Vzťah neumiera kvôli hádke, ale kvôli tichu

Marika Koscelníková | 20. marec 2023
Vzťah neumiera kvôli hádke, ale kvôli tichu

Nie je ticho ako ticho. Môže byť vo vzťahu konštruktívne – potrebujeme si dopriať vzájomne čas, ale aj deštruktívne – nerozprávam sa s tebou a je to môj druh trestu.

„Myslíš, že je Miško rozmaznaný?“

„Nie.“

Vaše očakávanie, že sa vás muž opýta, prečo si to myslíte, alebo začne rozhovor na túto tému, sa nenaplnilo. Muži sa nezaoberajú otázkou. Nerozmýšľajú, prečo sa pýtame, len na ňu odpovedajú, a tým sa pre nich debata skončila.

Ako komunikujú ženy? 

Pre ženy je často cieľom už samotný rozhovor. Otvoria tému a rozmýšľajú nahlas, jazyk je občas rýchlejší ako myšlienky. Nech ženy robia čokoľvek, zapájajú do činnosti väčšiu časť mozgu než muži. Pravá hemisféra zodpovedá skôr za emócie a intuíciu, v ľavej sa sústreďuje predovšetkým logické uvažovanie a vecné vnímanie. Prepojenie oboch hemisfér má za následok, že ženský mozog dokáže spájať pojmy spôsobom, na aký muž ani nepríde.

Hovoríme tomu aj ženská intuícia či emocionálna inteligencia. Ženy „čítajú“ medzi riadkami. Hľadajú v slovách skryté významy a dokážu ich ľahšie rozlúštiť, napríklad aj z intonácie hlasu či gestikulácie. Schopnosť narábať s jazykom a všetkými jeho odtieňmi je u nežnejšieho pohlavia výborná. Vedci skúmali a odhalili, že základnou príčinou väčšej zhovorčivosti žien je vysoká koncentrácia proteínu „rozprávania“ v mozgu. Ide o proteín nazvaný FOXP2, podľa vedcov práve tento proteín ovplyvňuje vývoj jazyka a reči. Mužský mozog nemá natoľko vyvinutú funkciu reči a jazyka, čo sa odráža aj na podstatnom rozdiele pomeru porúch reči: muži sa zajakávajú tri- až štyrikrát častejšie ako ženy a desaťkrát častejšie trpia ťažkou dyslexiou. Práve vďaka tomu, že pri tvorbe reči sa u žien podieľajú obe hemisféry, lepšie sa zotavujú napríklad po mŕtvici, ktorá zasahuje centrum reči.

Ako komunikujú muži? 

Muži používajú jazyk účelne a vecne. Komunikácia je pre muža spôsobom, ako odovzdať a získať informácie, na základe ktorých môže napríklad vyriešiť nejaký problém. Ak komunikáciou rieši nejaký problém žena, neočakáva od druhej strany hneď riešenie. A to u mužov môže vyvolať zmätok: načo si mi to teda hovorila? Ak dostane muž otázku, najprv zvažuje, čo má odpovedať a často sa stáva, že sa rozhodne radšej nepovedať nič.

Stáva sa, že žena doslova vyprovokuje urážlivými poznámkami svojho muža k debate a potom býva sklamaná. Muž vybuchne a argumentuje. Presne, vecne a zasiahne najhlbšie. Potom v domácnosti nastane ticho. 

TICHÁ DOMÁCNOSŤ

Ako to vidí ona: „Mal by sa mi ospravedlniť. Vôbec mi nerozumie. Nemá záujem riešiť naše problémy.“

Ako to vidí on: „Vidím, že je nahnevaná. Radšej budem ticho, aby som nespustil prúd výčitiek, alebo začne opäť plakať. Toto prehrmí.“

Nie je ticho ako ticho. Môže byť vo vzťahu konštruktívne – potrebujeme si dopriať vzájomne čas, ale aj deštruktívne – nerozprávam sa s tebou a je to môj druh trestu. Sú vzťahy, v ktorých je tichá domácnosť liekom na problém. Partneri sa jednoducho vyhýbajú konfliktom, tichom „udržiavajú mier“. Hovoria si, že čokoľvek, čo ich trápi, nestojí za to, aby sa sekali a hádali. Nevyťahujú problematické témy a naozaj to v niektorých prípadoch aj môže fungovať.  Zväčša je však táto opatrnosť až strach „vyčistiť stôl“, spojená s rizikom, že sa časom vzdialia natoľko, že ich manželstvo bude pozostávať z dvoch paralelných životov. 

Inokedy je tichá domácnosť zámernou voľbou jedného z partnerov. Budem ticho, nikto tak nebude kričať a nadávať. Avšak tí, ktorí sú na druhej strane počujú jasnú správu: „Prestalo ti na mne záležať. Nestojím ti za pozornosť.“ 

Vzťah neumiera kvôli hádke, ale kvôli tichu

Tichá domácnosť ovplyvňuje aj zdravie

Ticho má na človeka blahodarné účinky, to však neplatí pre tichú domácnosť. Tá môže mať, paradoxne, negatívne vedľajšie účinky na zdravie – nielen psychické, ale i fyzické. Keďže je to forma stresu, a ten môže ohroziť zdravie. Psychická bolesť sa tak časom mení na fyzickú. Ak žijete v takom vzťahu, kde je tichá domácnosť „bežná“, a trápia vás bolesti hlavy či žalúdka, migréna, stúpa vám krvný tlak, trpíte úzkosťou, nervozitou, zle spíte, nečudujte sa. Znížená chuť na sex, u mužov erektilná dysfunkcia tiež patria k „vedľajším účinkom“ tohto stavu.  

Prelomte ticho vo vašom manželstve

Začnite tým, že ho uznáte.

Partneri sa prestávajú rozprávať, pretože sa obávajú toho, čo sa môže stať, keď otvoria tému. 

  • Čo sa stane, ak sa začneme rozprávať a nevieme to vyriešiť?
  • Čo sa stane, ak sa partnera spýtam, čo ho trápi a nezvládnem odpoveď?
  • Čo sa stane, ak partnerovi poviem, čo ma trápi a je mu to bude jedno?

Tieto obavy sú dôvodom, prečo ľudia radšej mlčia. Je to tak aj vo vašom vzťahu? Namiesto toho, aby ste povedali „musíme sa porozprávať“, skúste použiť iné slová:

  • Nie som si istá, čo sa tu deje, ale mám pocit, že sme spolu nehovorili už dlho.
  • Máš dnes večer čas sa porozprávať?
  • Chýbaš mi.
  • Už sa spolu nerozprávame a neviem prečo. Nepýtala som sa, pretože sa bojím, že povieš, že je to moja chyba...

Vzťah neumiera kvôli hádke, ale kvôli tichu. Na to netreba zabúdať a aj keď sú silné emocionálne výbuchy nepríjemné, ticho bolí viac. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: