Články

O rok SKȎR do školy

Skorší nástup do školy najviac preferujú rodičia tých detí, ktorým, ľudovo povedané, „zle vychádzajú roky“. T.j. narodili sa v mesiacoch september až december a podľa rokmi zaužívaného úzusu v našom školstve takéto deti nenastupujú do školy so svojimi rovesníkmi narodenými v tom istom roku (no v mesiacoch január až august), ale o rok neskôr. Dôvodom je zohľadnenie (ne)zrelosti vo vzťahu detí narodených v odstupe niekoľkých mesiacov (napr. na začiatku a konci roku). Čítať viac..

Očami mamy – Veríš v UFO?

Deti veria mnohým veciam, ktoré sú pre náš dospelácky mozog nepochopiteľné. Veria tomu, že keď si zakryjú oči, sú dokonale schované, lebo ony nás nevidia, teda ani my ich nemôžeme. Boja sa drakov a fandia vílam. Tí väčší dobráckym upírom a superhrdinom so superautom, ktoré má mimoriadne veľa funkcií a bez problémov sa premení hoci aj na UFO... Čítať viac..

Psy na lyžiach

Už nasledujúci víkend sa dočkajú tatranské svahy možno aj štekajúcich lyžiarov. Mašéri návštevníkom predvedú pravé snežné psy v záprahoch a známe osobnosti, divadelníci a tanečníci sa postarajú o skvelú zábavu počas lyžovačky v Tatranskej Lomnici. Čítať viac..

Fašiangové tradície v Regióne Malá Fatra

Fašiangové obdobie je časom zábav, plesov, veselíc a tancovačiek. Je to obdobie od Troch kráľov až do Popolcovej stredy, po ktorom nasleduje štyridsaťdňový pôst. Aj v Malej Fatre je tento čas prechodu od zimy k jari spojený s tanečnými zábavami, fašiangovými sprievodmi, karnevalmi či zabíjačkami.  Viete o tom, že fašiangy boli pôvodne pohanskou slávnosťou, ktorá bola zasvätená bôžikovi vína Bakchovi? Hodovaním, zábavou a veselosťou mali ľudia zabudnúť na starosti všedných dní. Pochádzajú z Egypta, odkiaľ sa preniesli do Grécka a odtiaľ veľmi rýchlo do celého sveta. Čítať viac..

Lidl prináša novú kolekciu oblečenia, hračiek a praktických vecičiek pre najmenších

Ak máte doma bábätko, krásnych a pritom praktických drobných detských tričiek, teplákov, pančucháčov či súprav nikdy nie je dosť. A pretože malé deti rastú ako z vody, vždy potrebujú doplniť šatník. Na všetky maminy a ich najmenšie ratolesti myslel Lidl v najnovšej kolekcii detského oblečenia, hračiek a rôznych potrebných vecičiek za skvelé ceny. Veľký „detský týždeň“ sa vo všetkých predajniach Lidl začína 10. februára. Čítať viac..

Podľahne moje dieťa drogám?

Nočnou morou azda každého rodiča je predstava, že jeho dieťa môže podľahnúť drogovej závislosti. Predstavte si takúto situáciu: Vaše dieťa je obklopené skupinou rovesníkov, ktorí  mu núkajú drogu. To, či ju zoberie, závisí od viacerých faktorov, ktoré nesmerujú automaticky k vzniku drogovej závislosti, ale jej vznik uľahčujú. Čítať viac..

Pomoc, moje dieťa je v sekte!

Vstup do sekty je podmienený absolvovaním určitých obradov, ktoré sú charakteristické pre každú jednotlivú sektu. Obvykle sú významnou súčasťou manipulačných techník, zbavujúcich dieťa jeho osobnostnej identity a emočných väzieb na jeho pôvodné rodinné zázemie. Sektárska manipulácia je v podstate založená na vymývaní mozgov - brainwashingu. Čítať viac..

4. február – Svetový deň proti rakovine búra mýty a predsudky o tomto ochorení

Aj tento rok sa Liga proti rakovine pripája k celosvetovej iniciatíve Únie pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC) a spolu s ďalšími 155 krajinami pripomína význam boja proti onkologickým ochoreniam aj prostredníctvom 4. februára - Svetového dňa proti rakovine. Cieľom tejto iniciatívy je zachrániť milióny ľudských životov prostredníctvom zvýšenia povedomia o možnostiach predchádzania rakovine a odstránením predsudkov, mýtov, ktoré sa s týmto ochorením spájajú. Čítať viac..

Veľtrh práce Profesia days prinesie samostatnú sekciu Maminkovo

Najbližší ročník veľtrhu práce Profesia days sa bude konať už 5. – 6. marca 2014 v Incheba Expo Bratislava. Veľtrh však prinesie novinku - špecializovanú sekciu pre rodiny s názvom Maminkovo, kde nájdu mamičky i oteckovia všetko potrebné pre znovuzaradenie sa do pracovného života. Odborným partnerom sekcie Maminkovo je Únia materských centier. Príďte sa poradiť s odborníkmi na Profesia days, ako si hľadať prácu, keď sa vraciate na pracovný trh po rodičovskej dovolenke. Čítať viac..

Školské obedy u nás a v Európe

Kvalitu a nutričné zloženie školských obedov v jednotlivých krajinách ovplyvňujú ekonomické, ale aj kultúrne rozdiely. V rámci Európy sú štandardy pre školské obedy základom pre zlepšenie nutričného príjmu všetkých školákov. Ako vyzerajú školské obedy u našich európskych susedov? Čítať viac..

Článkov: 10021