Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Streptokok v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pri kultiváciu mi bol zistený premnožený streptokok v pošve, keďže som len v 16.tt lekár usúdil, že ATB nie sú potrebné a naordinoval mi Fluomizin a potom Gynimun. Všade čítam, že plod to ohrozuje len pri pôrode a však ak je streptokok aj v moči, je to už nebezpečné. Ja roky trpím chronickými bolesťami močových ciest a mechúra, nejde však o klasický zápal, s tými mám už dlhšie pokoj, vďaka prevencii. Bolo by dobré v tomto prípade vyšetriť aj moč a v prípade prítomnosti streptokoka aj v moči nasadiť antibiotiká? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade nechápem, prečo Vám niekto bral kultiváciu z pošvy. Ak máte problémy, treba ich liečiť (najskôr mykoza) ak nemáte problémy, potom Vám liečba iba rozbije prirodzenú floru v pošve.
    Ak máte problémy s mechúrom, potom samozrejme je vhodné vyšetriť stredný prúd moču a liečiť podľa nálezu.

Podobné otázky

  • 35 týždeň - večerné tvrdnutie brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor,
    už tretiu noc po sebe mi dosť bolestivo tvrdne bruško. Bolesti by som prirovnala ako menštruačné plus take trhanie zo spodu a do toho to tvrdnutie, ktoré trvá niekedy aj hodinu. Cez deň tvrdne tiež, ale nie je to bolestivé.
    Cca v 25tt mi zistili zápal a brala som Macmiror a dodnes beriem ešte Gynoflor do pošvy. Posledná poradňa u obvodného gynekológa bola v 33tt, kde mi zistili pozitívneho Streptokoka. Zatiaľ nie som vedená na žiadnej poradni v pôrodnici nakoľko mi bolo povedané, že si mám volať až od 36tt. Neviem teda, že či je to bežný stav vzhladom na týždeň tehotenstva, alebo sa treba znepokojovať?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o bežnú prípravu maternice na pôrod a nič vážne nehrozí. Streptokok v pošve je bežný nález a nepredstavuje riziko pred pôrodom, počas pôrodu dostanete antibiotiká.
    Inak my berieme do poradne hneď ako rodičku odošle jej zmluvný gynekológ, kľudne aj v 34. týždni.

  • príčina potratu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor:
    V 20tom týždni tehotenstva mi odtiekla plodová voda a o dva týždne som spontánne porodila, resp. potratila. Ani prvý trimester nebol bezproblémový: 6tt krvácanie – spôsobil to hematóm, 8tt krvácanie – zase hematóm, krvné zrazeniny, 10tt krvácanie - zase hematóm (16mm, bábo malo 27 mm) 13tt mierne krvácanie. Hematómy boli vraj odlučovanie placenty, ale užívala som askorutin, pichala som si fraxiparin, neskôr clexan a ležala som.
    Ďalej mi bol hneď na začiatku diagnostikovaný streptokok, na preliečenie som vaginálne brala Macmiror complex 500. Hneď ako som prestala aplikovať tieto tablety a teda prestal výtok, ktorý ich vyplavoval, som si všimla taký mokrý bezfarebný a bez zápachu výtok, ktorý trval niekoľko týždňov. (tak 4 – 5 týždňov). Teraz mám podozrenie, že to už bola plodová voda, ktorá predčasne odtekala, ale nemám to potvrdené. No a v tom 20tom tt mi voda odtiekla takmer všetka, ostal minimum a ja som v podstate čakala v nemocnici už len na spontánny potrat. Ešte v ten deň, ako voda odtiekla, mi brali stery z pošvy a aj moč a streptokok nebol prítomný. V nemocnici som dostávala celý čas antibiotiká a asi 4 dni pred potratom mi začal páchnuť moč. To neustávalo ani po pôrode a asi týždeň po ňom sa to zhoršovalo, začali ma páliť močové cesty, aj močenie a mala som svrbivý a páliaci výtok v pošve. Odbery zase ukázali prítomnosť streptokoka aj v pošve aj v moči – to bol dôvod páchnuceho moču. Dokonca z citológie z plodu a placenty prišiel výsledok, že streptokok sa našiel už aj v placente, aj v pupočníkovej šnúre a že zrejme toto spôsobilo ten predčasný potrat. Tiež našli na placente abrubciu a hemtatómy. Aj toto bola príčina potratu.
    Ja však stále neviem, čo bola príčina predčasného odtoku plodovej vody. V čase keď odtiekla som streptokoka prítomného nemala. Viem, že vyliečený nie je nikdy, ale mohol spôsobiť on ten predčasný odtok plod. vody, ktoré sa podľa mňa začalo už v čase, keď som naň brala Macmiror? Aj keď nebol v ten deň prítomný? Môže byť streptokok spolu s hematomami príčinou predčasného odtoku plodovej vody a následného potratu?
    Neviem, či som to dosť zložito nenapísala, ale prosím vás, ak sa dá o váš názor, veľmi by som chcela vedieť príčinu potratu. Chceli by sme ešte bábätko, ale teraz mám ešte väčší strach. Všade čítam, že streptokok sa nedá vyliečiť, tak chcem vedieť ako to bude s budúcim tehotenstvom a či sa naň nedá nejako z tohto hľadiska pripraviť.
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to problematická otázka, pretože v naprostej vačšine neskorých potratov sa nezistí presná príčina.
    Mohlo ísť o infekciu, ale nemuselo, streptokok v pošve je normálna flóra a potraty priamo nesposobuje, má ho vačšina žien (prechodne aj trvalo).
    Žiadna liečba neznižuje riziko opakovania potratu, ale riziko je obecne malé.

  • streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 35. týždni, opakovane mi, samozrejme, po kultivácii vyšiel streptokok. Jedny antibiotiká som vybrala, a už si mám ísť po ďalší recept. Som z malého mesta, kde sa lekári držia svojich zaužívaných pravidiel. Veľa detí po pôrode má zápal pľúc. Ja mám obavy, že aj keď vyberiem ďalšie lieky, skôr ako porodím, sa mi streptokok vráti a moje dieťa bude choré. Ako mám presvedčiť lekárov, aby ma rodili pod antibiotikmi? Ak to neurobia a nebudú chcieť spolupracovať (veď čo ja viem, keď oni sú lekári) a moje dieťa bude choré, môžem sa na nich sťažovať? Ešte som sa na nikoho nesťažovala, ale nerada by som aby sa niečo zanedbalo.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    STREPTOKOK V POŠVE SA NELIEČI !!!!!!!!!!!
    Ak máte streptokoka skupiny B, tak počas porodu dostanete antibiotiká, predtým sa to nijako nerieši.

  • Streptokok , porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer
    Som momentálne v 35. týždni tehotenstva a trápi ma jedna vec. Na začiatku tehotenstva mi z kultivácie vyšiel Hemolytický streptokok skupiny B. No v tom období som začala mať aj zdravotné problémy, streptokoka mi našli i v hrdle, doktorka obvodná mi nasadila Ospen, taktiež sa liečil aj partner. Gynekológ ma informoval, že streptokok v pošve sa lieči až pri porode.
    K veci- v 34. týždni mi z kultivácie vyšiel streptokok negatívny no a paradoxne, to je moj problém, totiž, bojím sa, aby sa tam za tých 6 týždňov ešte nestihol objaviť nejak, keď tam už raz bol. Zaujímalo by ma, či sa može len tak vytratiť, ak už raz bol prirodzenou súčasťou. Jeho povod riešim aj preto, že od pozitívneho nálezu na začiatku tehotenstva sme s partnerom nemali pohlavný styk, až v týchto dňoch a ja sa bojím, či ho nakoniec nemožem získať od partnera. Kde všade može streptokok byť prítomný a prečo ho niekto má a niekto nie? Imunita, genetika?
    ... ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokok skupiny B nie je hemolytický. Hemolytický je skupiny A a je to beta hemolytický streptokok a nič nerobí, je to bežná súčasť pošvového prostredia. Nestresujte sa nič Vám nehrozí.

  • Tehotenstvo a stretokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor,

    kedze uz stracam svoje racio, rozhodla som sa ze Vam napisem.Trochu zrychla Vam opisem svoje skusenosti. V 8/2007 som porodila spontanne zdravu dcerku, v 8/2009 som v 8tt prekonala zamlknuty potrat a tento rok po antibiotickej liecbe v 7tt opat MA. Moja lekarka ma poslala na geneticke vysetrenia, hemotologiu, robila mi stery na pohlavne choroby, hormonalny profil a pod. Vsetky vysledky vysli v poriadku. Ani neviem ako znova som otehotnela (momentalne som v 7-8tt)avsak sucastne som zacala pocitovat aj nejaky diskomfort + mala som slabe spinenie, tak som sa vybrala ku lekarke s tym aby mi zobrala vyter a skontrolovala co a ako. Doktorka mi predbezne nasadila Macmiror a po vybrati mam ist opat na vyter a este kvoli predchadzajucim stratam ma nechala na PN a nasadila mi 2x Dufaston+proti krvacaniu Askorutin. Avsak dnes mi volala sestricka, ze mi vysiel z vyteru streptococcus agalactiae a mam si prist pre recept na penicilin+candibene, pretoze by som mohla znova potratit. Som z toho dost nervozna pretoze som este len na zaciatku tehotenstva a uz mam brat tolko liekov. Som doma na PN, citam na internete snad vsetko a aj vy sam pisete zevraj sa tento streptokok nema liecit pocas tehu ale az pocas porodu. Myslite, ze mozem kvoli tomu strepotokovi potratit a je mozne ze by som odmietla liecbu? Alebo aky postup by ste mi navrhli Vy aby som toto tehotenstvo donosila uspesne?
    Dakujem

    S pozdravom
    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    oba potraty boli náhoda a je chyba to takto riešiť a vyšetrovať, ak ste mala zdravé dieťa. streptokok v pošve je nomrálny nález a nič nesposobuje, okrem toho candibene určite nie je na streptokoka.
    Jediný správny postup je nerobiť nič a počkať, ako sa tehotnosť bude vyvíjať, potraty v I. triemstry sú v 90% vecou náhody.