Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,572 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, na 5 deň MC som brala 5 dní Clostylbegit, rano som na 10 deň MC mala bazálnu teplotu klesnutú na 36,4 a večer maly sme styk a potom som začala brať Polyginax vraj do 13 dňa MC a na 13 deň mam isť ešte na injekciu PREGNYL 5000 no a styk mame mať hlavne 14 a 15 deň MC, dnes rano pri meraní bazálnej teploty som ju mala zvíšenu na 37,2 može to byť iba reakcia na čípok alebo už prebehla ovulácia? a je možné počas užívania Polyginaxu otehotnieť, nemože to nejako zabrániť dostať sa spermiám k vajíčku? Od 16-26 dňa mám brať Duphaston 2x1. ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Polygynax sa dáva na vaginálnu infekciu, počas liečby nie je ideálne mať styk, ak máte infekciu. Preto sa mi to celé zdá kontraproduktívne, drahé lieky na ovuláciu a zároveň vaginálna infekcia.
    Bazálna teplota reaguje na pregnyl, ale hlavne je to veľmi nepresná metoda hlavne pri infekcii.

Podobné otázky

  • Prípadná mykóza a tehotenstvo po MA

    , Autor: annie1234

    Dobrý deň pán profesor,
    Cca 6 mesiacov pociťujem mierny vaginálny diskomfort týkajúci sa svrbenia, 2x som mala aj pálenie počas styku. Počas februára a marca som bola tehotná ( tehotenstvo skončilo MA), vtedy toto svrbenie ustúpilo, po potrate sa však vrátilo. Spočiatku som to neriešila pretože som to pripisovala možno nevhodnej aviváži a tesnej bielizni, no keď som tieto faktory eliminovala a neustúpilo to, napadlo mi, že by to mohla byť mykóza. Kúpila som si teda pred pár dňami preparát gynimun dual protect a svrbenie subjektívne výrazne ustúpilo už po pár dňoch. Gynekológ mi zobral stery a vyjadril sa, že asi v pošve niečo bude, že sa podľa výsledkov zo sterov nastaví prípadná liečba. My sme sa už s manželom začali opäť snažiť o bábätko, a neviem, či je potrebné snahy prerušiť dokým nebudú výsledky zo sterov (nakoľko mi práve začínajú plodné dni a výsledky budú až budúci týždeň) ? Je bezpečné opäť otehotnieť aj s prípadnou mykózou ? Resp. môže liečba uškodiť prípadnému začínajúcemu tehotenstvu ? Môj doktor sa vyjadril nejednoznačne, chcela by som počuť názor aj iného odborníka. Ďakujem Vám.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stery z pošvy sú väčšinou nepriekazné, pretože aj za normálnych okolností sa v pošve nachádza obrovské kvantum baktérii, ktorých zloženie sa mení v čase a je veľmi dynamické. Výsledok výteru väčšinou ukáže baktérie, ktoré určite nespôsobujú problémy, ale často sa dajú žene zbytočné antibiotiká, alebo lokálne preparáty, ktoré narušia rovnováhu v pošvovej flore. Ak máte problémy, kúpte si antimykotickú masť a preliečte sa aspoň 7 dní.-

  • Vplyv mykoz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz sa asi rok a pol snazime o babatko, nedari sa. Lekar mi robil HP na 3DC, bol v poriadku. Menzes mam pravidelny 27-28 dni. Na testoch stitnej zlazy som bola z ineho dovody asi dva roky dozadu, vsetko ok. Zacala som chodit na folikulometriu, raz som mala krasny folikul, druhykrat po niekolkych mesiacoch som mala maly a tretikrat velmi hranicny, tak mi doktor naordinoval clostilbegyt. Uzivala som ho zatial len jeden cyklus, ale sposobil krasny folikul na 13DC 20.2mm, snazili sme sa a opat nic. Pytala som sa vtedy lekara, ci nemozem mat problem s tym, ze mi folikul nepraskne a povedal, ze aj to byva problem ale v mojom pripade a ten dany mesiac urcite praskne, ze to vidi na sone podla tvaru ci co. Taktiez mavam velmi caste mykozy, intenzita je uz aj kazdy mesiac. Neviem uz co mam skusit, aby to prestalo, naozaj som skusala z dostupneho vsetko vratane alternativnej mediciny, imunologie, femivaxin, roznych kvapiek, tabletiek,,,proste vsetko, naozaj. Existuje nieco z coho by to mohlo byt ineho? Pytala som sa lekara aj na toto, ci to nemoze byt dovod preco sa nedari a on povedal, ze toto je lokalny problem a na otehotnenie to nema vplyv. Lenze neviem preco vnutorne mam stale pocit, ze z tych vsetkych liekov a preparatov musim mat prostredie dole take znicene, ze spermie nemaju sancu aby tam prezili, alebo fungovali ako maju. Testy ostatne ako je spermiogram a postkoitalny test ma cakaju az po dvoch stimulovanych a zaroven neuspesnych cykloch. Zacinam mat z toho vacsi stres ako by bolo vhodne a naozaj sa velmi trapim hlavne kvoli tym mykozam.
    P. doktor prosim poradte mi co mam este skusit, aby som sa tych mykoz zbavila. Preventivne si davam aj rozne probiotika na vkladanie a dostanem ju aj tak, nepouzivam mydlo, zehlim bielizen, umyvam sa primerane, partner je zdravy (bol na vysetreni). Za poslednych 6 tyzdnov som mala mykozu uz 3x, je to neunosne, frustrujuce. Najhorsie je, ze mi nezaberaju ani predpisane lieky, vzdy sa s tou mykozou trapim vyse tyzdna a je hrozne silna, ani neviem vdaka comu to potom nakoniec prejde. Taktiez vas prosim o radu, ci si myslite, ze to moze mat vplyv na otehotnenie a ako by som si tam mohla floru zlepsit pre spermie, ak si myslite, ze ju tam mam asi zlu. Taktiez sa chcem spytat, aky mate nazor na vyrobok Pre-speed. Chcem ho uz zo zufalstva vyskusat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,¨
    opakované mykozy možu byť dosledkom neliečeného zápalu krčka, bolo by vhodné vyšetriť aj krčok s odbermi na chlamýdie a GO.
    Preparát pre speed naozaj nepoznám ani netuším o čo ide.

  • potrat a duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím Vás, stalo sa mi, že som dva krát potratila v skorom štádiu tehotenstva. Prvý krát som bola dosť krátko po dobratí množstva antibiotík tak si myslím, že to mohol byť dôvod.
    Druhý krát som mala veľmi silnú mykózu ale tiež nádchu. Myslíte si, že mohla byť mykóza príčinou potratu? Nemusela som podstúpiť žiadne čistenia, pri oboch sa mi maternica prečistila sama - menštruáciou.
    Môj lekár ma chce poslať na vyšetrenie zrážanlivosti krvi ale ja si myslím, že to mohlo byť spôsobené mojim zlým zdravotným stavom. Aký je Váš názor?
    Nebolo by pre mňa vhodné brať Duphaston? Myslíte, že môj prípad si ten Duphaston nevyžaduje? Lebo ja som o ňom počula aj by som ho chcela ale doktor mi ho nedal. Neviem prečo.
    Myslíte, že sa mi môže podariť otehotnieť keď sa mi to teda už dva krát stalo? Aj bez Duphastonu.
    Jedno dieťa už mám a medzi tými potratmi bol odstup niečo vyše dvoch mesiacov.
    Ďakujem veľmi pekne za názor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne by som to neriešil, takéto včasné potraty sú strašne časté, až 40% plodov sa takto potratí, normálne otehotnite znova a bude to ok.

  • moze to byt zapal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer p.doktor chcela by som sa opytat s partnerom sa snazime o babatko,uz vyse roka.berie proviron cca4,5mesiacov stale sa nedari teraz umna nastali problemy mam cystu na vajecniku brala som tyzden dolmina iniekcie ale musim ist este na vysetrenie ci neako pomohli endometriozu nemam lenze nastala cysta niekedy mam take olesti v posve ze to nemozem vydrzat teraz mam zasa ktomu problem taky ze ma svrbi na vonkajsic pyskoch nie velmi ale svrbi a je to neprijemne co to moze moze byt......on ide na operaciu pretoze na lavom vajicku ma zilu cize aby sme mohli mat po tej operacii dietatko...akodlho sa potom on musi po operacii liecit%co moze umna to svrbenie,ak nepomohli tie iniekcie kt prakticky mali vysusit tu cystu a ked sa to nepodarilo mausim ist na laparo-operaciu...co si otom myslite vy a ktomu dalsi problem na ramenach cize na vyssej casti oboch ruk sa mi urobili najprv cervene flaky ktore svrbeli potom vyschli a urobili sa mi biele flaky po rukach uz aj pomaly na tvary ked sa teraz sprchujem tak ma pokozka neskutocne na rukach pali nepomaha ziadny krem akurat som pocula,ze to moze byt neaka infekcia v termalnych bazenoch infekcia alebo ekzem kremy nepomahaju ruky vyzeraju hrozne palia ma su suche vraj pomaha bahenny siricitan do kupela na tie ruky ale bojim sa ci mi neuskodi ten siricitan na posvu lebo teraz neviem cim mam take problemy prosim odpiste mi na moje otazky ohladom mna mojho partnera posvy a ruk a tou neplodnostou co mam a mame dalej robit sex je uzasny pravidelny a stale sa snazime ako dlho sa musi potom on liecit Vraj bude tyzden v nemocnici alebo ako to je vlastne poradte sme uz zufali a teraz toto

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš list je tak naplnený informáciami, že sa v ňom nedá vyznať.
    Vaše svrbenie je zrejme mykóza, nemá vplyv na plodnosť, kúpte si Canesten vaginálny krém a Lactovag čípky, uvidíte ako sa Vám uľaví. Dolmina na cystu je netradičné riešenie, ale neuškodí.
    Po operácii manželovi urológ povie, kedy a ako máte znovu začať pohlavne žiť.

  • mozem sa snazit tento mesiac otehotniet?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den p. Dr., moj problem je zdlhavejsi, mam caste gynekol. problemy, ale nebudem to tu rozvadzat , v skratke... uz rok sa snazime s manzelom o tehotenstvo, zatial neuspesne...nechcem to riesit centrami pre asit.reprod., myslím, ze na to máme este cas.. mame 27 rokov, necháme to zatial na prirodu... Kvoli mykoze mi bola tento mesiac nasadena liecba polygynaxom - ten stihnem vybrat do predpokladaných plodných dní, avsak beriem aj mycosyst 1 tab. týzdene po 4 týzdne. Mýslíte, ze je potrebné nasu snahu o tehotenstvo tento mesiac prerusit???
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa Vám rok nedarí, určite je vhodná konzultácia v centre pre neplodné páry, kde Vám zistia príčinu a určia adekvátnu liečbu.
    Preliečená mykoza nie je dovod na prerušenie snáh.