Intímne: Všetko o sexe počas tehotenstva

Redakcia | 9. november 2018
sexulaita sex tehotenstvo gravidita

Pre mnohé tehotné ženy sa počas deviatich mesiacov sex stáva nočnou morou. Iné si ho, naopak, užívajú viac ako inokedy. Aký je naozaj sex počas tehotenstva?

Prečo je tomu tak? Ako by sa mali v tomto náročnom období správať k sebe partneri? O slovo sme požiadali gynekológa a sexuológa z Fakultnej nemocnice v Nitre MUDr. Miroslava Kozáka.

Možno o sexuálnom prežívaní tehotných žien hovoriť ako o probléme?

Sexualita u tehotných žien bola kedysi veľkým tabu. Dnešné mladé ženy a ich partneri chcú už mať informácie o tomto spôsobe života aj počas gravidity. Je to však veľmi rôznorodé.

Každý človek je iný a podobne sa líšia aj postupy sexuálneho prežívania v gravidite. Existuje množstvo kníh, publikácií, zaoberajúcich sa touto problematikou, ktoré poskytujú akúsi základnú predstavu. Ak to partnerom nestačí a nie sú spokojní, mali by vyhľadať odborníkov a poradiť sa.

Čo sa pri bezproblémovej gravidite pokladá za vhodné v oblasti sexuálneho prežívania?

Pri normálnej gravidite môže sexuálny styk prebiehať u partnerov tak, ako boli zvyknutí, teda v miere, ktorá vyhovuje obidvom. Obyčajne je sexualita ženy charakteristická podľa stupňa jej aktivity. Mnoho žien je práve počas tehotenstva sexuálne aktívnejších, teda , ak gravidita prebieha normálne, v poriadku.

Partneri by ale mali brať ohľad na určité špecifiká, hlavne na veľkosť bruška. V tomto období by mala byť dôslednejšia hygiena po sexuálnom styku, pretože sa už nejedná iba o ženu, ale aj o bábätko, na ktoré nečakajú len partneri, ale aj ich blízke okolie.

Niektoré tehotenstvá sa skončia už v prvom trimestri. Čoho by sa mali ženy v tomto rizikovom období vyvarovať?

Špecializujem sa na sterilné páry. Otehotnenie je pre ne úžasným momentom a kvôli tomu sa boja všetkého, čo by mohlo ich dieťatku uškodiť. To isté platí u žien, ktoré opakovane potratili. V týchto prípadoch sú obmedzenia namieste. Vtedy ženám odporúčame, aby sa vyhýbali pohlavnému styku, aby to vysvetlili aj partnerovi, prípadne prišli s ním do poradne, kde sa o tom môžu s lekárom porozprávať.

Tieto rizikové tehotenstvá sú dosť medikované, ženy užívajú lieky, ktoré majú aj vedľajšie účinky a riziká. S tým súvisí tiež radikálna úprava životného štýlu. Niektoré ženy pred otehotnením fajčia, pijú alkohol..., ale hneď, ako zistia, že sú tehotné, so všetkým prestávajú. To je už však neskoro.

Keď sa jedná o ohrozené tehotenstvo, sexuálna zdržanlivosť by mala byť.

Je možné zistiť, či príčinou spontánneho potratu bol napr. sexuálny styk?

Stretávame sa s gravidnými ženami, ktoré zakrvácajú. Tri štvrtiny z nich priznajú, že sa tak stalo po pohlavnom styku. Od „atletických“ výkonov a polôh, ktoré boli predtým pre dvojicu vzrušivé, by sa v týchto prípadoch malo upustiť. Ďalšie prípady sú, ak majú ženy insuficienciu krčka, či od začiatku je maternica malá..., ak je placenta umiestnená nízko – to všetko sú veci, ktoré by mal odborník vyhodnotiť a podľa toho by mal dať žene odporúčania.

Je pre takéto ženy sex deväť-desať mesiacov tabu?

Keď sa jedná o ohrozené tehotenstvo, sexuálna zdržanlivosť by mala byť. Musím však podotknúť, že nie je problém so ženami. Problém je s mužmi... My muži sa toho dožadujeme. Pochopiť partnerku v jej stave vo veľkom závisí od inteligencie a spoluúčasti muža. Slovenská spoločnosť je veľmi konzervatívna ku nekoitalným praktikám, ale sú to spôsoby na to, aby sa tenzia medzi partnermi kvôli obmedzeniu sexuálneho života uvoľnila.

Ženy by sa toho nemali báť, ak sú dodržané všetky hygienické požiadavky. Sú dvojice, ktoré robia análny sex. Je to obtiažnejšie, rektum je oveľa citlivejšie ako pošva. Ak tento spôsob žene nevyhovuje, muž ju do toho nesmie nútiť. Všetko by malo byť vecou dohody.

Ženy sa boja aj samotného orgazmu, sú presvedčené, že je pre dieťa nebezpečný. Čo na to fakty?

Dosť žien v gravidite orgazmus nemá. Cítia sa pri styku príjemne, sú uspokojené, ale nemajú orgazmus, hoci možno povedať, že mnohým ženám v gravidite ani veľmi nechýba. Podvedome strážia plod, cítia zodpovednosť zaň, čiže sa automaticky psychicky nastavia na to, že ak by bol orgazmus veľký, došlo by k väčšiemu sťahu maternice a tým by sa pravdepodobne ublížilo dieťaťu.

Ale štúdie v tomto nie sú jednoznačné. Niektorí autori to absolútne zamietajú, ale sú autori štúdií, ktorí to považujú za sprievodný jav predčasného pôrodu, či spontánneho potratu u rizikových žien.

Stres v tehotenstve skutočne robí svoje. Gravidita by mala byť bezkonfliktným stavom aj zo strany okolia k ženám

Čo hovorí vaša prax?

Žena je tvor nevyspytateľný... Sú gravidné ženy, ktoré sú v riziku, majú nálezy, sex im zakážeme, a predsa ho robia. Všetko dopadne dobre a potom prídu a povedia: „Vidíte, pán doktor, a predsa sa dalo...“ Ja ako lekár musím pacientku aj v takýchto prípadoch tolerovať, ale pokladám si za povinnosť vždy ju na to upozorniť.

Sú pacientky, u ktorých to nedopadne dobre. Pri vyšetrení tvrdia, že tomu, čo som im vravel, až tak dobre neporozumeli a vraj som im to mal ako lekár povedať ráznejšie... Ale našťastie je takých málo. Pacientky chodia do poradne priemerne osem až dvanásťkrát počas gravidity a  na diskusiu v tomto smere je dostatočný priestor.

Dnešné mamičky si počas tehotenstva zvyknú pripúšťať rôzne možné i nemožné riziká. Čo im radíte v takýchto prípadoch? Aký postoj by mali mať?

Každá žena má nárok, aby sa cítila dobre a aby pre svoje dieťatko a aj pre seba urobila všetko, čo môže. Na graviditu by sa mala tešiť, je to  biologické poslanie. Takže pripúšťať si nejaké problémy, čo všetko by sa mohlo stať..., nie je správne. Stres v tehotenstve skutočne robí svoje. Gravidita by mala byť bezkonfliktným stavom aj zo strany okolia k ženám. Nemali by byť stresované v rodine, ani v zamestnaní. A napokon, ženy by sa nemali stresovať z pôrodu, z finálneho konca ich gravidity. Do pôrodnice sa chodí po bábätko, nie po bolesti a strach.

Nakoľko možno pokladať za fámu tvrdenie, že u žien, ktoré prenášajú, sa sexuálnym stykom urýchli nástup pôrodu?

Toto tvrdenie dosť pretrváva. Ejakulát obsahuje látku prostaglandín, ktorá je prítomná pri spúšťaní pôrodu. Ale riziko infekcie, spustenia plodovej vody, krvácania... je vysoké. Takže túto metódu by som považoval za prekonanú.

Začiatok sexu po období šestonedelia vyžaduje pre ženu rovnakú citlivosť ako pri strate panenstva.

Začali sme otehotnením, dostali sme sa k pôrodu. Čo platí pre sexuálny život v prvých mesiacoch po pôrode?

Určite by ženy mali počkať šesť týždňov. Reparačné zmeny, ktorými organizmus musí prejsť, sú potrebné. Skryté poruchy alebo poškodenia môžu viesť k ochoreniam. V období šestonedelia sú ženy veľmi vyťažené a vyčerpané. Sex je u nich na treťom, na štvrtom mieste... Netreba ich za to odsudzovať. Ženy potrebujú určitý režim a čas. Tu by mali muži ukázať svoju spolupatričnosť a pomáhať ženám.

Po šiestich týždňoch, kedy lekár zhodnotí, že pošva a pohlavné orgány sú pekne zhojené, možno začať aj so sexuálnym životom. Samozrejme, je tam jazva, ktorá môže bolieť, žena ešte nemá menštruačný cyklus, pošva je suchá a žena to vníma bolestivo. Začiatok sexu v tomto období vyžaduje pre ženu rovnakú citlivosť ako pri strate panenstva. A keď je muž netrpezlivý, urobí si z dobrej milenky priemernú...

Mnohé ženy sa u svojich gynekológov nestretávajú s pochopením v diskusii na tieto témy, alebo sa hanbia o nich hovoriť. Čo by ste im poradili?

Rozhodne by túto tému mali pri prvej návšteve v poradni odkonzultovať alebo aspoň naznačiť, že majú záujem si o nej pohovoriť. Ak je zo strany lekára odpoveď „stručná“ – nezistili to, o čo majú záujem (frekvencia, kvalita, technika pohlavného styku...), je potrebné navštíviť sexuológa, najlepšie sexuológa-gynekológa.

Fundovaná odpoveď v období gravidity v tejto problematike spravidla zohráva významnú úlohu v psychike ženy i v partnerskom vzťahu, dalo by sa to prirovnať k prítomnosti otca pri pôrode. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: