Spokojný vzťah: Držte sa tohto pravidla

Marika Koscelníková | 9. máj 2018
Spokojný vzťah: Držte sa tohto pravidla

Skúste sa v krízových situáciách držať jedného dôležitého pravidla.

Predstaviť si toho druhého v situácii, ktorej by sme sa sami nechceli vystaviť , je výzva. Nielen v medziľudských vzťahoch, ale najmä v partnerských. Jednoducho, skúste si to „otočiť.“

Nielen dlhodobé, aj tie kratšie partnerské vzťahy sa dostávajú do krízových situácii: hádky, nezhody, pokušenie v podobe nevery, klamstvo, nuda. Tieto situácie sú skúškou ani nie tak lásky, ako vzájomného rešpektu.  

Skúste si to „otočiť“

Stáva sa, že v napätých situáciách urobíme, alebo povieme aj to, čo neskôr oľutujeme.  Ako ovládnuť  svoj afekt a nespôsobiť ešte väčšie problémy? Funguje jedno overené pravidlo: OTOČ SI TO.

Ako by som sa cítila ja, keby mi môj partner povedal to a to, alebo urobil niečo, čím mu chcem ublížiť (čo mám práve na jazyku, alebo čo chcem urobiť)? Položte si túto otázku v každej situácii, ktorá pre váš vzťah problémová.

ZO ŽIVOTA:

Pravidlo "OTOČ si to", zachránilo nás vzťah pred neverou

Silvia (30)

"Po materskej dovolenke som nastúpila do práce., Unavená, vyšťavená, ale nabudená na nové veci, prácu. Mojim novým šéfom sa stal rozvedený 40 ročný muž, ktorému som sa zapáčila. Pracovné obedy, pracovné cesty, nadčasy. Lichotil mi, môj manžel pri dvoch deťoch zabúdal. Doma sme boli takí unavení z detí a práce, že ani na intimitu nebolo veľa času.

Našťastie som sa spamätala, aj keď v poslednej chvíli. Na jednej z pracovných ciest som bola tak blízko k nevere, že doteraz sa cítim byť vinná, aj keď sa nič nestalo. Vo chvíli, keď ma chcel môj šéf pobozkať som mala pred očami svojho muža a jeho kolegyňu.

Čo ak to robí rovnako? Čo ak sa aj on dostáva do podobných pokušení? Ako by mne ublížilo, keby mi niečo také urobil? Ako by som mu ja ublížila? Táto myšlienka ma zastavila pred omylom a myslím, že aj zachránila naše manželstvo."

otoc si to

"OTOČ si to" nosím v hlave ako mantru nášho vzťahu

Pavol (40)

"Situáciu OTOČ si to, som zažil na vlastnej koži. Sme klasická rodina, v ktorej to funguje tak, že mama na materskej varí, upratuje, stará sa a muž zarába a živí rodinu. Moja manželka však po druhom pôrode dostala vážne komplikácie a musela sa ešte počas šestonedelia vrátiť do nemocnice.

Ja som zostal doma. S bábom a malým 3 ročným synom. Svokra síce pomáhala, ale aj tak...Zažil som na vlastnej koži, prečo nestíhame mať uvarenú večeru, oprané veci, či vynesené smeti.  Prečo by som si mal nechať pre seba hlúpe poznámky o teplákoch a okuliaroch (na moju ženu som bol zvyknutý, že bola vždy tip top upravená, na materskej to tak nebolo).  Tato situácia  u mňa zafungovala a OTOČ si to, nosím v hlave ako mantru nášho vzťahu."

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: