Nebojte sa pôrodu - 1. časť

Redakcia | 28. august 2015
nebojte sa porodu

Ste tehotná ešte iba prvý mesiac, ale často rozmýšľate o tom, ako to všetko zvládnete, hlavne ten pôrod. Možno ste si tiež kedysi povedali - keď ste sa dozvedeli, ako deti prichádzajú na svet  „Ja nikdy nebudem mať deti“.

Dnes máte o dobrých pár rokov viac, na túto vetu ste dávno zabudli a posledné roky alebo mesiace bolo vaším jediným želaním mať bábätko. Začiatok máte úspešne za sebou, ale pred samotným pôrodom pociťujete stále rešpekt, ba priznajme si,  až strach. Uisťujeme vás, že báť sa nemusíte.


Poradíme vám, čo môžete urobiť pre to, aby váš pôrod prebiehal čo najľahšie a najrýchlejšie.

PRIPRAVTE  SA PO FYZICKEJ STRÁNKE

Cvičte pred tehotenstvom

Jedna z dobrých vecí, ktorú ste mohli urobiť pred vašim tehotenstvom, je vybudovanie určitej fyzickej kondície. Odborníci predpokladajú a dokazujú, že ženy s dobrou fyzickou kondíciou rodia rýchlejšie a ľahšie ako ženy, ktoré nie sú na tom fyzicky tak dobre.

Prečo je tomu tak?

Žena s dobrou fyzickou kondíciou  má  lepší predpoklad kondične zvládnuť aj dlhotrvajúci komplikovanejší pôrod. Žena s pevnými brušnými svalmi lepšie znáša silné kontrakcie vyvolávajúce pôrod a  dokáže účinnejšie  zvládnuť záverečnú fázu pôrodu a aj po vysilujúcej prvej dobe pôrodnej– vytlačiť dieťa von.

Ale nezľaknite sa, nemusíte mať vôbec kondíciu vrcholovej atlétky, kulturistky či fitnessky. Práve naopak, vrcholový šport tehotenstvo a pôrod vôbec neuľahčuje, súvisí to pravdepodobne s prinízkou hladinou telesného tuku a až priveľmi pevným brušným lisom. 

Ak  budete cvičiť rekreačne, 2-3 krát do týždňa napr. vo fitku, behať či plávať, máte výborný základ na to, aby ste boli dostatočne fyzicky fit.

Keď už tehotná ste, týmto zrejme nič nezachránime, ale stále máte možnosť niečo pre svoju kondíciu urobiť.

Cvičte počas tehotenstva

Udržujte si svoju kondíciu aj počas tehotenstva. Ak ste predtým cvičili a vaše tehotenstvo prebieha v poriadku, cítite sa zdravotne fit, v prvých dvoch tretinách tehotenstva sa nemusíte v cvičení veľmi obmedzovať. Vyhýbajte sa športom, pri ktorých by ste mohli utrpieť úraz, športom, pri ktorých sa skáče či „HIIT“ (vysoko intenzívne tréningy).  Ak ste necvičili, začať môžete práve teraz. 

Keď chcete vedieť podrobnejšie ako na to, prečítajte si náš článok venovaný športovaniu v tehotenstve. V poslednej tretine tehotenstva vám už zväčšujúce sa bruško pravdepodobne nedovolí náročnejšie cvičenie, preto si vyberte niektorú z možností:

  • nájdite si vo vašom okolí špeciálne hodiny cvičenia pre tehotné ženy
  • upravte si napr. vaše obľúbene cviky z fitka  na vaše momentálne možnosti a cvičte doma
  • kúpte si DVD s cvičením pre tehotné
  • zapnite si youtube a nájdete tam množstvo vhodných cvičení pre tehuľky
  • 20-30 minút rýchlejšej chôdze každý deň alebo aspoň obdeň je ideálnym riešením i pre ženy s nižšou kondíciou (samozrejme, treba sa popýtať vášho gynekológa, č je to pre vás vhodné)
  • ak máte doma rotoped, bicyklujte, najlepšie 3 krát týždenne

Cvičte cviky na posilnenie panvového dna

Ak už na normálne  cvičenie nemáte chuť alebo čas, rozhodne si ho nájdite na precvičovanie svalov panvového dna. 

Prečo? Z týchto dôvodov:

Panvové dno drží panvové orgány a umožňuje svojimi zvieračmi kontrolu nad močovou trubicou, pošvou a konečníkom. Je preto dôležité, aby malo správne svalové napätie.

Ak toto svalstvo ochabne, môžete mať problémy s udržaním moču,  poruchu či stratu cítenia pri súloži, hrozí pokles maternice a iné zdravotné problémy.

V tehotenstve sa vyvíja nadmerný tlak na panvové dno. K najväčšej záťaži však dochádza počas pôrodu pri tlačení hlavičky. Preto je potrebné dosiahnuť cvičením  pružné svalové a väzivové tkanivo, posilniť ho a vedieť ho vedome ovládať. Pri pôrode sa vám zíde hlavne to posledné, jednak hlavička ľahšie a rýchlejšie prejde rodidlami a jednak znížite riziko epizotómie (nástrihu hrádze).

Tomuto cvičeniu sa hovorí aj Kegelove cviky a ako ich cvičiť nájdete tu.

Nepriberte viac ako 10, max. 12 kg počas tehotenstva

To, že nemáte jesť za dvoch, ako kázali kedysi našim mamičkám, to už určite viete. Počas tehotenstva potrebujete zjesť navyše iba 1260 kJ (300 kcal) denne, čo obnáša dva nie príliš tučné jogurty alebo dva rohlíky, či päť jabĺčok. Jedzte vyváženú stravu s množstvom ovocia a zeleniny, nasýtia Vás o okrem toho obsahujú nezastupiteľné vitamíny a minerálne látky.

K tomu, aby ste si udržali hmotnosť vám pomôže i spomínané cvičenie.


Ale aj tu platí diferenciácia - keď máte pred tehotenstvom  miernu podváhu, váš prírastok hmotnosti môže byť i 15 kg, ak máte nadváhu, je úplne v poriadku ak priberiete iba i 6-7 kg.

Nepribrať veľa je vhodné z nasledujúcich dôvodov:

  • priveľká hmotnosť zaťažuje kĺby a ak priberiete počas 9 mesiacov napr. 20 kg, dostanú kĺby poriadne zabrať a problémy s nimi môžete mať už celý život
  • kŕčové žily, ktorým trpia niektoré ženy po pôrode, sú tiež dôsledkom priveľkého hmotnostného prírastku a tým následného preťaženia cievneho systému
  • rýchle priberanie zvyšuje riziko celulitídy a aj keď sa jej možno úplne nevyhnete, môžete ovplyvniť jej následky
  • vysoká hmotnosť vedie k strate fyzickej kondície, ktorú potrebujete počas tehotenstva a pôrodu
  • pomôže vám to i k psychickej pohode, vyhnete sa popôrodným depresiám pri pohľade na vašu postavu alebo pri postavení sa na váhu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: