Fyzioterapeutka radí: Niektorým masážam sa v tehotenstve radšej VYHNITE

Redakcia | 9. september 2019
Fyzioterapeutka radí: Niektorým masážam sa v tehotenstve radšej VYHNITE

Áno, alebo nie? Od čitateľky, ktorá je na začiatku druhého trimestra, sme dostali otázku, ktorá sa týka masáži pre tehotné. ČO radí odborník?

Som vo štvrtom mesiaci tehotenstva. V prvom trimestri som sa na odporúčanie známych masážam radšej vyhýbala, teraz by som si nejakú chcela dopriať vzhľadom na to, že začínam „cítiť" chrbát. Sú vôbec masáže pre tehotnú ženu vhodné? Ktoré by ste mi odporúčali a ktoré radšej nie? (Nelka)

Môžu tehotné masáže? Je to bezpečné pre bábätko v brušku?

Na vašu otázku odpovedá fyzioterapeutka Mgr. LUCIA MADEJSKA

masaže pre tehotné V zásade platí, že tehotenstvo nie je choroba a žena počas neho môže do veľkej miery pokračovať v rovnakom zdravom životnom štýle, aký dodržiavala, kým neotehotnela.

Aj masáže sú v tomto období nielen príjemným uvoľnením, ale aj vhodným doplnkom pre fyzické a psychické zdravie. Niektorí odborníci v prvom trimestri masáže síce neodporúčajú, ale podľa môjho názoru a skúseností jemná a upokojujúca masáž krčnej chrbtice a medzilopatkových svalov neublíži.

Samozrejme pod podmienkou, že sa zveríte do rúk skúseného fyzioterapeuta, ktorý vie, čo môže a čo nie je vhodné.

Tehotenská masáž je špecifická

Pri tehotenskej masáži je veľmi dôležitý individuálny prístup a schopnosť terapeuta rešpektovať pocity budúcej mamičky. Masáž počas tehotenstva sa od tej v inom období líši najmä v intenzite tlaku, ktorý je jemný, hmaty sú pomalé a ich cieľom je uvoľnenie. Dôležité je aj polohovanie ženy.

Masíruje sa buď v polohe na boku s tým, že mamina je zakrytá plachtou alebo dekou, aby bola zachovaná jej intimita, alebo sa masíruje v sede. Výber polohy závisí na pocitoch ženy. 

Pri masáži je vhodné používať masážny olej. No ak má žena svoj obľúbený krém, ktorý v tehotenstve používa na telo, môže si ho po dohode s terapeutom priniesť na masáž.

Terapia pomáha nielen pri bolestiach chrbtice, ktorými trpí väčšina tehotných, ale dokáže aj zlepšiť spánok a posilniť svaly chrbta. 

Počas masáže dochádza k prekrveniu a prehriatiu organizmu, čo nie je vhodné v prvom trimestri, ale od štvrtého mesiaca sa mamičky môžu smelo rozmaznávať masážou aj každý týždeň, pretože pri pravidelných masážach je efekt najvýraznejší - uvoľňuje opuchy dolných končatín, zjemňuje pokožku a napomáha zániku strií.

Prístrojovú terapiu v tehotenstve neodporúčam, no po pôrode je veľmi efektívna lymfodrenáž – ručná v kombinácii s prístrojovou. 

Máte aj vy otázky, ktoré sa týkajú fungovania vášho tela, máte bolesti a nepoznáte ich príčinu? Pošlite svoju otázku do poradne a Lucia Madejská sa vám bude snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. Poradňa fyzioterapeuta TU: 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: