Čo dvoch drží spolu? Vášeň to nie je

Kristina Böhmer | 10. marec 2021
Šťastný pár

Vyplynulo to aj zo štúdie psychológa Daniela O’Learyho, ktorý sa zameriaval na páry, ktoré spolu boli dlhšie ako desať rokov. Čo je to teda za esencia, ktorý robí páry šťastnými?

Zistil, že dlhodobé vzťahy nemusia byť odsúdené na nudný priemerný život. Práve naopak, tie vzťahy môžu byť plné entuziazmu a radosti zo spoločného života. 

Až 40 percent párov, ktoré O’Leary skúmal, povedalo, že sa cítia byť veľmi intenzívne zaľúbení. Po viac ako desiatich rokoch manželstva. A tak sa pozrel práve na tieto páry, aby zistil nielen to, ako sa dá spolu vydržať desať rokov, ale ako sa dá spolu vydržať desať rokov v šťastí a láske. Čo ich teda odlišovalo od ostatných, menej šťastných párov? 

Čo robí páry šťastnými?

Vybrali sme pre vás sedem najzaujímavejších zistení:

1. O partnerovi uvažovali pozitívne

V akom duchu sa nesú vaše myšlienky na vášho partnera? Šťastné páry totiž o sebe navzájom hovoria a myslia pozitívne. Ak si spomenú na partnera, tak na niečo pozitívne, nie na to, čo na ňom neznášajú.

2. Myslia na seba, keď nie sú spolu

Predstavte si, že idete na služobnú cestu. Čo si v duchu poviete? Že konečne si od neho oddýchnete a v tom momente zabudnete na jeho existenciu? Tie šťastné páry totiž jeden na druhého myslia, keď nie sú spolu. Nemusí to byť intenzívne, netreba za partnerom plakať. Len jednoducho nezabudnúť, že existuje.

3. Skúšajú spolu nové veci

Hovorí sa, že vrana k vrane sadá. Ak máte s partnerom spoločné záujmy, definitívne to vášmu vzťahu prospieva. Ak ale idete vyskúšať niečo nové, nepoznané, a idete do toho spolu, váš vzťah to poriadne utuží. Môže to byť niečo adrenalínové ako zoskok padákom, ale aj niečo menej nebezpečné, ako napríklad ísť na ochutnávku whiskey, jazykový kurz alebo robiť keramiku.

4. Trávia spolu čas

Skúšať spolu nové veci je síce super, ale nedá sa to robiť každý mesiac. Šťastné páry však spolu rady trávia aj ten obyčajný, každodenný čas. Nemusíte čakať na výnimočnú udalosť, napríklad na dovolenku alebo na Valentína, aby ste si mohli užiť vzájomnú prítomnosť. Treba sa tešiť každý deň, aj z maličkostí. Šťastné páry spolu robia veci v domácnosti, napríklad spolu varia, starajú sa o záhradku, idú spolu nakupovať. 

5. Fyzicky prejavujú svoje city

Šťastné páry sa jeden druhého dotýkajú. Stačí jemne položiť ruku na partnerove rameno či koleno, objať sa, keď okolo seba prechádzate, jednoducho sa akokoľvek jeden druhého dotknúť tak často, ako sa len dá. Výskumy o šťastných dlhodobých vzťahoch taktiež ukazujú, že keď sa jeden partner dotkne druhého, tak ten druhý cíti vo svojom tele odozvu, možno trochu vzrušenia alebo aspoň malý záchvev.

6. Majú sex

Nie dvakrát denne ako kedysi, nie každý deň, ani nie každý druhý. Ale šťastné páry jednoducho majú sex. Bez toho to nejde. Sexuálna aktivita posilňuje lásku a formuje pocity šťastia aj z dlhodobého hľadiska.

7. Sú vo všeobecnosti šťastní a tešia sa zo života

O’Learyho štúdia ukázala, že ľudia, ktorí žijú v šťastnom vzťahu, sú vo všeobecnosti šťastnejší aj ako jednotlivci. Nie je úplne jasné, čo je príčina a čo dôsledok, teda či šťastné vzťahy nás robia šťastnejšími ako jednotlivcov, alebo či šťastnejší jednotlivci dokážu budovať šťastnejšie vzťahy. Isté ale je, že to spolu súvisí.

Ľudia, ktorí sa cítia šťastne vo svojom vlastnom živote, sa tak cítia aj vo vzťahu. Rovnako im nechýba vášeň pre život. Tešia sa zo života. Dni si užívajú, nie ich len prežívajú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: