Aké strukoviny ponúknuť deťom + RECEPTY zo strukovín
Pripravili sme trochu netradičnú verziu receptov, vďaka ktorým si mamička môže veľmi jednoducho pripraviť z jedla pre svoje bábätko veľmi chutné a výživné jedlo aj pre seba alebo pre staršie dieťa.
Strukoviny sú veľmi výživné – majú vysoký obsah bielkovín, vápnika, obsahujú komplexné sacharidy, vitamíny skupiny B, horčík, fosfor, železo a množstvo vlákniny. Sú zdravé nielen pre najmenších, ale aj pre ich súrodencov či rodičov.
Aké cestoviny vybrať pre deti + RECEPTY z cestovín
Ako často možno zaradiť do stravy strukoviny?
Dojčatám v druhom polroku možno raz alebo dvakrát týždenne odporúčaný mäsovo-zeleninový príkrm nahradiť strukovinovým jedlom s ľahšie stráviteľnými strukovinami.
Klasické strukoviny sa odporúča zaradiť do stravy medzi ukončeným 10. mesiacom a 1. rokom. Vysoký obsah bielkovín a vlákniny môže deťom spôsobiť plynatosť a tráviace problémy.
Nasledovnými preventívnymi opatreniami by ste týmto nepríjemnostiam mali predísť:
- Pri prvých pokusoch dajte vášmu dieťaťu do jedla iba malé množstvo strukovín, napr. lyžičku hnedej šošovice dajte zavariť do zeleninovej polievky, ktorú dieťa jedáva bežne. Pokiaľ sa neobjavia problémy so zažívaním, nabudúce môžete ponúknuť viac.
- Strukoviny je vhodné na niekoľko hodín namočiť, ideálne cez noc. A pred varením dobre opláchnuť. Červenú šošovicu namáčať nemusíte, len opláchnite pod tečúcou vodou.
- Nepoužívajte konzervované strukoviny. Obsahujú konzervačné látky a veľa sodíka, čím prispievajú k ďalším tráviacim ťažkostiam.
Samotné strukoviny sú väčšinou chuťovo málo výrazné a tak sa veľmi ľahko spájajú s rôznymi príchuťami.
Zavádzame prvé príkrmy: Ako, kedy a čím začať?
Medzi potraviny, ktoré je chuťovo vhodné miešať so strukovinami, patria:
Ovocie: jablká, broskyne, hrozno
Zelenina: zelená fazuľka, zemiaky, batáty, cuketa, tekvica, mrkva
Iné: ryža, kuskus, quionoa, hydinové a hovädzie mäso, vajce
Ktoré strukoviny sú vhodné ako prvé?
Určité druhy strukovín môžete ponúknuť už po 6. mesiaci (nedojčeným deťom od ukončeného 4. mesiaca), a to červenú šošovicu a mladý jarný hrášok. Zelené fazuľkové struky sa nepokladajú za strukovinu, ale za zeleninu a sú tiež vhodné medzi prvými príkrmami.
Červená šošovica nespôsobuje tak často plynatosť, pretože oproti hnedej šošovici obsahuje menej vlákniny (11 % vs. 31 %). Dá sa uvariť do hustej, kašovitej konzistencie, čo malé dieťa pravdepodobne viac ocení. Navyše má jemne nasladlú chuť. Na druhej strane, starším deťom sa bude možno viac páčiť klasická šošovica alebo fazuľa – ako jedlo tej správnej veľkosti a konzistencie na chytenie medzi dva prstíky.
Nezostávajte však iba pri ľahšie stráviteľných druhoch strukovín – je dôležité dieťa vývojovo pripraviť aj na konzumáciu ťažšie stráviteľných strukovín, plných zdravej vlákniny. Plusom je, že strukoviny sú veľmi zriedka zodpovedné za akýkoľvek typ alergickej reakcie.
Cícerová nátierka s jogurtom
RECEPTY to strukovín
+ pri každom recepte nájdete aj "dospelácku variáciu".
Polievka z červenej šošovice so zemiakmi a karfiolom
RECEPT TU:
(od 6 mesiacov)
Hustá cviklová polievka s červenou šošovicou
RECEPT TU:
(od 10 mesiacov)
Kari s cícerom, tekvicou, cuketou a karfiolom
(od 10. mesiaca)
Šošovica s kuracím mäsom a jablkami
(od 6. mesiaca)