Viete, ČO ROBÍ robí váš partner v online svete?

Marika Koscelníková | 26. február 2018
Viete, ČO ROBÍ robí váš partner v online svete?

Poznáte prístupové heslá svojho partnera? Sociálne siete, komunikačné kanály, účty...mali by o sebe partneri vedieť všetko a vzájomne sa kontrolovať?

Prieskum ukázal, že až 70 % párov pozná svoje heslá

Až 70 % párov zdieľa medzi sebou prístupové heslá do online účtov a digitálnych zariadení. Pre väčšinu párov je vraj štandardom, že majú neobmedzený prístup do mobilu alebo tabletu svojej polovičky a tak kontrolujú každú novú aktivitu.  Ukázal to nedávny prieskum spoločnosti Kaspersky Lab.

Sú naše vzťahy založené na dôvere a naozaj necháme partnera, aby vedel všetko o našom konaní v online svete? Je to otázka morálky a zodpovednosti vo vzťahu, alebo by si mal každý strážiť svoje súkromie a „iný“ život mimo vzťahu z partnerom?

Tip MAMA a ja

Súkromiu a tajnému životu v partnerských  vzťahoch sa venuje taliansky film Úplní cudzinci. Odporúčame pozrieť si zaujímavo spracovaný príbeh skupinky partnerov, ktorí si počas jednej večere vyložia na stôl svoje mobilné telefóny....Čo sa stane potom? Ich životy sa zmenia.

Ako ste na tom vy? Vymenili by ste si s partnerom na jeden deň telefóny? Do akej miery si dôverujete a poznáte svoje životy...?


partneri poznajú svoje hesla

Vzťah a dôvera vo vzťahu je dôležitejšia ako súkromie

V prieskume až osem z desiatich opýtaných skonštatovalo, že páry by mali mať súkromný priestor tak v offline, ako aj online svete.

Na druhej strane, pre väčšinu z nich má vzťah oveľa vyššiu hodnotu ako súkromie. To zrejme vysvetľuje, prečo sa rovnako 70 % párov priznalo k vzájomnému zdieľaniu prístupových hesiel alebo PIN kódov do svojich zariadení či k online účtom.

Po rozchode partnerov nastávajú problémy

Potvrdili to aj výsledky prieskumu.  Viac ako 10 % z tých, ktorí prežili rozchod sa priznalo k tomu, že z pomsty zverejnili online súkromné či intímne informácie o expartnerovi. 21 % sa zase priznalo k špehovaniu partnera cez online účty, ku ktorým poznali prístupové údaje.

V ohrození sú aj finančné úspory.  10 % respondentov v prieskume sa priznalo, že po rozchode obrali svojho ex o peniaze, ku ktorým sa dostali online.

Ženy viac špehujú svojich ex partnerov na sociálnych sieťach

Muži sa po rozchode ukázali ako pomstychtivejší, keď  až  17 % mužov  priznalo zverejnenie súkromných  informácií o svojej bývalej.  Ženy boli oveľa aktívnejšie pri špehovaní expartnera na sociálnych sieťach.

Prieskum ukázal zaujímavé fakty, otázne však je, do akej miery odráža skutočný život respondentov. V každom prípade platí, že každý pár má svoje vlastné pravidlá, rovnako ako aj mieru otvorenosti voči tomu druhému.

Je však pravda, že online život, oddelený od toho skutočného, zničil už mnoho vzťahov. Býva útočiskom pre nenaplnené potreby, ako aj miestom, kde sme trochu iní, ako doma či v rodine. Otázka súkromia vo vzťahu je zároveň aj otázkou morálky.

Tak ako, vymenili by ste si s partnerom mobily teraz v tejto chvíli, nepripravení, na celých 24 hodín?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: