Ivana Gáborík: Každý príbeh narodenia je iný

Marika Koscelníková | 18. október 2022
Ivanka Gáborík
foto: OWLET SLOVENSKO

Ďalšie krásne dievčatko obohatilo život rodiny Gáboríkovcov a tak, ako vo všetkých rodinách, aj v Ivankinej sa novému človiečikovi prispôsobil celý doterajší režim. Každé dieťatko má svoj vlastný príbeh narodenia a tak to cíti aj Ivana: „Pri Belle som mala obavy, ako to zvládnem. Pri Leii to šlo už hladšie. Od prvej chvíle, čo som ju držala v náručí, som si to užívala. Lebo som vedela, že ten malý človiečik nepotrebuje veľa. Stačí mu pozornosť a nekonečná láska.“

Pred pár mesiacmi ste sa stali mamou druhej dcérky. Ako sa cítite? Leia sa narodila v máji, ako jej prítomnosť najprv vo vašom brušku a potom aj v náručí „zvládla“ dvojročná Bella?

Myslím, že príchod nového člena rodiny je veľkou zmenou pre každého súrodenca, pre prvorodeného obzvlášť. Aj keď Bella mi rada a často hladkala bruško, príchod z pôrodnice nebol pre ňu jednoduchý. A ja tomu rozumiem. Aj keď je ešte maličká, ťažko sa vyrovnáva s tým, že sa bude musieť o lásku rodičov  podeliť. Ale na to sme tu my, aby sme jej dokázali, že rodičovská láska sa nedelí, ale príchodom každého nového člena len násobí.

Pamätám sa na video, ktoré ste zverenili na sieti, kde bola veľmi úprimne a silno zachytená táto nová emócia. Bellin plač, vaše slzy v očiach a objatie, v ktorom bolo veľa pochopenia a dojatia zároveň. Sme štyria a láska sa znásobila...

V tom videu je zachytená nekonečná škála emócií od lásky, cez  radosť, obavy, vrúcnosť, neha až po nekonečnú vďačnosť. Je to presne ten moment, ktorý si budem naveky pamätať.

Ivana Gáborík

Dve tehotenstvá, dva pôrody, dva príbehy narodenia. Ak by ste to zhrnuli, v čom boli iné?

Každý ten príbeh narodenia bol iný. Od začiatku až po samotný pôrod. Pri Belle som nevedela, čo ma čaká. Miešalo sa vo mne toľko otáznikov a pocitov. Aj keď som sa na rolu matky poctivo pripravovala a študovala kopu náučnej literatúry. Mala som obavy, ako to zvládnem. Pri Leii to šlo už hladšie. A od prvej chvíle, čo som ju držala v náručí, som si to užívala. Lebo som vedela, že ten malý človiečik nepotrebuje veľa. Stačí mu pozornosť a nekonečná láska.

Šesť povestných nedieľ potrápilo už nejednu ženu. Vy sama ste priznali, že vďaka pomoci svojej mamy ste ich zvládli ľahšie pri Belle. Aj po druhom pôrode vám bola na blízku?

Áno, bola na blízku aj tentokrát. Neskôr sa pridala aj svokra. Obe boli veľmi nápomocné, čo je v období šestonedelia na nezaplatenie. Pomáhal aj manžel. Predsa len, keď už jedno dieťa doma čaká, je to o poznanie náročnejšie. Času na oddych je podstatne menej. Lebo pozornosť a voľné chvíle treba zrazu deliť dvoma. O to viac som ocenila pomoc rodiny. Šestonedelie je húsenková dráha emócií, ale nie je tomu tak dávno, čo som si absolvovala prvú jazdu. Takže som vedela, čo ma čaká a neminie. Na Leine potreby reagujem s väčšou rozvahou a pokojom. Verím, že aj vďaka tomu je pokojné bábätko, ktoré dobre a rado spinká. A rovno si idem aj zaklopať na drevo. 

Ak by som si mala vybrať len jednu osobu, ktorá by mi mala dať radu, ako zostať krásnou po pôrode, obrátila by som sa určite na vás. Spánková deprivácia, zmenený režim, vyčerpanosť... Ako sa s touto mamičkovskou klasikou vyrovnávate?

Tak ako každá jedna z nás. Tiež mám dni, ktoré sú horšie a náročnejšie. Ale potom prídu tie lepšie a z nich čerpám. Priznám sa, že nočné vstávanie kvôli dojčeniu a prebaľovaniu mi problém nerobí. Ani spánkový deficit zatiaľ nepociťujem. Skôr manžel si rád s Bellou cez obed zdriemne. Mne stačí vyložiť si na chvíľu nohy, oddýchnuť si a vychutnať si tú vzácnu chvíľku ticha, keď všetci spia.

Pôrody menia telo ženy. Vy milujete pohyb a je vašou súčasťou, no aj telo potrebuje svoj čas. Priznali ste diastázu, ktorá trápi mnoho žien po pôrode. Pomáhajú vám špeciálne cvičenia, ktoré ste pridali k dennej rutine? 

Diastáza nie je pre mňa len otázkou estetiky. Vnímam ju komplexnejšie ako funkčný problém organizmu. A z toho dôvodu som sa zverila do rúk odborníkov, ktorí majú bohaté skúsenosti s jej odstránením. Telu treba dopriať dostatočný čas na regeneráciu a hlavne mu dôverovať. A tých 15 – 30 minút cvičenia denne je to najmenej, čo môžem pre svoje zdravšie ja urobiť. 

Potreby aj režim dievčat je iný, ako sa vám darí zosúladiť ich?

Úprimne? Nedarí. :)  Keď som si pri jednom dieťati myslela, že základom je dobrý time management,  tak pri dvoch je to absolútna utópia. Obe sú ešte veľmi malé na to, aby sme mali spoločný režim. Ale verím, že sa k tomu raz dopracujeme. Pokiaľ je manžel doma, tak je to jednoduché. Vezme Bellu a program si nastavíme podľa ich potrieb. Ale ak má pracovné povinnosti, za ktorými musí cestovať,  je pre mňa náročnejšie vyskladať denný program tak, aby vyhovoval obom súčasne. Ale ako sa hovorí, je to len obdobie. Dúfam.

Je niečo, o čom ste si povedali – toto pri druhom dieťatku už neurobím, toto nepotrebujem?

Najväčší rozdiel je v spánku. Bellu bolo náročné uspať. Či bol deň alebo noc. Či bola v kočíku alebo nosiči, v lese alebo pri mori. Preto som si pri Lei sľúbila, že si dám na tom obzvlášť záležať. Každý spánok doma, sa ju snažím uložiť do postieľky tak, aby zaspala sama. Vraciam sa k nej niekoľkokrát, keď jej vypadne cumlík, alebo sa len potrebuje uistiť, že som nablízku. Zatiaľ sa nám to darí. A tajne dúfam, že to tak aj zostane.

Owlet Ivanka Gáborík

Fungujete spôsobom – ja sa postarám o Leiu, ty zober Bellu na prechádzku? Delíte si s Majom aj takto starostlivosť o deti?

Musím Maja pochváliť, lebo je skutočne veľmi starostlivý otec. A tým, že obaja máme mimo rodičovských povinností aj tie svoje pracovné, tak je aj veľmi empatický. Má pochopenie pre to, že nie vždy sa dá všetko zvládnuť a zapája sa vždy, keď môže. Vie, že Leia najlepšie spí pri kočíkovaní, tak keď je doma, vezme v tom čase Bellu na hojdačky. Občas sa vystriedame. Čas mimo ich spánku trávime spoločne, aby si Bella na rolu staršej sestry zvykala.

Je veľmi pozitívne vidieť, ako sú dievčatá súčasťou vášho života. Sú pri všetkom, čo máte radi, s maličkou ste absolvovali dovolenku i letný festival. Ale predsa len, partneri potrebujú byť aj sami. Podarilo sa vám to už s manželom, máte na seba čas?

Keďže sa Leia len prednedávnom narodila, je ešte priskoro hovoriť o spoločne strávených chvíľach. Zatiaľ ich  veľa nemáme. Máme však spoločný každodenný rituál. Keď deti zaspia, sadneme si na terasu a rozprávame sa. Rekapitulujeme, aký sme mali deň, kto čo zažil, čo nás potešilo, zaujalo. Je to síce len malý okamih z celého dňa, ale pre nás veľmi významný. Práve vďaka tomu vieme, že aj napriek povinnostiam, čo máme, sme tu neustále jeden pre druhého. 

Ste mamou dvoch dcér. Ešte sa len učia, ako funguje svet a veci v ňom, ale svoje šťastie si už onedlho budú hľadať samy. Ak by si od vás mali pamätať jednu vetu, radu, ktorá ich bude sprevádzať v živote, aká by bola?

Bola by to tá, ktorá aj mňa sprevádza životom. Pre niekoho možno klišé, ale ja som v nej vždy našla odpoveď na veľa otázok. „Všetko v živote sa deje pre nejaký dôvod.“ Chcela by som, aby dôverovali životu, že ich bude viesť správnym smerom. Aby náhlu zmenu smeru nebrali ako chybu alebo zlyhanie. Ale ako ďalšiu možnosť naučiť sa niečo nové. Chcela by som, aby dokázali mať nadhľad. Vedeli zrkadlo nastaviť aj na seba spýtať sa, či robím všetko správne.

A nemôžem si odpustiť ešte jednu otázku... Mnohým nám vŕta v hlave – inšpirovali ste sa pri výbere mena princeznou Leiou z Hviezdnych vojen?

Priznám sa, tieto filmy som nikdy nevidela, takže podobnosť mien s hlavnou hrdinkou je čisto náhodná.  Mne sa páčilo meno Lea a Majovi zase imponujú netradičné prevedenia mien. Preto sme aj Belle pridali jedno „L“ a Lei  jedno „i“ navyše. Aby sme boli obaja spokojní s výberom.

Veľa šťastných dní prajem, nech ste všetci zdraví a spokojní. Ďakujem za rozhovor!  

Ivana Gáborík

TIP: Malá ponožka, ktorá dokáže veľké veci

"Prvýkrát som zaregistrovala tento produkt, ešte keď som žila v Amerike," hovorí o svojom objave Ivanka Gáborík, čerstvá dvojnásobná mamina. Sestričky Bella a Leia majú jednu vec spoločnú: pri oboch sa Ivana spoľahla na najlepší baby monitor na svete, OWLET, ktorý nedávno prišiel aj na Slovensko. 

Najlepšia je dobrá skúsenosť - to sú rady a inšpirácie, na ktoré dáme, keď riešime zdravie či bezpečnosť svojich detí. "Moja známa si našla tento baby monitor na internete, a keďže u nás nebol dostupný, tak ma poprosila, aby som jej ho priniesla, keď najbližšie pôjdem na Slovensko, " spomína Ivanka. Ešte počas tehotenstva s Bellou jej ho kamarátka posunula. A na základe skúseností sa hneď rozhodla , že OWLET opätovne rada využije aj pri druhom bábätku. 

Owlet

Existuje veľa monitorov, ale Owlet je len jeden

Jedna malinká ponožka na malinkú nôžku a je to: Owlet Smart Sock 3 spoločne s Owlet Cam sledujú najdôležitejšie ukazovatele zdravia vášho dieťaťa: pulzovú frekvenciu a hladinu kyslíka. Prostredníctvom kamery máte priamy prenos bábätka v reálnom čase pomocou mobilnej aplikácie Owlet. 

Owlet Ivanka Gáborík

Vďačná za pocit istoty

Ivana používa zostavu: inteligentnú ponožku Owlet Smart Sock 3+ kamera Owlet Cam. Ponožka rastie s vašim dieťatkom a dokáže toľko úžasných vecí! Najlepší je pocit istoty, v tom sa zhodujú asi všetky mamy. "Už ako čerstvá mamička som bola vďačná za pocit istoty, ktorý som mala pri jeho používaní. Lebo od momentu, keď ponožku bábätku správne nasadíte, sú monitorované dôležité životné funkcie. Akékoľvek odchýlky, ktoré sú mimo normy, zariadenie okamžite signalizuje," vysvetľuje Ivana a dodáva, že, žiaľ, počula zopár príbehov, ktoré nie vždy mali šťastný koniec. Preto sa už počas tehotenstva rozhodla, že využije všetky dostupné prostriedky a nenechá nič na náhodu. A čo vy?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: