Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Gynoflor

    , Autor: Vanesa44

    Dobrý deň, Dr. mi predpísala gynoflor na opakované výtoky. Brala mi samozrejme aj výter ale výsledky ešte niesu. Je to bezpečné užívať? Som v 32.tt.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výter samozrejme je chyba, ale robia ju rajonni gynekologovia často. To čo sa vykultivuje vo výtere (zrejme to bude E. colli alebo nejaký enterokok, či streptokok) samozrejme nemá vplyv na výtok, lebo sú to normálne baktérie. Ak máte výtok a svrbenie a pálenie, kúpte si jenamazol a preliečte sa. Gynoflor obsahuje estrogény, asi to v tehotnosti neškodí, ale neviem načo ich brať.

Podobné otázky

  • Fluomizin

    , Autor: Petra47

    Dobrý deň, som v 21 tt druhého tehotenstva. V prvom tehotenstve som bohužiaľ porodila mŕtve bábätko v 35 tt (príčina nezistená, iba zápal plodových obalov). Lekár na 3D sone ma upozornil, aby som si dávala pozor na výtor a infekcie. Keďže výtok mám skoro stále a necítila som sa úplne fit (sem-tam ma zasvrbelo/pichlo) išla som k lekárke. Lekárka mi vyšetrila moč a zobrala stery. Výsledky sú negatívne. No kým boli výsledky naordinovala mi preventívne Fluomizin 10 mg 6 tabliet a po dobratí probiotiká Gynoflor. Zobrala som zatiaľ 3 tabletky. V letáku sa píše, aby sa liečba neprerušovala. Mám tieto tabletky dobrať aj keď mi nič nie je a následne si dať aj probiotiká? Kedy môžem výtok považovať za nebezpečný? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výtok je v tehotnosti normálny. Je potrebné povedať, že infekcia plodových obalov iba zriedka vzniká prechodom z pošvy, často sa tam dostane krvou, z úplne iného ložiska v tele, napríklad z dutiny ústnej. Preto sa už v súčasnej dobe, kultivácie pošvy ako "skríning" rizika predčasného pôrodu a zápalu obalov neodporúčajú. Pošva má veľmi dynamický obsah baktérii, vôbec nezáleží, čo sa nájde na výtere, pretože úlohu hrá vzájomný pomer a zastúpenie, a ich interakcie. Výtok v tehotnosti je úplne normálny prejav, pretože hormony stimulujú pošvové bunky k zvýšenej sekrécii tekutiny. Ak nemáte problémy, toto nie je treba liečiť ani vyšetrovať.
    Takéto rôzne preventívne podania liečív do pošvy ja osobne neodporúčam.
    Probiotiká určite odporúčam, ale Gynoflor je na zváženie, pretože obsahuje estriol. Síce sa vstrebáva v malom množstve a pre plod nemusí byť ohrozením, nevidím dôvod, prečo pridávať tehotnej žene ďalšie estrogény.

  • 35 týždeň - večerné tvrdnutie brucha

    , Autor: Nibrenn

    Dobrý večer pán doktor,
    už tretiu noc po sebe mi dosť bolestivo tvrdne bruško. Bolesti by som prirovnala ako menštruačné plus take trhanie zo spodu a do toho to tvrdnutie, ktoré trvá niekedy aj hodinu. Cez deň tvrdne tiež, ale nie je to bolestivé.
    Cca v 25tt mi zistili zápal a brala som Macmiror a dodnes beriem ešte Gynoflor do pošvy. Posledná poradňa u obvodného gynekológa bola v 33tt, kde mi zistili pozitívneho Streptokoka. Zatiaľ nie som vedená na žiadnej poradni v pôrodnici nakoľko mi bolo povedané, že si mám volať až od 36tt. Neviem teda, že či je to bežný stav vzhladom na týždeň tehotenstva, alebo sa treba znepokojovať?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o bežnú prípravu maternice na pôrod a nič vážne nehrozí. Streptokok v pošve je bežný nález a nepredstavuje riziko pred pôrodom, počas pôrodu dostanete antibiotiká.
    Inak my berieme do poradne hneď ako rodičku odošle jej zmluvný gynekológ, kľudne aj v 34. týždni.

  • GYNOFLOR-A SKLEROTIZACIA

    , Autor: wewer

    pan doktor robila som si test som tehotna ...menstruacia sa nedostavila chystam sa teda na gynekol.no chcem sa opytat ci mozem ked mam slabsie svrbenie ci mozem uzivat gynoflor v tehotenstve a .este sa chcem opytat ci mozem ist na sklerotizaciu zil_som totiz objednana na sestnasteho a mozem byt asi tak 1-2tyzdne tehotna dakujem za kladnu odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    miesto gynofloru si kúpte canesten vaginálny krém. Čo sa týka sklerotizácie, musíte sa poradiť na pracovisku, kde Vám to budú robiť, pretože metód je viacero. Predpokladám,že ako tehotnej Vám to zrejme nebudú chcieť previesť.

  • vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Chcem sa spytat uz viac ako mesiac mam neznamy vytok zltej farby-zapáchajúci. Lekár mi nasadil gynoflor. nemala som ziadne odbery. moja otazka je nebolo by potrebne urobit nejake odbery vo viacerych clankoch som sa docitala ze nelieceny vytok je nebezpecna a perto sa bojim o babatko. som v 26 tt.
    Dakujem za odpoved

  • vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa spytat. Mam biely vytok, neviem ci to nie je spojene tiez s unikom mocu. Som v 21 tyzdni tehotenstva a lekar mi predpisal gynoflor. Raz som ho uz mala predpisany v 12 tt a neviem ci to nemoze skodit plodu ked sa opakovane pouziva.Teraz mi predpisal az 12 ks balenie. je to moje druhe tehotenstvo. Prosim vas o vas nazor. dakujem