Čarovanie s láskou - namiešajte si elixír uspatého vzťahu

Marika Koscelníková | 30. máj 2023
Elixír uspatého vzťahu

Odjakživa ľudia vymýšľali, čarovali, spriadali plány i jemne manipulovali s LÁSKOU.

Večná túžba byť ľúbený sa odráža v rozprávkach, mýtoch, piesňach,  ale i v prelomových  historických udalostiach a tragédiách. 

Láska je tak neuchopiteľná, že k nej ani pri najväčšej snahe nemôžete nikoho prinútiť... Je tak výnimočná, že nemá presný vzorec ani šablónu...

Elixír lásky

Vedci hovoria o elixíre hormónov, evolučné teórie o inštinkte, psychológovia o primárnej ľudskej potrebe. So všetkým súhlasíme, pretože toto všetko zažívame vo vzťahoch, celú škálu pocitov – od blaženosti k zmätku, od eufórie ku chaosu. Lebo taká láska je, premenlivá. 

Podľa vedcov prechádza láska troma fázami: žiadostivosť, príťažlivosť a pripútanosť. Pripútanosť je prevládajúcim faktorom v dlhodobých vzťahoch. A práve tie občas potrebujú namiešať kokteil, ktorý do nich opäť vráti aj žiadostivosť aj príťažlivosť. Ako? Zmyselne, teda lepšie povedané, prostredníctvom zmyslov, vďaka ktorým vidíme, cítime, počujeme, a ochutnávame.

elixír lásky

Zmysly a láska

Zrak – Vidím ťa

Keď sa dívame na niečo krásne, náš mozog vyšle signál – toto sa mi páči, to chcem. Štúdie ukázali, muži sú viac poháňaní vizuálnymi podnetmi, preto už odjakživa patrilo k pravidlám zvádzania rafinované oblečenie, účes, upravený zovňajšok, na ktorý bez debaty reagujú pozitívne aj ženy. Pohrajte sa s touto myšlienkou a prekvapte partnera/partnerku príjemnou vizuálnou zmenou či už v intímnych chvíľach, alebo počas bežného dňa. Možno si poviete, že si to aj tak nevšimne. Je pravda, že kratší strih vlasov alebo nové šaty váš muž nemusí postrehnúť, ale určite si všimne, ako žiarite a to pritiahne jeho pohľad. 

Hmat – Som tu pre teba 

Držanie sa za ruky alebo jemný bozk či objatie podporujú uvoľnenie oxytocínu a vyvolajú pocity radosti na oboch stranách. Dotknite sa na chvíľu partnerovho ramena, keď sa s ním rozprávate, pohlaďte ho po líci, keď je rozrušený, postrapaťte mu vlasy, keď vás rozosmeje. Dotyk má v sebe veľkú silu spojenia, hoci trvá len krátko. Zabudli ste na to? Tak začnite praktizovať tieto nenápadné dotyky a obnovte spojenie. 

Chuť – Afrodiziaká 

Medzi najznámejšie afrodiziaká patria nepochybne sladkosti, odjakživa boli sladké chute prostriedkom zvádzania. Ochutnanie niečoho sladkého naštartuje mozgové centrum potešenia, zaplaví ho dopamínom a silným nutkaním zopakovať toto správanie – ak si budete na bomboniére pochutnávať spolu, jedno s druhým sa spojí a  spojenie môže prerásť v túžbu. Večera, pri ktorej budete čarovať s vôňou vanilky, škorice, pridáte štipku čili, medu, rýb a mandlí bude mať rovnaký efekt. Pravdaže, vyberajte jedlá a chute, ktoré máte obaja radi, experimentovanie s čili nemusí dopadnúť dobre. 

Sluch – Počúvam ťa 

„Ahoj, ako sa máš?“ Seriálový Joey z Priateľov hlbokým hlasom balil baby na prvé počutie, pamätáte sa? To, AKO niečo hovoríme, je rovnako dôležité ako to, ČO hovoríme. Hrajte sa s tónom svojho hlasu, keď s partnerom telefonujete, slová, ktoré sa hanbíte vysloviť, zašepkajte do ucha...

Hudba tiež prispieva k príjemným  pocitom: piesne, ktoré majú spoločný význam pre vás oboch, vyvolajú obojstranne pozitívnu odozvu. Vďaka nej môžete vyjadriť svoje pocity prostredníctvom textov a melódií a máte šancu, že tieto emócie sa prenesú do mozgu vášho partnera. Pustite si v aute odrhovačky a spievajte, alebo len počúvajte hudbu, ktorú obaja máte radi a prenesie vás v čase. Uši sú v neposlednom rade mimoriadne citlivý orgán aj čo sa týka erotiky, vedeli ste?

Čuch – Voniaš mi 

Evolúcia to zariadila tak, že nám partner musí voňať. Inak povedané, inštinkt nás privedie aj prostredníctvom vône k partnerovi, s ktorým sme kompatibilní. Ak nám niekto pekne vonia, nie je to len dobre zvolenou vôňou, lebo aj ten najkvalitnejší parfum sa na tele zmieša s prirodzenou vôňou človeka a práve táto kombinácia nám v skutočnosti vonia. Takže žiadny parfum z vás zvodcu ani femme fatal neurobí... A keď už spolu ste, určite ste si voňali. Máte vo zvyku spať v partnerom tričku, keď nie je dlhšie doma?  Filmové romantické trháky sa nazaobídu bez scény, v ktorej partneri ovoniavajú zabudnutú košeľu či šaty svojej polovičky, skúste si privoňať aj vy... 

Ako vrátiť do vzťahu iskru? 

Spomeňte si...

Pároví terapeuti pracujú so vzťahovými spomienkami často – nostalgia za spoločnými zážitkami prinavrátia pocit blízkosti. Vráťte sa aj vy na začiatok vzťahu. Prečo, ako, kedy, kde...? 

Navštívte miesto, na ktorom ste sa prvýkrát spoznali, kde ste randili, prípadne vytiahnite staré fotografie z čias vašich spoločných začiatkov. Spomeniete si, čo vás prinútilo zamilovať sa do toho druhého. Prečítajte si staré správy, ktoré ste si vymenili počas „dobrých časov“, zapnite si pritom „vaše“ skladby a urobte si spomienkový večer. Možno znova uvidíte toho muža, do ktorého ste sa zamilovali a on vo vás opäť uvidí ženu, ktorá ho očarila. Zmenil sa len čas a miesto, stále ste to však vy.  

Zažite si 

A aby bolo stále čo vyťahovať zo zásuvky, nezahadzujte príležitosti na nové spoločné zážitky. Skúšajte overené, ale nebojte sa ani nových – aktivít, krajín, priateľov, činností. Veď vedľa vás je človek, s ktorým ste sa rozhodli prežiť svoj život, tak nech to stojí za to, nech to „šľape“.

Vzťah je ako tandemový bicykel. Je nemožné, aby jeden šľapal a druhý brzdil“. Casanova Peter

Len vy dvaja

Mnoho párov prestane randiť po tom, čo sa k sebe nasťahujú alebo sa zosobášia, pretože už nepotrebujú plánovať vidieť sa. Škoda. To vzrušenie pred stretnutím, parádenie, očakávanie a samotné plánovanie má svoje čaro, pamätáte? Tak vytiahnite kalendáre a dohodnite si rande. 

Keď sme spomínali praktiky párových terapeutov, nemôžeme obísť ani radu sexuológov. Aká je? Aj sex si môžeme naplánovať, plánovanie je navyše obohatené o očakávanie a vzrušenie, jemnú trému. Samozrejme, v ideálnom prípade je sex spontánny. Sme však takí zaneprázdnení a uponáhľaní, že fyzický kontakt s partnerom je často to posledné, na čo po ťažkom dni myslíme. Vtipy pre dospelých obsahujú tento moment plánovaného sexu často: „Je streda, miláčik...“. Niečo na tom bude, ale až prax overí teóriu – vyskúšajte.   

Elixír lásky - tip od Ivany Gáborik

„Elixírom na lásku je len láska sama. Ten plamienok nenechať nikdy bez dozoru vyhasnúť. Aj keď sú občas dni, keď len slabo tlie. Vždy si nájdite čas na dotyky, bozky a objatia. Ak vám práve napadlo tisíc dôvodov, prečo sa to nedá, tak vezmite svojho partnera tancovať. Tam o spoločne strávený čas, smiech, vášeň a kopec endorfínov núdzu mať určite nebudete. My to obaja s manželom vrelo odporúčame.“

Ivana Gáborík

Ivankin tip v sebe spája zapojenie všetkých zmyslov, dámy. Odtiahnite stolík v obývacej izbe a skúste sa spojiť v tanci. Bude vám smiešne, pekne a láskavo zároveň. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: