Leto s tehotenským bruškom - na čo si dať pozor?

MUDr. Peter Brenišin | 21. jún 2021
tehotná žena v lete

Leto máva na Slovensku dve podoby – jednu zamračenú, upršanú, keď Medardova kvapka kvapká omnoho dlhšie než 40 dní, alebo druhú, horúcu, keď ortuť na teplomeri stúpa do nevídaných výšok a človek by najradšej trávil celé dni pri vode. Pre tehuľku však leto môže mať v jednom i druhom prípade veľmi špecifickú príchuť...

Čas dovoleniek

Väčšina ľudí si hlavnú časť dovolenky vyberá v lete, aby si užili nádherné slnečné dni, nachytali bronz i vitamín D, zrelaxovali a nabrali sily do ďalšieho obdobia. Po zime, ktorá u nás niekedy vládne do apríla alebo občas dokonca až do začiatku mája, si ľudia teplo a slniečko vychutnávajú.

Čo však môže byť pre jedného vrcholom blaha, to môže inému prekážať. Vysoké teploty bývajú postrachom pre srdciarov, starších ľudí, ale v niektorých prípadoch aj pre tehotné ženy, ktoré predsa len môžu každé ročné obdobie vnímať trochu inak – niečo príjemnejšie, niečo negatívnejšie. Veľmi veľa závisí od toho, v akej fyzickej a psychickej kondícii sa žena nachádza.

Jedna sa teší, keď horúčavy ustúpia osviežujúcemu dažďu, druhá narieka, že sa jej v takom počasí točí hlava a ranné nevoľnosti sa predĺžili na celý deň. Žiaľ, počasie sa neriadi našimi želaniami. Ale možno je to aj šťastie, lebo pri takých rozdielnych názoroch na počasie by v niektoré dni slnko možno ani nevyšlo. 

Viete, že vitamín D sa počas tehotenstva podieľa aj na správnom vývoji kostry plodu a ovplyvňuje aj jeho pôrodnú hmotnosť?

Ak to zmeniť nemôžem...

Áno, ak niečo nemôžeme zmeniť, je múdrejšie sa s tým zmieriť a nezhoršovať si život sťažovaním sa a nariekaním. Naopak, snažte sa aj v nepríjemnej situácii nájsť niečo pozitívne. 

Prší a slnko ste nevideli „celé veky“? Nevadí, veď vďaka tomu je tráva nádherne svieža, zelená, vzduch je čistý, „umytý“, alergikom sa lepšie dýcha. Slnko svieti celé dni a ani v noci teplota veľmi neklesá? Užívajte si to, lebo je to len krátke obdobie a už o pár týždňov budeme vyťahovať kožuchy zo skríň.

Dobre, je jasné, že nie vždy sa dá pozerať na niektoré veci len z toho lepšieho hľadiska, hlavne ak má tehuľka problém, ktorý jej znepríjemňuje život – či už sú to žalúdočné nevoľnosti, ťažkosti s krvným tlakom alebo iné. V tejto súvislosti treba poznamenať, že úplne inak sa v lete cíti budúca mamička aj podľa toho, ktorým obdobím gravidity prechádza, pretože každá tretina je špecifická a v niečom sa líši od iných.

Prvý trimester a tehotenstvo

Tehotné ženy sa dosť líšia tým, ako znášajú prvú tretinu tehotenstva. Sú také, ktoré – nebyť meškajúcej menštruácie – by ani nevedeli, že sú tehotné, pretože sa u nich neobjavujú žiadne ranné či celodenné nevoľnosti, ktoré sú pre toto obdobie typické.

Je však možné, že niektoré menej nápadné zmeny si ženy ani neuvedomujú a pripisujú ich úplne iným faktorom než tehotenstvu. Napríklad zvýšená únava a potreba spánku sa považuje na následok pracovného stresu alebo prílišnej horúčavy, alebo príčinu vidíme v daždivom počasí, ak sa v tom období vyskytne.

Hlavnou príčinou takéhoto stavu v tehotenstve sú však hormonálne a iné zmeny, ktorými organizmus ženy v tomto období prechádza. Telo ženy sa jednoducho musí adaptovať na zvýšenú záťaž, ktorej je v tomto období vystavené – aj keď je embryo či plod ešte maličké, má svoje potreby a organizmus matky sa s nimi musí vysporiadať.

Ťažšie to asi majú meteosenzitívne ženy, ktoré citlivejšie reagujú na zmeny počasia – k únave sa môže pridružiť pokles tlaku, závraty, môžu sa zhoršiť žalúdočné nevoľnosti, vnímanie nežiaducich pachov a podobne.

Celkovo teda tehuľky v tomto období lepšie znášajú teplejšie, ustálené počasie, pretože pokles tlaku na ne pôsobí skôr negatívne. Výnimkou môžu byť ženy, ktoré okrem tehotenských ťažkostí trápia aj iné problémy – napr. zvýšená vnímavosť na vône (napríklad kvety) alebo špecifické druhy zápachov (v mäsiarstve, v reštaurácii...). Taktiež alergičky môžu mať na počasie úplne odlišný názor – dážď síce niektoré tehotenské problémy zhorší, no zároveň zlepší dýchanie, lebo vzduch sa očistí od prachu, peľu či iných alergénov.

Vo všeobecnosti platí, že ak sa leto vydarí, čiže keď pretrváva slnečné počasie, tehotná žena sa cíti lepšie. Problémom však môže byť dostatočný príjem tekutín, ktorý je pri vyšších teplotách životne nevyhnutný. Mnohé ženy práve v prvom trimestri majú žalúdok taký citlivý, že ledva dokážu prijať nejaké jedlo a tekutín len menej, aby sa vyhli zvracaniu.

Treba si však uvedomiť, že príjem tekutín sa nedá oklamať. Preto treba prijímať menšie množstvá tekutín priebežne počas celého dňa. Zjednodušene – ak si každé 2 minúty dáte jeden hlt, je to pre organizmus omnoho lepšie, než keď vypijete 30 hltov naraz raz za hodinu. 

Skúste jednoduché riešenie:
Majte pred sebou postavený pohár s tekutinou, ktorú by ste mali vypiť v priebehu hodiny – takto si najľahšie sama skontrolujete, či ste dodržali požadovaný príjem tekutín. A koľko tekutiny by malo byť v pohári? Ak máte vypiť za deň určité množstvo tekutín, čo by v horúcich dňoch malo byť aspoň 2,5 litra, odpočítajte si množstvo, ktoré vypijete počas raňajok, zjete v polievke a pod., a ten zvyšok si rozdeľte na jednotlivé hodiny od rána do večera. 

Pozor – posledný hlt by ste mali dopiť min. 2 hodiny pred spaním. Hlavne v prípade, že trpíte pálením záhy alebo sa vaše žalúdočné nevoľnosti presúvajú či trvajú do večerných hodín, je potrebné, aby ste si líhali s prázdnejším (ale nie prázdnym) žalúdkom.

Soľ, minerály počas tehotenstva...

Pomôcť môže aj zjesť niečo slané – soľ zadržiava vodu v organizme. Rozhodne to však neznamená, že to máte so slanými jedlami preháňať, a už vôbec nie, ak je váš krvný tlak skôr vyšší, než je norma. Ak sa priveľa potíte, nezabúdajte dopĺňať vhodným spôsobom aj minerály.

Zvyčajne postačí zaradiť do pitného režimu aj minerálku – musíte si však odskúšať, či sú sýtené minerálne vody pre vás vôbec vhodné. Ak je to možné, vyberajte si nesýtené alebo jemne sýtené minerálky. Pri nedostatku minerálov sa môžu objaviť nepríjemné kŕče v lýtkach, ktoré dokážu zaskočiť hlavne v noci.

Vtedy sa poraďte so svojím lekárom – ten vám určite poradí, ako ich čo najbezpečnejšie doplniť v tomto období, ktoré je pre vývoj embrya mimoriadne dôležité. Preto bez konzultácie s lekárom neužívajte žiadne výživové doplnky.

Druhý trimester a tehotenstvo

Druhá tretina tehotenstva je zvyčajne tou najpríjemnejšou – ranné nevoľnosti u väčšiny žien pominuli alebo aspoň výrazne ustúpili, bruško už trochu rastie, ale ešte nie je natoľko priveľké, aby ženu výraznejšie obmedzovalo. Keďže tráviace ťažkosti takmer úplne alebo úplne ustúpili, nie je taký problém s dodržiavaním pitného režimu ako v 1. trimestri.

Samozrejme, pri rastúcej hmotnosti tehuľky sa v horúcich dňoch môžu objaviť opuchy nôh, čo nie je nič mimoriadne ani u ľudí, ktorí neprechádzajú tehotenstvom. Pokiaľ nejde o silné opuchy, ktoré neustupujú ani po nočnom odpočinku, malo by byť všetko v poriadku a tekutiny môžete prijímať v dostatočnom množstve.

Pokiaľ je však zvýšený krvný tlak alebo vyšetrenia signalizujú problém s močovým traktom alebo obličkami, je potrebná zvýšená opatrnosť. Príjem tekutín v takom prípade konzultujte so svojím lekárom. 

Tretí trimester a tehotenstvo

Tehotenstvo je v tomto období – hlavne ku koncu trimestra – zreteľne viditeľné. Hmotnosť tehuľky je podstatne vyššia než v období pred graviditou, čo ku komfortu v teplých letných dňoch určite neprispieva.

Vysoké teploty sú problémom hlavne pre ženy, ktoré trpia vysokým tlakom krvi. Treba podotknúť, že zdravotnému stavu ženy, obzvlášť v letných horúčavách, neprospieva príliš vysoký nárast hmotnosti. Dnes už, našťastie, nie je v móde prejedať sa v duchu hesla: „Dožič si, si predsa tehotná“ alebo „Nemáš sa prečo obmedzovať, veď ješ za dvoch“.

Pri troche pevnej vôle si žena môže udržať správnu telesnú hmotnosť aj počas tehotenstva, čo prospieva nielen jej zdravotnému stavu, ale aj zdravotnému stavu dieťatka. Je známe, že deti obéznych žien majú väčší sklon k cukrovke než deti žien s „normálnou“ hmotnosťou. Horúce letné dni však môžu krvný tlak ovplyvniť aj opačne – pri vyšších teplotách sa cievy rozšíria, čím dochádza k poklesu krvného tlaku. Ten sa môže prejavovať bolesťami hlavy alebo závratmi.

V 3. trimestri sa častejšie objavujú opuchy nôh

Ak sa opuchy nestratia od večera do rána, ak sa objavujú okrem nôh a prstov rúk vo výraznejšej miere aj na tvári, treba čo najskôr navštíviť lekára. Možno ide len o jeden z prejavov tehotenstva potencovaný horúcim letným obdobím, možno je to však signál – v kombinácii s vysokým tlakom veľmi dôležitý – že vaše tehotenstvo vyžaduje špeciálnu pozornosť.

V letných horúčavách sa môže objaviť aj zhoršenie spánku a dýchacie ťažkosti. Rastúci plod totiž potrebuje čím ďalej, tým viac miesta, a tak začína vytláčať pľúca smerom nahor. Hlavne po uľahnutí na lôžko sa môže vystupňovať pocit sťaženého dýchania – žena je nútená dýchať plytšie a rýchlejšie, pričom môže mať pocit, akoby bola stále zadýchaná.

Najvýraznejšie sú tieto problémy na konci 8. mesiaca gravidity, keď bruško siaha najvyššie. V poslednom, 9. mesiaci, bruško trochu poklesne, vtedy sa tieto problémy s dýchaním upravia. Kým sa tak stane, skúste si dať pod hlavu o vankúš viac – zvyčajne to pomôže.

Slnko k letu patrí, ale...

  • ...v tehotenstve si ho dožičte radšej menej. Pokožka tehotnej ženy môže na slnečné žiarenie reagovať veľmi nevyspytateľne – vieme, že počas tehotenstva sa mnohým ženám tvoria rôzne škvrny, ktoré zvyčajne po pôrode zmiznú. Slnko môže v tomto smere narobiť viac zlého než dobrého.
  • Okrem toho si treba uvedomiť, že slnečné svetlo má celé spektrum rôznych druhov žiarenia – niektoré je zodpovedné za naše opálenie, niektoré zohrieva ap. Pri dlhšom pobyte na slnku si teda môžete spôsobiť problémy s tlakom, bolesti hlavy, zhoršenie opuchov, dokonca aj úpal či úžeh.
  • Ak už teda túžite byť v peknom slnečnom počasí vonku, pamätajte na určité zásady. Určite by ste nemali zotrvávať vonku v čase, kedy je slnečné žiarenie najsilnejšie, čiže od 10. do 15. hodiny. Ale aj predtým alebo potom dbajte na dostatočnú ochranu – zdržiavajte sa skôr v tieni, opáliť sa (nie do čierna ) však môžete aj tak, pretože slnečné žiarenie sa odráža aj od okolitých predmetov, obzvlášť od vody, od piesku alebo iných lesklých plôch. Takže ľahké opálenie môžete pokojne získať aj pod slnečníkom.
  • Omnoho lepšie než vysedávanie je pohyb na čerstvom vzduchu, no v horúcich dňoch bude príjemnejší asi skoro ráno alebo až večer, keď teploty trochu poklesnú.
  • Čo sa týka prípravkov na ochranu pokožky, poraďte sa o opaľovacích prípravkoch v lekárni – vyberajte radšej z neparfumovaných a hypoalergénnych preparátov, ktoré budú svedčiť vašej pokožke aj počas tehotenstva.

tehotná v lete

A čo tak zaplávať si s bruškom?

Voda v letných dňoch poskytuje niekoľkoraký pôžitok – osvieženie a radosť z plávania, ktoré patrí medzi najzdravšie športy. Tehotné ženy, hlavne pokiaľ sú na to zvyknuté, smú plávať až do polovice gravidity, po porade s lekárom aj dlhšie. Odporúča sa však, aby mali pri sebe niekoho spoľahlivého a dbali vo zvýšenej miere na opatrnosť pri chôdzi po klzkých povrchoch.

Plávanie pôsobí veľmi pozitívne na pohybový aparát, čo je pre chrbticu i kĺby, ktoré musia znášať pomerne rýchly nárast hmotnosti, výborným cvičením i úľavou zároveň.

Druhou, menej príjemnou stránkou návštevy kúpalísk či plavární je zvýšená náchylnosť na plesňové ochorenia v oblasti genitálií. Preto treba po skončení pobytu v bazéne telo dôkladne očistiť v sprche a prezliecť sa do čistého suchého odevu. V žiadnom prípade nezotrvávajte v mokrých plavkách, nech by ste sa takto v teplých dňoch cítili akokoľvek príjemne!

Tehotným ženám sa rozhodne neodporúča návšteva prírodných nádrží, keďže tam nie je zaručená dostatočná hygiena. Ak uvažujete o pobyte pri mori, tak poctivo zvážte všetky za a proti a o cestovaní sa poraďte aj so svojím gynekológom.

Tehotným ženám sa vo všeobecnosti neodporúča dlhšie cestovanie, ako napríklad cesta autom v horúčavách. Ani naplno zapnutá klimatizácia nemusí byť šťastným riešením. Ak sa totiž snažíte interiér auta čo najrýchlejšie ochladiť, pravdepodobne si najskôr zo všetkého prechladíte buď hrdlo alebo uši. 

S lietaním je to ešte komplikovanejšie, pretože aj keď ho zdravý človek vo všeobecnosti dobre znáša, v tehotenstve to môže byť inak. Okrem toho mierne preťaženie, ku ktorému počas letu dochádza, alebo „skoky“ lietadla pri turbulenciách nemusia tehotenstvu práve osožiť. Cestovanie na dovolenku lietadlom radšej skonzultujte so svojím gynekológom.

Ak ste vo vyššom štádiu tehotenstva a potrebujete nutne letieť (nemusí to byť len na dovolenku), overte si túto možnosť u príslušnej leteckej spoločnosti – mnohé spoločnosti totiž odmietajú prepravovať ženy vo vyššom štádiu tehotenstva. 

Rodíme v lete!

No, deti sa rodia bez ohľadu na počasie... Mnohé pôrodné sály však už majú k dispozícii najmodernejšie vymoženosti, ktoré zabezpečujú rodičkám dostatočný komfort. Pokiaľ pôrod nezačal odtokom plodovej vody, pravdepodobne vám dovolia poprechádzať sa a aj sa podľa potreby osprchovať, aby ste sa mohli osviežiť.

Ženám, ktoré sa pripravujú na pôrod, sa neodporúča jesť ani piť, a to pre prípad, že by bolo nutné náhle ukončiť pôrod operačne.

Ak však pôrod trvá dlhšie, pravdepodobne vám dovolia tu a tam upiť si malý hlt vody alebo cmúľať ľad. To ostatné sa v zásade nelíši od bežného pôrodu, ktorý môže u jednej ženy trvať kratšie, u druhej dlhšie, jedna ho vníma takmer bezbolestne, druhá usilovne zatína zuby. Dôležitá je predovšetkým psychická a fyzická kondícia rodičky, pričom psychika veľmi silne ovplyvňuje fyzické prežívanie pôrodu a vnímanie bolesti.

Preto by ste sa nemali nechať vyviesť z miery napríklad horším počasím, ale vnímať skôr svoje telo, ktoré sa pripravuje na jednu z najkrajších udalostí vo vašom živote. 

Milé mamičky, leto je krásne, a to aj vtedy, ak ho prežívate s bruškom pred sebou. Nech je pre vás nádherným obdobím, počas ktorého vás bude slniečko príjemne zohrievať a prípadný dážď bude iba vítaným osviežením. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: