Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesti brucha v tehotenstve

    , Autor: BerGab

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ma Váš názor. Som v 19t. a už približne mesiac mam bolesti podbruška. Bolesť prevláda ale hlavne na prvej strane. Niesu to menštruačné bolesti skôr by som povedala že mi pripomínajú ovulaciu alebo zapal mocoveho mechura. Je to pichľavá bolesť. Bola som aj na sone brucha v nemocnici ale tam je všetko v poriadku. Našli tam jedine malé množstvo tekutiny okolo tenkého čreva. Doktor ale povedal, že z toho ma brucho bolieť nemôže. Gynekológ ma dôkladnejšie vyšetril aj z vnútra. Vaječníky mam v poriadku sú čisté. Nič tam nenašiel čo by mi mohlo spôsobovať bolesť. Mam na krčku polip ale z toho asi tiež nemozem mať bolesti. Z výteru sa zistilo, že mám streptokoka B. a neskor sa zistilo aj že mám enterokoka. Užívam momentálne tabletky na vkladanie fluomizin.
    Moja otázka znie z čoho môžu byť tie bolesti? A druha otázka: Neublížim bábätku tým, že sa stále musím vaginálne liečiť?

    Dostala som dnes trochu strach lebo po užití prvej tabletky fluomizinu dnes necítim pohyby bábätka. Možno to s liekmi vôbec nesúvisí ale mam o bábätko strach. Ak by bábätko nebolo v poriadku mala by som nejaké iné príznaky?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokok aj enterokok môžu byť normálnou súčasťou pošvovej flory a neliečia sa, pokiaľ nemáte výtok a pálenie pošvy.
    Bolesti môže spôsobovať veľa príčin, nielen pôrodníckych, ale aj urologických (hromadenie moču v močovode), chirurgických (črevné zápaly) alebo aj ortopedických - porucha postoja. Rovnako môžu bolieť aj rozšírené žily v okolí maternice.
    Stav plodu s tým zrejme nesúvisí.