Ivana Gáborík: Dcéra nám priniesla do života RADOSŤ

Marika Koscelníková | 9. január 2021
Ivana Gáborík
foto: archív I. G.

Ivanka priznáva, že jej po pôrode bola veľkou oporou okrem manžela aj mama, obdobie šestonedelia jej totiž dalo zabrať. Čo ešte nám prezradila?

Krásna žena, na ktorú sa mnohé pozeráme s obdivom. Bývalá tanečnica a modelka, spoluzakladateľka módnej značky, sa pred pár mesiacmi stala mamou. Po deviatich rokoch vzťahu s hokejistom Mariánom Gáboríkom, sa ich rodina rozrástla o dcéru Bellu. 

To, čo sa učíme vo vzťahu, že JA nahradí MY, sa narodením Belly ešte viac zvýraznilo. Ivanka priznáva, že jej po pôrode bola veľkou oporou mama, obdobie šestonedelia jej totiž dalo zabrať. Čo ešte nám prezradila? 

Ivana Gáborík

Pred siedmimi mesiacmi ste sa stali rodičmi Belly, dcérku si evidentne obaja veľmi užívate. Čo priniesla do vašich životov?

Mať dieťa je naozaj veľká zmena. Už to nie je len o nás dvoch, o našej organizácii času podľa toho, čo chceme robiť my, ale prispôsobujeme všetko dcérke a tak je to v poriadku. Bella nám zmenila život, priniesla  nám aj obrovskú radosť. Keď sa ráno na nás po prebudení usmeje, povieme si: toto je zmysel. Toto je ten kúsok  puzzle, ktorý nám doplnil rodinu. Narodenie dcérky však prinieslo aj strach. Cítime zodpovednosť za malého človiečika, ktorý je od nás úplne závislý a chceme ho ochrániť. Tak to cíti asi každý rodič. 

Hovorí sa, že dcéry menia mužov. Pozorujete to na manželovi?  

Vidím to tak, že deti všeobecne mužov menia. Z môjho pohľadu je manžel zodpovednejší a obetavejší. Čo som na ňom nepozorovala predtým, sú aj iskričky v jeho očiach, keď Belle hrá na gitare a ona ho úplne „žerie“. Milujem ich pri tom pozorovať. Vtedy sa mi mení pred očami. (smiech)

Ako si spomínate na obdobie šestonedelia? Býva to náročný čas pre čerstvé mamy po fyzickej aj psychickej stránke... 

Priznávam, bolo to pre mňa veľmi náročné obdobie. Najmä po psychickej stránke. Priniesť si domov malého človeka a nevedieť, prečo plače, čo presne potrebuje, bola pre nás oboch výzva. Som veľmi vďačná svojej mamine, ktorá k nám prišla na dva týždne a pomohla mi so všetkým. Starala sa o mňa aj o Bellu. Manžel bol tiež v plnej pohotovosti, a tým pádom som to, nepoviem, že zvládla, ale dala.

Priznali ste, že ste počas tehotenstva pribrali okolo 18 kilogramov. Tri mesiace po pôrode ste sa ukázali v plavkách reálne, bez retuše a mnohé sme si pomysleli: Ako to tá žena robí?  

Je to tak, počas tehotenstva som si naozaj dopriala všetko, na čo malo moje telo chuť. Odrazilo sa to, samozrejme, na kilogramoch a z pôrodnice som odchádzala ešte s bruškom. Poviem pravdu, necítila som sa komfortne. Keďže som mala na pomoc maminku, tá sa starala aj o to, aby som pravidelne päťkrát denne jedla kvalitnú stravu, aj kvôli malej, aby dostala všetko, čo potrebuje.

Takže, aj keď ma rozmaznávala úžasnými  koláčikmi, nemala som už takú chuť na junk food ako počas tehotenstva. Môžem teda povedať, že pravidelná strava a dojčenie ma dostali opäť pomaly do stavu, s ktorým som už spokojnejšia. 

Čo je pre vás v tomto období na materstve najnáročnejšie? 

Momentálne time management.  Bella je aktívne dieťa, ktoré nepotrebuje veľa spánku, alebo ho teda nepotrebuje toľko, koľko by som ja potrebovala, aby spinkala počas dňa. Ale na druhej strane, aj keď počas dňa spí asi tak dve hodinky, v noci od devätnástej do tej piatej-šiestej ráno nás nechá oddýchnuť. Počas dňa však mám trochu problém zosúladiť pracovné povinnosti a domácnosť, ale Majo mi pomáha. Viem sa naňho spoľahnúť, Bellu zabaví, keď potrebujem a je to pre mňa veľká pomoc. 

Ivana Gáborík

Svoje mamičkovské radosti aj starosti zdieľate s fanúšikmi aj verejne a čo je sympatické, priznávate okrem tých šťastných dní aj únavu, ťažké noci, trápenie s uspávaním  Belly. Odpovede často hľadáte aj v literatúre pre rodičov. Ktoré knihy vás oslovili, pomohli možno aj s pohľadom na nejaký problém? 

Naozaj som preštudovala veľa literatúry s touto témou asi aj kvôli tomu, že počas prvej vlny pandémie som bola v poslednom trimestri a mala som veľa času. Knihy mi pomohli zistiť, ako sa vyvíja bábätko, čo bude potrebovať, ako zvládnuť určité situácie, s ktorými sa stretne každá mama.

Za všetky spomeniem knihu do Harveyho Karpa „Nejštastnější miminko v okolí“, ktorá ma poučila o tom, ako upokojiť dieťatko. Keď som postupovala podľa tipov od Karpa, naozaj som Bellu  pri veľkých plačoch do minúty upokojila. Faktom však je, že najlepšou literatúrou pre mamu je jej inštinkt. Napojenie na dieťatko funguje a naučila som sa ho počúvať. 

Ste krásna žena, materstvom ste ešte viac rozkvitli. Prezradíte nám váš denný režim, vrátane času, ktorý venujete sebe? 

Náš deň sa začína cvičením. Hneď ako sa dcérka zobudí, cvičíme s mužom 5 Tibeťanov a posilňujeme chrbtové a brušné svalstvo, čo sa vám, mimochodom, pri dieťati zíde. Takže 20 minút cvičíme, potom studená sprcha a začíname... Hranie, spánok, chodievame sa s Bellou každý deň kúpať, veľa sa s ňou prechádzame. Večer ju uložíme o 19.00 spať a ak nezaspíme aj my s ňou, pozrieme si seriály. Mám ešte taký špeciálny rituál –  aspoň raz mesačne si doprajem domáce spa night, som totiž  fanatik do pleťovej kozmetiky.

Ale keďže je situácia, aká je, od februára som nebola na profesionálnej kozmetike. Tak si ju doprajem doma – rôzne masky, ošetrenie pleti, vitamíny na pleť – aby som bola spokojná sama so sebou, lebo aj to je pre pohodu ženy, matky, dôležité. 

S Majom ste sa zobrali po 6 rokoch  vzťahu, do troch rokov sa vám narodilo dieťatko. Máte ešte v sebe potrebu niečo na tom druhom meniť, alebo ste už obaja vo fáze – prijímam ťa takého, aký si?

Myslím si, že sme boli spolu aj pred svadbou taký dlhý čas, že ak by nám naozaj niečo závažné na tom druhom prekážalo, asi by sme spolu neboli. Takže ani nie, nemáme potrebu niečo veľké  meniť. 

Prezradíte, čo manžel v starostlivosti o Bellu „nedáva“? Akej činnosti sa vyhýba, prípadne aj naopak –  čo s Bellou rád robí iba on? 

Prezradím, že ešte pred jej narodením vyhlasoval, že on teda prebaľovať nebude. (smiech) Ale už sa stalo a verím, že mu to vydrží. Majú svoje osobné chvíľky, keď Majo muzicíruje na gitare a Bella mu visí na perách – kopká nožičkami, výska, miluje hudbu.  To je ich čas a obaja si to užívajú. Keď mala Bella dva-tri mesiace, zaspávala zásadne na rukách a tam Majko dával „pohupovacie tanečky“, vďaka ktorým ju vždy uspal, to bolo jeho. Spomeniem ešte fakt, že  Majo na dcéru rozpráva po anglicky, ja po slovensky, aby bola odmala zvyknutá na dva jazyky.   

Ivana Gáborík

Tento rok je veľmi náročný, vy ste počas neho zažili zrod nového života. Ak by ste mali pod stromček položiť ďakovnú škatuľku, aké veci by v nej boli uložené? Za čo ste tento rok najviac vďačná?  

Bolo by v nej poďakovanie. Poďakovanie za zdravie celej našej rodiny, pretože toto bolo a je nielen tento rok kľúčové.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: