7 dôvodov, prečo byť šťastnou v tehotenstve: Vaše telo sa otvára novému životu

Gabriela Bachárová | 3. júl 2022
Šťastné tehotenstvo

Tehotenstvo nemá dobrú povesť. Nevoľnosti, únava, opúchajúce nohy, nemotornosť, kilogramy navyše, k tomu výkyvy nálad a predpôrodná depresia. Každá minca má ale dve strany a tehotenstvo nie je výnimkou. Existuje niekoľko dobrých dôvodov, prečo si ho naozaj užiť. Niektoré sme objavili, ale môžete si nájsť aj svoje vlastné.

Keď som sa takto pred rokom, už poriadne bruškatá, snažila v pätnásťstupňovom mraze, snehu a v poľadovici dostaviť do dva kilometre vzdialenej gynekologickej ordinácie, želala som si jediné: Nech to tehotenstvo okamžite skončí! No, takto jemne som to vlastne nepovedala. Padajúci sneh tlmil oveľa štipľavejšie vyjadrenia.

Dnes mám na to zvláštne deväťmesačné obdobie celkom iný názor. Bol to sladký čas.

7 dôvodov, prečo byť šťastnou tehuľkou

1. Konečne sa bez výčitiek najete

„Minule ma navštívila tehotná kamarátka a zjedla všetko, čo sme doma mali. Zjedla je vlastne slabé slovo. Jedlo si doslova užívala. Niekoľko ráz si pridávala. Šli sme na prechádzku a po návrate sa pustila do druhého kola. Musím sa priznať, že sa mi ten obrázok veľmi páčil. Konečne šťastná žena, ktorá si jedlo vychutnáva,“ hovorí Martina. 

Ženy sa pri stole väčšinou chovajú „čudne“. Zvykli sme si nejesť, pretože sa bojíme útoku kilogramov. Alebo sa, naopak, prejedáme – a potom máme výčitky svedomia a sľubujeme si, že už nikdy. Jedlo pre nás prestalo byť pôžitkom, stalo sa skôr nepriateľom alebo niečím, čo musíme „absolvovať“, aby sme prežili. Tehotenstvo tieto nešťastné vzorce uvažovania ruší. Jesť sa smie! Dokonca musí.

Po počiatočnom období, keď kvôli nevoľnostiam veľa tehuliek k jedlu pozitívny vzťah nemá, nastávajú radostné mesiace hodovania. Užívať si každý nový kilogram a veriť, že po pôrode ich bez problémov zhodíte, je tá správna cesta. Pravdaže aj tu platí – všetko s mierou...

2. Získate veľa voľného času

Už nikdy v živote nebudete mať toľko voľného času len pre seba ako ku koncu tehotenstva. Na materskú sa nastupuje šesť až osem týždňov pred termínom pôrodu. Niektoré ženy si ešte vyberú starú dovolenku, a tak sú doma pokojne aj tri mesiace vkuse.

Pre niekoho hrozná predstava, byť zavretý medzi štyrmi stenami. Záleží ale na tom, z akého uhla sa na to pozeráte. Nemusíte predsa ráno skoro vstávať, vychádzať do tmy a chladu, tlačiť sa v autobusoch alebo v električkách, tráviť dlhé hodiny v práci, ktorá vás možno až tak nebaví, vyčerpaná sa večer vracať domov a druhý deň „hurá“ zasa to isté.

Čo by iní dali za možnosť „povaľovať sa“ v teple a pohodlí domova? Tešte sa z takej vymoženosti. Môžete si hodiny čítať, relaxovať, chodiť na pomalé prechádzky, variť si len tak pre radosť. 

„Na obdobie pred pôrodom spomínam rada. Nemala som vôbec žiadne zdravotné problémy, cítila som sa fit, a tak som si ten voľný čas naozaj užívala. Vytvorila som si rituál. Každý deň som sa masírovala, počúvala pri tom relaxačnú hudbu, potom som robila relaxačné cvičenia, trochu gravidjógu. A stihla som aj veci, na ktoré by som normálne nemala čas, napríklad vytriediť fotky a dať ich do fotoalbumov. K tomu by som sa budúcich dvadsať rokov určite nedostala,“ popisuje Mária.

3. Budete sa páčiť nielen svojmu mužovi

Pokiaľ bolo bábätko plánované a rodičia sa majú radi, tehotenstvo rozhodne obohatí ich vzťah. „Partner sa o mňa vzorne staral, prebral väčšiu časť domácich povinností, sprevádzal ma do tehotenskej poradne a všemožne mi dával najavo svoju lásku. Najradšej by som bola tehotná stále,“ usmieva sa Lenka.

Ženy sa často obávajú, že v tehotenstve sa pre partnera stanú menej príťažlivými. Opak býva zvyčajne pravdou. Bruško je pre mužov veľmi sexy (a nielen pre toho vlastného, za príťažlivou tehuľkou sa radi otočia aj cudzí muži na ulici). 

Milovanie sa v tehotenstve môže stať nežnejšie a vášnivejšie. A vzťah láskyplnejší. Len sa tomu nebrániť. Prijmite všetko, čo sa s vaším telom a mysľou deje – aj keby sa vám tieto zmeny na prvý pohľad nepáčili. Spokojná tehuľka vyžaruje krásu. Pokiaľ máte k sebe za všetkých okolností vzťah, bude vás tak vnímať aj partner a okolie a dočkáte sa lásky a obdivu. Presne takto to v živote (a teda aj  tehotenstve) chodí. 

4. Kolegovia vám budú otvárať dvere

Poriadne si užite ten záujem a vľúdnosť! Bruško je kódom, ktorý otvára dvere k ohľaduplnosti. Prítomnosť tehotnej ženy zázračne zjemňuje často divoké spoločenské mravy. „Rozhodne som nečakala, ako moje tehotenstvo zapôsobí na okolie. Kolegovia v práci mi už z diaľky otvárali dvere, usmievali sa na mňa, pýtali sa, ako sa cítim, ako sa drobec v brušku vyvíja. Cítila som úprimný záujem, nielen formálny. V trolejbuse a v električke som vždy sedela, a to i v dobe, kedy som mala bruško ešte celkom malé. Usmievali sa na mňa aj cudzí ľudia,“ popisuje svoju skúsenosť Vlaďka. 

To ale nebolo všetko. Vlaďka mala pred pôrodom časovo náročné zamestnanie, v práci trávila aj desať hodín denne, navyše bývala hodinu cesty od kancelárie.

„Viedla som kolektív niekoľkých ľudí, mala som obrovskú zodpovednosť. Kolegovia sa zachovali skvele, šéf ma dokonca niekoľko ráz poslal domov odpočívať a nemusela som si ani vyberať dovolenku,“ prekvapilo ju.

Nie každá žena má samozrejme takéto šťastie. Niekedy šéf ani kolegovia nemajú pre tehotenské starosti pochopenie, ani po uliciach nechodia len samí milí ľudia. I v takom prípade ale stojí za to udržať si dobrú náladu. Veď už skoro dorazíte domov, kde vám partner poskytne útechu a možno aj masáž chodidiel. Môžete v to minimálne dúfať. 

šťastné tehotenstvo

5. Môžete si nájsť nové kamarátky

Miesto zoznámenia: internetové diskusie alebo čakáreň u gynekológa. Tehotenstvo zbližuje. Veď v období deviatich mesiacov často potrebujeme povzbudenie alebo napríklad osvedčenú radu – a to všetko nám môžu poskytnúť ženy, ktoré práve prechádzajú rovnakou etapou života.

Dôkazom, že tehuľky vyhľadávajú komunikáciu, je vznik diskusných internetových skupín, do ktorých sa môžu zapojiť aj ženy čakajúce bábätko v rovnakom období. Keď sa im potom potomkovia narodia, organizujú sa zoznamovacie párty a priateľstvá, ktoré takto vzniknú, môžu pretrvať aj do budúcnosti.

Podobnú skúsenosť má Jana: „Na internetovej diskusii som nikdy nebola, pripadalo mi to ako strata času. Potom som ale na nete hľadala informácie, ako sa zbaviť nevoľností, a náhodou som narazila na diskusnú skupinu žien v rovnakom mesiaci tehotenstva. Prijali ma medzi seba, zapáčilo sa mi to. Zistila som, že moje smútky sú polovičné, keď sa môžem o ne podeliť s niekým, kto prežíva to isté ako ja. S niektorými spoludiskutujúcimi sme sa stretli aj naživo a získala som dve nové dobré kamarátky.“

6. Zistíte, či je v živote dôležité

Tehotenstvo nie je len fyzický dej, žena prechádza aj veľkou psychickou premenou. Menia sa jej hodnoty a niekedy aj celé životné smerovanie. Mnoho žien počas tehotenstva a po pôrode konečne zistí, čo je pre ne skutočne dôležité a ako chcú ďalej žiť.

„Je to naozaj tak. Na materskú som odchádzala z dobre plateného miesta vo firme, ktorá sa zaoberala daňovým poradenstvom. Mala som veľa zákazníkov, nadriadení ma oceňovali. Páčila sa mi finančná nezávislosť, vďaka ktorej som si mohla dovoliť kúpiť na seba pekné veci alebo drahšiu kozmetiku. Keď som otehotnela, moja práca mi zrazu pripadala neužitočná. Začala som sledovať všetko, čo súvisí s bábätkami, a zasiahli ma hlavne príbehy chorých a postihnutých detí. Do svojej pôvodnej práce som sa už vrátiť nechcela, túžila som robiť naozaj niečo zmysluplné.

Podarilo sa mi to. Našla som si zamestnanie v neziskovej organizácii, ktorá zháňa peniaze na projekty pre znevýhodnené deti. Práca ma napĺňa, aj keď ani zďaleka nemám toľko peňazí ako predtým,“ hovorí Jarka.

Iné životné hodnoty samozrejme nemusia viesť len k novej práci. Ešte výraznejšia premena môže nastať v povahe. Mamičky dobre vedia, o čom je reč. Príchod dieťaťa „naštartuje“ naozaj dôležité vlastnosti, ako je trpezlivosť, láskavosť či súcit.

7. Narastie vám sebavedomie

Otehotnieť nie je v dnešnej dobe také jednoduché, každý piaty pár má s počatím vážne problémy. Vy ste to zvládli. Vaše telo sa dokázalo otvoriť novému životu, dať mu ochranu a výživu. Mali by ste byť na seba pyšná. Tehotenstvo (a potom pôrod i materstvo) je skvelým dôvodom, prečo sa cítiť sebavedomejšie a mať zo seba dobrý pocit.

„Bola som naozaj hrdá nastávajúca mamička. Bruško som vystavovala na obdiv. Nesnažila som sa ho skrývať, ako to niekedy ženy v začiatkoch tehotenstva robia. Chcela som, aby všetci videli a vedeli, že v sebe nosím vzácny poklad. Páčilo sa mi, ako sa moje telo mení, bol to dôkaz, že v ňom prebieha zázračný proces,“ užívala si Katka. 

Tehotné ženy sa niekedy horšie vyrovnávajú s nárastom váhy či s ďalšími telesnými a psychickými zmenami. Je to pochopiteľné. Lenže tehotenstvo dáva žene výnimočnú hodnotu. Sta darkyňami života. Čo môže byť viac? S týmto vedomím sa všetky tehotenské ťažkosti dajú zvládnuť o trochu lepšie.

Sme až príliš optimistickí čo sa týka prežívania tehotenstva?

Že vaše tehotenstvo nie je také ružové, ako sme ho popísali v tomto článku? V žiadnom prípade sme sa vás nechceli dotknúť. S odstupom času ale možno starosti, ktoré ste mali, alebo máte, vyblednú a zistíte, že toto obdobie pre vás malo hlbší zmysel.

Ani moje tehotenstvo nebolo len skvelé. U dcérky mali lekári podozrenie na Downov syndróm, podstúpila som preto odber plodovej vody a triasla som sa o výsledok. Nakoniec všetko dobre dopadlo. Ku koncu som toho mala naozaj dosť. Nemohla som spať, ani ísť niekam von, pretože nútenie ísť na malú potrebu prichádzalo každých desať minút.

Aj keď mi gynekológ predpovedal, že celkom určite porodím pred termínom, ešte tri dni po ňom sa nič nedialo a ja som sa pomaly začala obávať vyvolania. Našťastie zbytočne. Na zlé veci už ale nemyslím, v hlave mi zostali len pekné spomienky na to tajuplné a čarovné čakanie.

Prajeme všetkým mamičkám, nech si svoje tehotenstvo v rámci možností užijú  a nech na bruškaté chvíle potom rady spomínajú!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: