Kedy a či sa rozprávať s partnerom o sexuálnych fantáziách

Redakcia | 29. júl 2023
Sexuálna fantázia

Ako povedať partnerovi o svojich sexuálnych fantáziách a čo to môže spôsobiť.

Nie je núdza o články ponúkajúce rady, ako povedať partnerovi alebo potenciálnemu partnerovi o vašich sexuálnych fantáziách.

Môžete sa dopátrať napríklad k týmto odporúčaniam a tipom:

  • Prehrajte si rozhovor v hlave a predstavte si rôzne scenár
  • Pripravte sa na pozitívne a / alebo negatívne reakcie partnera
  • Buďte úprimný/á
  • Keď sa vaša fantázia „náhodne“ objaví vo filme, využite to a vyvolajte o tom diskusiu
  • Zapojte  humor
  • Spýtajte sa najskôr na  fantázie partnera
  • Ak ste príliš plachý/á, aby ste to povedali z oči-voči, urobte to na diaľku - sexting
  • Navrhnite hru - každá osoba napíše na papier zoznam túžob, po ktorých túži, a potom si navzájom vymeníte papiere
  • Vyhľadajte pomoc od terapeuta a hľadajte ten najlepší spôsob pre vás

Oveľa menej sa rieši téma, kedy povedať partnerovi o svojich sexuálnych fantáziách. Je to zložitá otázka, pretože existuje veľa správnych odpovedí, v závislosti od dynamiky vášho vzťahu. Ako už bolo povedané, určite existujú aj nesprávne odpovede. Napríklad „nikdy“ nie je zdravou odpoveďou pre vás, ani pre vášho partnera. 

A napriek tomu, keď Justin Lehmiller (2018) realizoval výskum u 4 175 dospelých o ich sexuálnych fantáziách, dve tretiny respondentov uviedlo, že svoje sexuálne fantázie nezverejnili z rôznych dôvodov, napríklad zo strachu z reakcie ich partnera. Podľa štúdií, kedykoľvek respondent odpovedal, že partnerovi nikdy neodhalí jeho dôležitú fantáziu, výsledkom bol všeobecný pocit, že žije život, ktorý nie je naplnený. Jeden konkrétny účastník, John, je footfetišista, ktorý odmieta svojej manželke povedať dvadsaťpäť rokov svojej obľube zo strachu pred jej  nesúhlasom.

Jeho strach z toho, že ňou bude zahanbený, však nie je jediná vec, ktorá mu bráni zverejniť jeho fetiš; rovnako si myslí, že už uplynulo príliš veľa času a jeho odhalenie by malo ďalšie negatívne následky.

Kedy je teda neskoro na takúto debatu? 

Kedy prekročíme túto hranicu? Určite aj sami uznáte, že by nebolo najlepšie začať s tým hneď na prvom rande, ale čo sa týka prehlbovania vzťahu, bolo by fér poskytnúť tomu druhému dostatočné informácie o vašich sexuálnych túžbach.

Musí mať šancu rozhodnúť sa, či ste alebo nie ste niekto, s kým by sa rozhodol stráviť podstatnú časť svojho života, či už ide o partnerské spolužitie alebo manželstvo . O sexuálnej kompatibilite nemôže byť rozhodnuté, pokiaľ obaja ľudia nedostanú potrebné informácie o sexuálnych preferenciách a záľubách toho druhého. 

sexuálna fantázia

Sexuálna komunikácia by sa nikdy nemala stať prekážkou

Obe polovice páru musia byť schopné podstúpiť proces vyjednávania a opätovného rokovania o svojom sexuálnom správaní, ak ich sexuálny život má byť skutočne zdravý. „Ak jeden alebo obaja ľudia vo dvojici nemôžu byť otvorení a transparentní v tom, čo chcú, alebo nie je možné dosiahnuť dohodu o sexuálnom správaní vo vzťahu, je nespravodlivé a potenciálne nezdravé, aby bola ktorákoľvek osoba sexuálne nenaplnená.“, hovorí David W. Wahl, PhD. na portáli psychologytoday.com.

V hre je dôvera

Príliš dlhé čakanie na odhalenie toho, čo chcete sexuálne, má tiež potenciál vyvolať problémy s dôverou. Je možné, že odhalenie skrytých sexuálnych potrieb môže u vášho partnera vyvolať pocity empatie. Možno uzná, aké ťažké pre vás muselo byť ticho trpieť. Môže to však tiež vyvolať problém dôvery v partnera. Môže sa čudovať, prečo ste sa mu nezdôverovali s tým, čo ste potrebovali. Akonáhle sú odhalené problémy s dôverou, je ťažké ich napraviť.

Načasovanie môže byť ťažké

Koniec koncov, sex je to, čo JoEllen Notte označuje ako „najobľúbenejšiu tému, o ktorej nikto nechce diskutovať“. Ľahkosť alebo naopak náročnosť rozhovoru súvisí aj s povahou fantázií, o ktorých človek uvažuje, či o nich diskutovať alebo nie. Úroveň toho, ako tabuizované osoba vníma tieto témy , a ako sa bojí stigmatizácie za to, že ich odhalí, bude hrať úlohu v tom, ako pohodlne o nich  bude diskutovať. Pre mnohých je jednoduchšie rozprávať sa s partnerom o tom, že chcú byť zviazaní, ako odhaliť, že chcú, aby sa na nich partner vymočil.

Je potrebné vziať do úvahy aj ďalšie faktory

Aká je vaša vzájomná pohoda? Do akej miery ste spolu diskutovali o sexe? Aký je všeobecný názor vášho partnera na sexuálne správanie iných? Napriek tomu by ste sa mali s partnerom porozprávať o svojich sexuálnych túžbach vo vzťahu čo najskôr. Pred prvým sexom však nemusí byť zverejnená každá malá sexuálna túžba. Súčasťou vzrušenia zo sexu môže byť spoznávanie nového územia, keď sa lepšie spoznáte.

Ako ďalej po NEVERE?
Prečítajte si tiež:

Ako ďalej po NEVERE?

Aj keď to môže priniesť niektoré nepríjemné okamihy, skoré odhalenie má výhody:

  • Zaistenie silnejšej sexuálnej kompatibility
  • Potvrdenie, že váš vzťah je dôveryhodný
  • Poznanie vášho vzťahu vedie k otvorenej sexuálnej komunikácii - to je pre zdravý sexuálny vzťah nevyhnutné
  • Väčší pocit sexuálnej pohody
  • Schopnosť vyjednávať o sexuálnom správaní, aby obaja partneri dosiahli to, čo chcú (tak či onak)
  • Schopnosť rozhodnúť sa, s dostatočnými znalosťami, či sa jedná o sexuálny vzťah, ktorý každý z vás chce rozvíjať
  • A nakoniec si možno budete môcť uvedomiť svoje dlho skryté sexuálne fantázie

Nakoniec, nie je nič dôležitejšie ako otvorená komunikácia v sexuálnom vzťahu. Túžba nemôže byť prijatá, ak zostáva skrytá. Skrytá túžba môže vyústiť iba do vnútorného nepokoja. Ako poznamenáva Howie Gordon: „Keď je sex akceptovaný a oslavovaný pre dobrotu, ktorá v tomto živote je a môže byť, zaujme oveľa pevnejšie miesto, ako keď je popieraný, hanobený alebo potlačovaný“.

Zdroj: www.psychologytoday.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: