Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prípadná mykóza a tehotenstvo po MA

    , Autor: annie1234

    Dobrý deň pán profesor,
    Cca 6 mesiacov pociťujem mierny vaginálny diskomfort týkajúci sa svrbenia, 2x som mala aj pálenie počas styku. Počas februára a marca som bola tehotná ( tehotenstvo skončilo MA), vtedy toto svrbenie ustúpilo, po potrate sa však vrátilo. Spočiatku som to neriešila pretože som to pripisovala možno nevhodnej aviváži a tesnej bielizni, no keď som tieto faktory eliminovala a neustúpilo to, napadlo mi, že by to mohla byť mykóza. Kúpila som si teda pred pár dňami preparát gynimun dual protect a svrbenie subjektívne výrazne ustúpilo už po pár dňoch. Gynekológ mi zobral stery a vyjadril sa, že asi v pošve niečo bude, že sa podľa výsledkov zo sterov nastaví prípadná liečba. My sme sa už s manželom začali opäť snažiť o bábätko, a neviem, či je potrebné snahy prerušiť dokým nebudú výsledky zo sterov (nakoľko mi práve začínajú plodné dni a výsledky budú až budúci týždeň) ? Je bezpečné opäť otehotnieť aj s prípadnou mykózou ? Resp. môže liečba uškodiť prípadnému začínajúcemu tehotenstvu ? Môj doktor sa vyjadril nejednoznačne, chcela by som počuť názor aj iného odborníka. Ďakujem Vám.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stery z pošvy sú väčšinou nepriekazné, pretože aj za normálnych okolností sa v pošve nachádza obrovské kvantum baktérii, ktorých zloženie sa mení v čase a je veľmi dynamické. Výsledok výteru väčšinou ukáže baktérie, ktoré určite nespôsobujú problémy, ale často sa dajú žene zbytočné antibiotiká, alebo lokálne preparáty, ktoré narušia rovnováhu v pošvovej flore. Ak máte problémy, kúpte si antimykotickú masť a preliečte sa aspoň 7 dní.-