Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Fluomizin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 21 tt druhého tehotenstva. V prvom tehotenstve som bohužiaľ porodila mŕtve bábätko v 35 tt (príčina nezistená, iba zápal plodových obalov). Lekár na 3D sone ma upozornil, aby som si dávala pozor na výtor a infekcie. Keďže výtok mám skoro stále a necítila som sa úplne fit (sem-tam ma zasvrbelo/pichlo) išla som k lekárke. Lekárka mi vyšetrila moč a zobrala stery. Výsledky sú negatívne. No kým boli výsledky naordinovala mi preventívne Fluomizin 10 mg 6 tabliet a po dobratí probiotiká Gynoflor. Zobrala som zatiaľ 3 tabletky. V letáku sa píše, aby sa liečba neprerušovala. Mám tieto tabletky dobrať aj keď mi nič nie je a následne si dať aj probiotiká? Kedy môžem výtok považovať za nebezpečný? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výtok je v tehotnosti normálny. Je potrebné povedať, že infekcia plodových obalov iba zriedka vzniká prechodom z pošvy, často sa tam dostane krvou, z úplne iného ložiska v tele, napríklad z dutiny ústnej. Preto sa už v súčasnej dobe, kultivácie pošvy ako "skríning" rizika predčasného pôrodu a zápalu obalov neodporúčajú. Pošva má veľmi dynamický obsah baktérii, vôbec nezáleží, čo sa nájde na výtere, pretože úlohu hrá vzájomný pomer a zastúpenie, a ich interakcie. Výtok v tehotnosti je úplne normálny prejav, pretože hormony stimulujú pošvové bunky k zvýšenej sekrécii tekutiny. Ak nemáte problémy, toto nie je treba liečiť ani vyšetrovať.
    Takéto rôzne preventívne podania liečív do pošvy ja osobne neodporúčam.
    Probiotiká určite odporúčam, ale Gynoflor je na zváženie, pretože obsahuje estriol. Síce sa vstrebáva v malom množstve a pre plod nemusí byť ohrozením, nevidím dôvod, prečo pridávať tehotnej žene ďalšie estrogény.

Podobné otázky

  • Doužívaný fluomizin pred pôrodom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, na predchádzajúcu otázku ohľadom užívania Fluomizinu v 38tt (pre pozitívny nález Streptoccoca) ste napísal nech neužívam, žiaľ dobrala som balenie na 5dni, predstavuje to nejaké riziko pre mňa alebo dieťa?? Ďakujem Vám ešte raz za odpoveď

  • Užívanie fluomizinu pred pôrodom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať som v 38tt a pre nález kultivácie - Streptoccocus, mám od môjho lekára predpísaný Fluomizin, je riziko že v prípade, ak by som sa teraz otvárala žeby to nejak ohrozilo dieťa a ja ho užívam? Obávam sa toho, že ak si každý večer vkladám ten čipok a krčok mám na 1cm - môže to v prípade otvárania by to ohrozilo dieta (vraj v prípade pôrodu má byť 12hodinovy odstup od podania čipku)??? Kontrolu mám koncom týždňa. Ešte ma zaujíma, že ak včera večer som neužila jednu tabletu, nebude vadiť ak užijem zajtra večer (že bude vynechaný jeden deň keď som neužila?)- je to balenie na 6dni a presne poslednú šiestu som si nedala, môžem užiť nasledujúci večer??/. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    PROSIM NEUŽÍVAJTE TO!!
    Streptokokus v pošve sa nelieči, rpetože je to bežný komenzál, určite si nič nedávajte. Je to veľká chyba, ak niekto lieči zbytočne streptokoka, ak máte pozitívny ster na streptokoka skupiny B, musíte dostať antibiotiká ale až počas pôrodu.

  • Nález Streptoccocus pred pôrodom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás som v 37tt +5d a vo výtere z pošvy mi vyšiel Streptoccocus+ Klebsiela ( aj pociťujem taký diskomfort a pálenie), moja dr. mi predpísala len Fluomizin čapíky, s tým že pred pôrodom mi infúzne dajú antibiotiká. Prosím Vás ak by mi odtiekla hlienová zátka musím ísť do nemocnice na podanie antibiotík? Plánuje sa u mňa klasický pôrod, je to veľké riziko pre dieťa ten nález? Dosť sa toho obávam. Ďakujem Vám vopred.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musí sa jednať o Streptococcus agalactiae (skupina B), iný druh streptokoka sa nelieči a nerieši.
    Asi 15% žien má v pošve kolonizáciu týmto streptokokom, pri prechode na novorodenca horzí pri tom infekcia, preto sa počas pôrodu podávajú antibiotiká. Ale až počas pôrodu a hlavne sa nesmie nijako inak do pôrodu zasahovať kvôli tomu. Pozitivita na streptokoka skupiny B nijako nemení zvyklosti ani nemení spôsob pôrodu, iba sa podáva penicilín.
    Odchod hlienovej zátky nič neznamená ani neznamená začiatok pôrodu, netreba nikam chodiť. Do nemocnice pôjdete až keď budete ma´t pravidelné silné kontrakcie alebo keď Vám odtečie plodová voda, tak ako u každej inej ženy. Ak by sa aj náhodou nestihli podať včas antibiotiká, nič zlé sa nestane, novorodeneckí lekári si dieťa postrážia, aby sa infekcia nevyvinula.

  • Zápal v pošve v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,som v 11 týždni tehotenstva a na kontrole u gynek som mala ph v pošve 5,4, dr vravela, že možno je to skreslené aj tým, že som sa pred vyšetrením sprchovala s mydlom.. brala mi kultiváciu kvôli zisteniu prípadného zápalu... Zatiaľ som do stravy zaradila kefír, aktimel,activie a pod.. žiadne príznaky ako svrbenie, pálenie alebo výtok nemám... O dva dni mi bol vystavený erecept na fluomizin, vaginálne tablety 6ks... Volala som do ambulancie, vraj mám zápal, sestrička ma nemôže prepojiť priamo na doktorku a s ňou konzultovať nemám, lebo nie je dr... Chcem vedieť, či nestačí brať probiotiká pre tehotné ako výživový doplnok formou normálnych (nie vaginálnych) tabliet... V lekárni mi vraveli, že fluomizin je antibiotikum a že v nevyhnutných prípadoch sa dáva aj tehotným... Nechcem, aspoň v prvom trimestri veľmi brať nejaké lieky, radšej by som len výživové doplnky.... Podľa vas nepostačuju probiotiká keď nemam žiadne príznaky? Či ten zápal sa takcitak casom prejaví? Nemôže užívanie fluomizinu mať negatívny vplyv na plod? Ďakujem veľmi pekne za radu

  • Staphylococcus aureus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    som v 21.tt. Zo steru mi bol zistený tento nález:

    Nález: Corynebacterium sp.

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Nález: stredne masívne Staphylococcus aureus
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín....................R Ciprofloxacín...............SC
    Ampicilín-sulbaktám..........C Tetracyklín..................C
    Oxacilín.....................C Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Erytromycín..................C Nitrofurantoín...............U
    Klindamycín..................C
    Expertná správa:
    Resistance to penicillins

    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Kolistín.....................R Klindamycín..................L
    Neomycín-Bacitracín..........L Ofloxacín....................L
    Gentamicín...................L Tetracyklín..................L
    Tobramycín...................L Chloramfenikol...............C
    Erytromycín..................L Nitrofurantoín...............U

    Kmene citlivé na oxacilín sú citlivé aj na kombinácie penicilínov s inhibítormi
    betalaktamáz a cefalosporíny okrem ceftazidímu, cefixímu, ceftibuténu a
    ceftolozan-tazobaktámu, ktoré nie sú vhodné na terapiu stafylokokových infekcií. V
    prípade, že je ciprofloxacín stredne citlivý, je nutné ho podávať vo vysokých dávkach a v
    kombinácií s iným antibiotikom. Aminoglykozidy pri terapii systémových ochorení
    použiteľné len v kombinácií s iným účinným antibiotikom.


    Lekár mi dal Fluomizin a potom Gynoflor. Docitala som sa, že môže spôsobiť predčasný pôrod, potrat. Nakoľko som raz už potrat zažila (z iného dôvodu), o babo sa bojím.

    Prosím, je liečba dostatočná? Treba robiť aj kultiváciu moču a test krvi?

    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stafylokokus aureus môže byť normálna súčasť pošvovej flory a nemusí robiť problémy.
    Ak nemáte prejavy infekcie, nie je potrebné ho liečiť.