POMÓC! Odtiekla mi plodová voda!

Redakcia | 9. február 2017
POMÓC! Odtiekla mi plodová voda!

A je to tu. Dlho očakávaný okamih nastal. Toľko ste nad ním premýšľali, a predsa vás chytá panika. Odtok plodovej vody je totiž skutočne neklamným príznakom, že vaše bábätko bude už onedlho na svete, ale zachovajte pokoj, od stretnutia vás delia ešte (alebo už len?) hodiny.

Odtok plodovej vody je jeden zo signálov začatia pôrodu

Plodový vak vyplnený plodovou vodou dokonale chránil bábätko vo vašom brušku. Pri pôrode však musí plodová tekutina preč. Ak sa tak stane doma, neľakajte sa, použite vložku, vezmite si tašku a požiadajte manžela alebo príbuzných, aby vás čo najskôr odviezli do pôrodnice

Plodová voda môže odtekať postupne alebo naraz, a to pred nástupom pôrodných bolestí alebo počas nich. Otvorom v plodových blanách však môže k plodu preniknúť infekcia, a aby sa tomu predišlo, žene sa podajú antibiotiká – pri negatívnych zápalových markeroch, ak pôrodná činnosť nenastúpi do 12 hodín od odtoku plodovej vody.

Pri pozitívnych zápalových markeroch (signalizujú začínajúci alebo už prebiehajúci zápal) sa nasadzujú antibiotiká okamžite a pristupuje sa k vyvolávaniu pôrodu.

Prečítajte si: Pôrod je cieľ: A je to tu – rodím!

Farba plodovej vody je veľmi dôležitá

Dôležitá je aj farba plodovej vody, mala by byť číra. Zakalená plodová voda (dozelena, zelenohneda) môže signalizovať ohrozenie plodu. Ak vám voda odtečie doma, nezabudnite si preto všimnúť, aká bola, aby ste o tom informovali pri prijímaní do pôrodnice.

Prečítajte si: Nebojte sa pôrodu - 1. časť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: