Radí pôrodná asistentka: TAKTO sa pripravte na pôrod

Ľuba Lapšanská, autorka je pôrodná asistentka | 13. december 2018
Radí pôrodná asistentka: TAKTO sa pripravte na pôrod

Dobrý výber pôrodnice a pôrodníka, svedomitá predpôrodná príprava, dostatok informácií aj cielené zvládanie strachu a obáv – to všetko je cesta k pôrodu, ktorý nebude ako z hororu.

Aby to nebol „PÔROD“

Myslite na pôrod ešte pred pôrodom. Takmer každá žena, či už chce alebo túto myšlienku odsúva do hlbokého úzadia hlavy, na pôrod myslí. A čím viac sa termín blíži, tým je myšlienka neodbytnejšia, pridávajú sa divoké sny a vynárajú ďalšie a ďalšie otázky.

Lebo ako nám to bruško krásne rastie, je nám čoraz viac jasnejšie, že to bábätko nejako vyjsť na svetlo sveta musí. Akokoľvek! A ani jedna z možností nie je v predstavách prechádzka ružovou záhradou. Zatiaľ čo niektoré ženy sa desia pôrodu vaginálnou cestou, iné sú v obavách pri pomyslení na cisársky rez. Lenže ísť  rodiť s panickou úzkosťou a so strachom nepomôže ani bábätku ani vám. 

Čo si zobrať do pôrodnice
Prečítajte si tiež:

Čo si zobrať do pôrodnice

Mať strach z pôrodu je v poriadku

Obavy pred blížiacim sa pôrodom má každá žena. Otázky víriace hlavou.  Bude všetko v poriadku? Bude bábätko zdravé? Budú ku mne milí? Budem ho môcť mať po pôrode pri sebe? Zvládnem to? Budem vedieť dojčiť? Budem dobrou mamou?

Tie si kladieme asi všetky. Najmä pred prvým pôrodom, keď nevieme, do čoho ideme a čo nás čaká. A preto je dobré pripraviť sa efektívne a zmierniť svoj strach na čo najnižšiu mieru. Ideálne je ísť k pôrodu s pocitom, že sa naň tešíte. Na pôrod. I na bábätko, samozrejme. Myslíte, že sa to nedá? Ale dá. Poznám už mnoho žien, ktoré sa tešili i na samotný proces. Ako to? Rozmeníme si to na drobné... Po každom kroku, ktorý pre svoj pôrod urobíte, bude váš strach z pôrodu (a neznámeho) menší. A čím pokojnejšia mamka, tým ľahší pôrod.  

Miesto pôrodu 

Mnoho žien sa pred prvým pôrodom ani nepozastaví nad otázkou, kde rodiť. Často je voľbou najbližšia pôrodnica. Ale viete o tom, že si môžete vybrať? Možno vám v tejto chvíli napadne – prečo si vyberať? Pôrodnica ako pôrodnica. Lenže už len to, že si vyberáte, vám do rúk kladie kompetenciu budúcej mamy. Je lepšie vybrať si tú najlepšiu z možností. Nad výberom kočíka alebo autosedačky strávime desiatky hodín. A keď vyberáme dovolenku, tiež nevhupneme do prvého voľného hotela.  Tak prečo neuvažovať aj nad výberom pôrodnice, resp. pôrodníka? Pôrod je najdôležitejšou udalosťou v našom živote. Tak sa nebojte a hľadajte to najlepšie pre vás a bábätko. 

Napíšte si pôrodný zoznam

Každá z nás má o pôrode nejaké predstavy. Nielen o samotnom procese, ale i o prostredí, ľuďoch naokolo, o bábätku. To, čo sa vám môže zdať ako „normálne“, vôbec nemusí byť vo vašej najbližšej pôrodnici realitou. 

Vezmite si papier a pero a sadnite si k tomu. Je dobré napísať si, čo vlastne od pôrodu očakávame. Čo by sme chceli? Na čom nám záleží? Ak čakáte prvé bábätko, tak ste pravdepodobne prelustrovali internet a dočítali sa mnoho rôznorodých informácií. Ako nájsť to pravé pre vás? 

Kto bude „rodiť“ s vami?

Začnime tým, že sa zamyslíte nad osobami, ktoré chcete, aby vás pri pôrode sprevádzali. Je to manžel? Kamarátka? Mama? Alebo tam nechcete nikoho? Napíšte si to. Lebo potom neskôr, keď budeme pôrodnicu vyberať, zistíme, že do tej, čo je najbližšie, možno nepustia nikoho iného iba otecka. Alebo v tej ďalšej môže ísť sprevádzajúca osoba až na záver pôrodu. Opýtajte sa priateliek, ako to mali a čo im vyhovovalo. Ak už jedného potomka doma máte, tak zrejme viete, čo by ste chceli teraz. 

Proces pôrodu 

Pri prvom dieťatku je ťažké predpokladať vopred, čo budeme chcieť. Ale nie je to až taký problém, ak sa pozriete na svoj doterajší život. Ženy sa obvykle rozhodujú medzi prirodzeným pôrodom alebo pôrodom s epidurálnou analgéziou. Alebo sa chcú voľne pohybovať.

Niektoré chcú v druhej dobe pôrodnej inú polohu ako klasiku na kresle s vyloženými nohami. Ak ste sa  doteraz vo svojom živote vyhýbali liekom, tak je tu veľká pravdepodobnosť, že to budete chcieť takto i pri pôrode. Ak ale máte nízky prah bolesti a viete to o sebe, tak budete hľadať pôrodnicu, kde majú epidurál a lieky k dispozícii nonstop. Takže napíšte si – čo by ste od samotného procesu očakávali? Odpoveď rodiť ľahko a rýchlo je tiež správna. Nehanbite sa ju priznať.

Prostredie pôrodu

Nezanedbateľné miesto pri výbere má aj prostredie, v ktorom príde vaše bábätko na svet. Pravdupovediac, naše pôrodnice nie sú ako z katalógov. I keď mnohé už prešli rekonštrukciou, tak možno ako naschvál práve vo vašom okolí sú všetky tie so zelenými kachličkami. Nevadí – zamerajte sa na to dôležitejšie. Televízor na pôrodnej sále alebo na izbe vôbec nie je podstatný.

Vyberte sa na návštevu do pôrodníc, ktoré by teoreticky pripadali do úvahy počas vášho pôrodu. Nebojte sa cestovať pár kilometrov naviac. Niekedy to ozaj stojí za to! Pozrite sa, kde na pôrodnej sále je sprcha a koľko ich tam je. Zistite, koľko je tam záchodov a kde trávia ženy čas pôrodu. Opýtajte sa, či je nutné, aby ste boli počas prvej doby pôrodnej „na vzdychárni“, kde je len jedna toaleta pre všetky ženy alebo či môžete – a v niektorých pôrodniciach naozaj môžete – ísť už aj počas pôrodného procesu do vlastnej nadštandardnej izby, kde budete mať omnoho viac intimity.

Poobzerajte sa, aké pomôcky tam majú (niekde majú pôrodné stoličky, inde žinenky na zem, rebriny, či vaňu). Pozrite sa, či si má partner tiež kde oddýchnuť, ak pôjde s vami.  

pôrod

Predpôrodné kurzy 

Kurzy prípravy na pôrod sú výbornou metódou na zdolanie strachu. Po prvé – spoznáte lepšie prostredie i ľudí, s ktorými budete rodiť svoj vzácny poklad. Stretnete sa s inými tehotnými mamičkami. Na dobrých predpôrodných kurzoch dostanete množstvo praktických rád k pôrodu i o bábätku či dojčení.  

Novorodenec 

Jedna z vecí, na ktoré občas v tom strachu z pôrodu zabúdame, je naše dieťatko a to, čo sa s ním bude diať po pôrode. A zase – napíšte si, čo by ste chceli? Chcete ho mať po pôrode pri sebe a dojčiť?  Vyberte si pôrodnicu, kde vám to umožnia! Vopred sa opýtajte na novorodeneckom oddelení. Takéto veci riešia oni, nie pôrodníci.

Mali ste v rodine nejaký ťažký prípad a obávate sa o  zdravotný stav drobčeka? Budete mať väčšiu istotu vo väčšej pôrodnici, kde je jednotka intenzívnej starostlivosti pre novorodencov? Chcete dojčiť a mať dieťa stále pri sebe? Hľadajte, pýtajte sa, vyberajte. Napíšte si všetko, čo je pre vás podstatné. A vyberte najpodstatnejšie.

Možno sa vám nepodarí nájsť úplne ideálnu pôrodnicu, kde vám splnia všetky želania. Ale snažte sa aspoň čo najviac priblížiť svojim potrebám. Pôjdete k pôrodu s väčšou dôverou. Keď spoznáte dopredu ľudí, ktorí tam pracujú, stres bude zase o niečo menší.  

Jedna rada na záver pre budúce mamičky 

Z vlastných skúseností viem, ako veľmi pomáhajú naše predstavy. Večer, keď vojdete do postele, porozprávajte sa s drobčekom v brušku, predstavujte si pekný a ľahký pôrod (pôjde to omnoho ľahšie, ak budete vedieť, čo konkrétne si predstavovať). Predstavujte si, ako bábätku otvárate cestičku na svet medzi príjemnými ľuďmi, v intímnom prostredí. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: