Nepríjemná chrípka: takto sa pred ňou chráňte!

Marika Koscelníková, odborná spolupráca: MUDr. Marta Špániková | 25. november 2018
Nepríjemná chrípka: takto sa pred ňou chráňte!

Nádchu ešte ako tak zvládneme vybavení zásobou vitamínov, bylinkových čajov a nosných sprejov. Závažnejšou komplikáciou je však chrípkový vírus.

Ten dokáže organizmus riadne potrápiť. Pokiaľ je telo slabé, unavené, bez dostatočných zásob potrebných živín, priebeh ochorenia sprevádzajú komplikácie a rekonvalescencia je dlhšia.

Chrípka a jej príznaky
Prečítajte si tiež:

Chrípka a jej príznaky

Chrípku „cítiť“ v kostiach

Na rozdiel od iných ochorení, chrípka nastupuje rýchlo a v plnej sile so všetkými príznakmi naraz. Telo napadnuté vírusom sa bráni vysokými teplotami až horúčkami. Chrípka je sprevádzaná bolesťami hlavy, svalov i kĺbov.

Pridružia sa suchý kašeľ, bolesti hrdla, upchaný nos  a nezriedka aj zimnica. Pri chrípke „bolí“ doslova celý človek. Oslabené telo nevládze a najviac mu pomôžeme oddychom. Chrípku jednoducho treba vyležať. Prechodené nedoliečené ochorenia sa prejavia neskôr a môžu mať závažné dôsledky.

Vírus chrípky sa prenáša kvapôčkovou infekciou (slinami, kašľom, kýchaním, dýchaním, rozprávaním, špinavými rukami) a napáda respiračný systém. Dopriať telu oddych je v prípade chrípkového ochorenia nutné. V ideálnom prípade telo s vírusom bojuje týždeň, ale ak sa objavia komplikácie – zápaly pľúc, bronchitída, zápaly stredného ucha, zápal mozgových blán či kardiálne zápaly – liečba sa môže natiahnuť aj na niekoľko týždňov.

Týmito komplikáciami bývajú ohrození najmä starší ľudia a malé deti. Medzi ohrozené skupiny patria aj tehotné ženy. Pri chrípke v období tehotenstva reálne hrozí poškodenie plodu, záleží od priebehu a prípadných komplikácií.

Prevencia je najlepšia ochrana pred chrípkou

S chrípkou je to podobné ako keď sa nás zima opýta, čo sme robili v lete. Keď je telo napadnuté vírusovým ochorením, jeho priebeh a prejavy môže zmierniť „vybavenie“ imunitného systému.

Pokiaľ doprajeme organizmu dostatočné množstvo potrebných živín, pohybu, rovnako ako aj oddychu, imunitný systém bude pracovať tak ako má. Vyčerpané a vystresované telo s nedostatočnou výživou ľahšie podľahne ochoreniu a priebeh býva zložitejší.

Ak imunita štrajkuje...
Prečítajte si tiež:

Ak imunita štrajkuje...

Ako posilniť svoj imunitný systém?

Stravovanie

To, čo telu dáme, nám telo vracia. Pokiaľ ho budeme zaplavovať toxínmi, bude vyčerpané ich odburávaním. Ak mu dáme kvalitnú stravu s dostatočným množstvom potrebných živín, vráti nám to v podobe energie a vitality.

Čo to znamená? Zelenina, ovocie, strava bohatá na antioxidanty, vitamíny C, E, A, B6, a nezabúdajme na probiotiká. Skôr, ako siahnete po výživových doplnkoch, všímajte si, čo máte na tanieri. Premýšľajte o tom, čo prospešné vám daná potravina prinesie.

Či je vhodná pre vaše telo, alebo ho len zbytočne zaťaží. Železo, selén a zinok – táto trojica minerálnych látok patrí k dôležitým prvkom pre náš imunitný systém. Nachádzajú sa v strukovinách, orechoch, rybách, olejnatých semenách.

Majte v zásobe cesnak, cibuľu, zázvor i kyslú kapustu. V zásade by sme potrebné množstvo vitamínov a minerálnych látok mali pokryť vyváženým stravovaním. V prípade, že telo potrebuje zvýšené množstvo jednotlivých živín, napríklad pri chronických ochoreniach alebo tehotenstve, siahneme aj po výživových doplnkoch. Raz za čas odľahčíme organizmus detoxikáciou. Nabudí imunitný systém.

Otužovanie

Nie, nemusíte hneď skákať v mínusových teplotách do ľadovej vody. K otužovaniu patria aj prechádzky na čerstvom vzduchu za každého počasia.  Ak k nim pridáte striedavé sprchy a saunovanie, vaše telo bude lepšie pripravené na náhle zmeny teplôt.

Začnite s domácim otužovaním v sprche. Pozor! Začíname vždy vlažnou vodou, ktorú postupne ochladzujeme, od nôh smerom hore (okrem hlavy). Striedanie je vhodné urobiť jeden až dvakrát počas sprchovania a ukončiť studenou vodou.

Striedavé sprchy
si naordinujte ráno a pokojne ich môžete vyskúšať aj na deťoch starších ako tri roky. Tým, že organizmus vystavíte takémuto miernemu stresu opakovane, vycvičíte ho lepšie zvládať zmeny teplôt a posilňujete imunitný systém.

Príliš teplé oblečenie, prekúrené miestnosti, nedostatok čerstvého vzduchu naše telo neposilní, práve naopak. Zlenivie a pokiaľ nastane zmena –napríklad sa slabšie oblečieme, náhle sa ochladí a podobne – imunitný systém zlyhá. Najmä u detí je dôležité, aby boli na vzduchu za každého počasia. Úzkostlivo ich chrániť pred dažďom, vetrom, chladom, im skôr uškodí ako pomôže.

Pohyb a oddych

Fyzická aktivita je pre telo dôležitá, pomáha posilňovať jeho  tri základné piliere – nervovú  i hormonálnu sústavu a imunitu. Jednoducho – hýbte sa. Bicyklujte, behajte, hrajte tenis, plávajte, veľa sa prechádzajte, cvičte jogu, tancujte, trekujte.

Prekrvujte svoje telo a doprajte mu uvoľnenie v podobe fyzickej záťaže. Neseďte s deťmi doma, ale majte vždy poruke nejaký pohybový plán.

Aspoň raz-dvakrát týždenne. Ideálne je napríklad rodinné plávanie či turistika.  Aktivitu by mal striedať pokoj. Poskytnúť telu možnosť oddýchnuť si je rovnako dôležité pre jeho regeneráciu.

Máme na mysli nielen oddych od fyzickej aktivity, ale aj psychickej. Každý stres zaťažuje organizmus a znemožňuje mu naplno fungovať. Naučte sa relaxovať, doprajte si spánok.
 

Chcete sa chrípke vyhnúť?

Umývajte si ruky a vyhýbajte sa preplneným priestorom!
 
Štatistiky uvádzajú, že na Slovensku každý rok ochorejú na chrípku až dva milióny ľudí. Chrípka sa šíri kvapôčkovou infekciou, stačí, ak niekto nakazený vo vašej blízkosti kýchne či zakašle. Časté a dôkladné umývanie rúk vás môže ochrániť od nákazy.

Na čisté ruky nezabúdajte po príchode domov z práce, nákupu, návštevy, cesty v aute, najmä MHD. Deti zbytočne nevystavujte riziku nákazy a vyhýbajte sa v čase rozšírenia ochorení preplneným priestorom v obchodných centrách či detským kútikom. Uprednostnite radšej pobyt na čerstvom vzduchu ako v uzavretých priestoroch.
 

Máte doma chorého? Dodržiavajte pri chrípke pár zásad

  • pokiaľ je to možné, izolujte ho v samostatnej miestnosti
  • vyčleňte mu vlastný uterák, jeho zubnú kefku oddeľte od ostatných (po chorobe ju vyhoďte)
  • vyčleňte jedálenský príbor, tanier, pohár, ktoré bude používať len chorý
  • dezinfikujte  kľučky na dverách, častejšie umývajte toaletu, kúpeľňu a miesta, ktoré chorý využíva (na diaľkový ovládač netreba zabúdať)
  • častejšie vetrajte
  • používajte ochranné rúško
  • chrípku prenáša chorý človek v akútnom stave ochorenia, čo je asi päť dní

Čo pomáha v boji s chrípkou?

Dostatočný príjem tekutín

Pite, pite, pite po celý deň, tekutiny dopĺňajte po malých dávkach. Čaje, vývary, obyčajnú vodu. Tekutiny ochladzujú organizmus pri horúčkach, dopĺňajú vypotené minerály a pomáhajú vyplavovať škodliviny. Opatrne s pomarančovým a grapefruitovým džúsom pri užívaní niektorých liekov. Pomôže zázvorový, lipový a bazový čaj, účinná je aj echinacea.

Vetrajte miestnosť, v ktorej ležíte a zabráňte vysušovaniu vzduchu

Teplota v byte by mala byť optimálne 20 stupňov, v spálni 18. Vlhkosť vzduchu 40 až 60 percent.

Nezaťažujte tráviaci systém ťažkými jedlami a sladkosťami

Postačia vývary, ovocie a zelenina, aby ste zabezpečili telu potrebné živiny a umožnili mu sústrediť sa na boj s ochorením. Spite, ležte,  oddychujte.
 
Lieky, ktoré zakúpite v lekárni, pomôžu zmierniť príznaky chrípky (horúčku, bolesti hlavy, svalov a  kĺbov),  ale  boj s chrípkou by mal vybojovať váš imunitný systém. Posilňujte ho preventívne, vyživujte telo kvalitnou stravou a pristupujte k svojmu zdraviu aktívne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: