Aj vy chcete zmeniť svojho muža? Potom (ne)máte smolu!

Redakcia | 19. marec 2023
chcete zmeniť muža

Hundranie a výčitky? Adieu! Skúste to inak.

Viete, čo muži najviac neznášajú na svojich partnerkách? To, že sa stále usilujú ich zmeniť! 

Mal by byť poriadkumilovný, presný, romantický, vtipný, športovo založený: My ženy by sme si najradšej vymodelovali svojho vysnívaného partnera samy. Ale zmeniť muža, ktorého sme si raz vybrali za partnera, také jednoduché žiaľ nie je.

V podstate je to ideálny typ. Hovorí o problémoch, vie vymeniť žiarovku aj plienky, je vtipný. Dokáže uprednostniť spoločnú rodinnú večeru (aj keď manželkino kulinárske umenie bohviečo nie je) pred posedením s partiou v bare. Ale...

Zlozvyky áno, povahu nie...

... je  bordelár. Svoje špinavé ponožky necháva pohodené len tak na zemi, neumýva si po sebe umývadlo ani vaňu a potom tá záchodová doska... Zíva tak, že mu pritom vidno až mandle. A je strašne nesmelý. Dá sa to zmeniť? Niečo určite áno. Zmeny sa dajú dosiahnuť, ale funguje to len pri určitých spôsoboch správania a návykoch.

Charakter zostane taký, aký je. Priviesť teda chlapa k tomu, aby si pri zívaní priložil ruku k ústam, by sa nám teda mohlo podariť. Ale to, aby sa stal priebojnejším určite nie. Podľa psychológov vznikajú najčastejšie nedorozumenia vtedy, ak je jeden z partnerov introvert a druhý extrovert. Kým sa žena dokáže impulzívne hádať a rýchlo sa rozhodovať, muž sa pri každom konflikte stiahne do úzadia a potrebuje čas. Je to nepochopiteľné pre oboch.

Ona má pocit, že on nereaguje. On sa zasa cíti zatláčaný do kúta. A pritom ani jeden z nich za to nemôže. Čo teda robiť? A...

Prečo vlastne chceme našich mužov meniť?

Ženy sú už raz také tvory, snažia sa stále niečo zlepšovať. A tak je to aj s našimi partnermi. Nechceme ich komandovať alebo ovládať, ako si to často naše polovičky myslia, väčšinou sa im snažíme len pomôcť, aby sa stali lepšími, aby niečo v živote dosiahli.

Či už svojho muža nenápadne „postrkávame“, aby si našiel lepšiu prácu, aby zlepšil svoju životosprávu, alebo sa ho snažíme naučiť pomáhať v domácnosti a upratovať si po sebe.

Tolerancia a rešpekt robí ľudí šťastnými

1. Pozerajte sa na seba milujúcimi očami!

Najšťastnejšie sú páry, ktoré sa vedia tolerovať. A také, čo príliš nehundrú jeden na druhého. Totiž ono to toho druhého dosť hlboko zraňuje, keď ho výčitky bombardujú ako paľba z guľometu.

Ak teda budeme nášmu partnerovi neustále signalizovať: „Máš chyby“, povedie to k tomu, že bude mať hluché uši a automaticky pri kritických poznámkach vypína. Ak ale naproti tomu vládne vcelku prívetivá rodinná atmosféra, je väčšina ľudí ochotná niečo na sebe zmeniť. Veď v konečnom dôsledku chcú, aby bolo tomu druhému dobre. 

2. Hovorte jasnou rečou! 

A to od samého začiatku. Mnohí totiž v rúšku zaľúbeností zatínajú zuby a sú ticho. A to je zle! Lebo raz aj tak príde čas, kedy si človek povie, že už pregĺgal toho dosť a potom v ňom vzkypí zlosť. Niektoré ženy si zasa myslia, že muž nie je ochotný pre ne nič urobiť.

Ale zabúdajú na to, že mu vlastne nepovedali, čo by chceli. Veľa mužov tvrdí, že keby vedeli, čo ich partnerka chce, tak by nemali problém to spraviť. Ale keď netušia, že sa niečo deje a potom si len vypočujú plačlivé nadávanie za to, že nie sú ochotní niečo urobiť, tak ich ide roztrhnúť. Keď niečo chcete, povedzte to priamo.

Bez zbytočného vysvetľovania, bez náznakov („Potrebujem okolo seba poriadok, inak sa necítim dobre. Prosím postaraj sa o to“, znie u nášho partnera skôr ako: „Si bordelár! Odprac si konečne tie ponožky!“), jednoducho všetko narovinu. Zrazu zistíte, že váš partner naozaj urobí pre vás v rámci svojich možností všetko, čo by ste chceli. Aj jemu sa bude ľahšie dýchať, keď bude vaše želania poznať. 

chcete zmeniť muža

3. Zmeňte uhol pohľadu! 

Lásku posilňuje to, ak partneri uznajú, čo ten druhý robí dobre. Môže sa stať, že partner občas mešká. Zato ale preukazuje svoju lásku iným spôsobom: Nakúpi, lebo partnerka nemá čas. A zastaví sa v banke, kvôli informáciám ohľadom hypotéky. Predtým, ako teda začneme nadávať, sťažovať sa a vyčítať, mali by sme si urobiť malú pauzu.

V duchu si môžete napríklad predstaviť, že by sa vám splnili tri želania týkajúce sa zmeny toho druhého. Čo by ste si vybrali?

Upratovať si ponožky a byť o päť minút presnejší by to pravdepodobne nebolo. Ak dokážu partneri vzájomne akceptovať svoju inakosť, ponúka to veľkú šancu. Na odlišnosti partnera i na tom, čo nám na ňom lezie na nervy, sa môžeme toho naučiť neuveriteľne veľa. Napríklad získať iný pohľad na svet.

Niekedy pomôže len rozchod

To, že niekto pri jedle mľaská a patrí skôr k mlčiacim typom ľudí, možno ešte ako-tak vnútorne akceptovať. Čo však robiť vtedy, ak je partner neverný, klame alebo je notoricky nespoľahlivý? Zmeniť takéto spôsoby správania je ťažké až nemožné.

V takýchto prípadoch pomôže často len odborná pomoc – párová terapia – alebo ako posledná možnosť rozchod, prípadne rozvod. Myslíme si, že v takýchto prípadoch môžeme niečo dosiahnuť prosbami, bojom, výčitkami alebo vyhrážaním sa. Ale to nemá žiaden účinok. Lebo ženy majú väčšinou väčšie želanie zmeniť svojho partnera. Dôvod: pre ne zohráva vzťah často väčšiu rolu ako pre mužov. A preto aj hundrú oveľa viac.

Ženy pri snahe zmeniť svojho partnera vsádzajú na slová, naliehavé prosby a cítia sa urazene, ak im to nevyjde. Žeby teda boli muži chudáci? V žiadnom prípade. Tí sú totiž pekne prešibaní, robia si to, čo doteraz, a ak im žena niečo vyčíta, vypočujú si to často len na pol ucha. A ak chcú oni niečo zmeniť, vedia argumentovať tak tvrdošijne, kým náprotivku nedôjdu všetky argumenty.

Preto je dôležité presne si premyslieť, čo je na zmene toho druhého dôležité, vedome tieto zmeny žiadať – a potom sa pokúsiť zostať pokojný. Už len kvôli ochrane seba samého. Totižto ten, kto sa má zmeniť je vždy v silnejšej pozícii.

5 tipov, ako zmeniť partnera

  • TIP č. 1: Napíšte si, aké zmeny od partnera očakávate

Len žiadnu skromnosť. Kto chce zmeniť partnera, má trvale lepší vzťah. Urobte zoznam zmien, ktoré od partnera očakávate. Čo by mal robiť inak? Človek, ktorý vie, čo chce, býva lepším a spokojnejším partnerom.

  • TIP č. 2: Hundranie a výčitky adieu

Kritiku, hundranie, napomínanie a poučovanie – to všetko sme už vyskúšali. A nič nepomohlo. Partner sa nezmenil. Zmenila sa však harmónia vo vzťahu. Je to teraz oveľa horšie. Ale prečo vlastne?

  • TIP č. 3: Hovorte v správnom momente

Hovorte s partnerom vtedy, keď je dobrá nálada. Nie vtedy, keď vás ide od jedu roztrhnúť. Postarajte sa o príjemné navodenie rozhovoru. Lebo rozhovory končia vždy približne tak, ako začali (aspoň tak hovorí výskum).

  • TIP č. 4: Konajte v správnom momente

Niekedy je hovoriť len striebro. Alebo cena útechy. Lebo často by ste mali namiesto rozprávania konať. Premyslite si, čo chcete. A potom mu len povedzte, čo sa chystáte zmeniť, ak to partner nesplní. Že mu už nebudete žehliť jeho košele, lebo na to jednoducho nemáte čas.

  • TIP č. 5: Chváliť, chváliť, chváliť...

Keď pochválite svoju polovičku za to, že urobil niečo tak, ako to máte rady, bezprostredne si to uloží do pamäti a vy tým posilníte jeho správanie. I slaboduchý muž pochopí, že opakovanie danej činnosti môže priniesť nádej na pochvalu, príp. inú odmenu. Náročné, ale účinné! Oveľa dôležitejší ako chvála alebo odmena je však vnútorný postoj. Namiesto „Mám pravdu! Konečne to pochop!“ mu vyšlete signál „Takto mi je s tebou lepšie“. 

Čo môžeme zmeniť na partnerovi?

  • pomoc žene s povinnosťami, deťmi
  • jeho návyky súvisiace s fungovaním domácnosti
  • trávenie voľného času
  • chodenie načas
  • spoločenské správanie

A v čom muža nezmeníme?

  • vo vzťahu k ženám celkovo
  • vo vzťahu k sebe samému
  • v charaktere (introverzia, pesimizmus, stretávanie sa s ľuďmi)
  • vo vzťahu k jeho rodičom
  • v jeho talente a túžbe prejaviť ho

Zmeniť chlapa úplne na svoj obraz? Sci-fi!

To je akoby ste povedali, že na rotopéde prejdete zemeguľu. Vidina je to lákavá, cieľ motivujúci, ale niekedy naše sily na to jednoducho nestačia. Možno ale vaša snaha prinesie čiastkový úspech tam, kde ste to ani nečakali a výsledok sa dostaví. 

TIP NA ZÁVER:
Ak sa vám skutočne podarí partnerove nedostatky odstrániť, môžu vám neskôr chýbať. Vaša polovička vám bude pripadať ako niekto iný. Tak pozor, aby ste to neoľutovali a nechceli svojho nedokonalého partnera späť. Je možné, že to už nepôjde. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: