Nádcha, kašeľ, chrípka.. ako s nimi zabojovať?

Martina Pašková | 16. september 2022
Nádcha a kašeľ

Nádcha a prechladnutie, kašeľ alebo chrípka sú častým dôvodom posedávania v čakárni lekára. Nie vždy, a najmä nie hneď po objavení sa prvých príznakov však musíte bežať do ambulancie.

Existuje množstvo prírodných, veľmi účinných a najmä osvedčených „babských receptov“, pomocou ktorých vyženiete nežiaducich návštevníkov z organizmu svojich detí i bez liekov. Pri prevencii a posilňovaní imunity je dôležité nezabudnúť, že dieťa možno otužovať už od útleho veku. Prospieva i dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu a pitný režim. 

Ako naučiť dieťa fúkať nos?
Prečítajte si tiež:

Ako naučiť dieťa fúkať nos?

Nádcha a prechladnutie

Už pri prvých príznakoch nádchy a častom kýchaní, urobte niekoľko opatrení, ktoré môžu zabrániť ďalšiemu postupu ochorenia.

Zvýšte prísun vitamínu C – najviac sa ho nachádza v citrusových plodoch, ale i v čerstvej listovej zelenine. Môžete pripraviť rôzne smoothie nápoje alebo jednoducho odšťaviť väčšie množstvo pomarančov a pripraviť tak chutný čerstvý nápoj na raňajky. Veľké množstvo vitamínu C obsahuje tiež paprika, surový kel, karfiol a vňať petržlenu. Náš TIP: Vytlačte polovicu citróna a pridajte med v takom množstve, aby vznikla hustejšia konzistencia. Podávajte dieťaťu počas dňa po lyžičkách.  

Zabezpečte dieťaťu zvýšený prísun tekutín – ideálne neperlivú vodu alebo čaje izbovej teploty. Tekutiny riedia hlieny a tie ľahšie potom z tela odchádzajú. Pri malých deťoch treba byť s výberom bylinkového čaju opatrný, pretože nie každá bylinka je pre dieťa vhodná. Ideálne sú čaje tipu roibos, od horúčky uľaví lipový čaj, najväčšie množstvo vitamínu C obsahuje šípkový čaj. Echinaceu možno používať i ako prevenciu.

Čaj pomôže

Každá bylinka sa používa ako podpora na odstránenie iného problému. Ak dieťa nevypije čistý odvar, môžete výluh osladiť medom (v prípade, ak je na med alergické, nahraďte ho trstinovým cukrom alebo stéviou).

  • Skorocelový čaj je vhodný pri suchom, dráždivom kašli.
  • Lipový čaj je dobrý na vypotenie sa pri horúčke.
  • Šípkový čaj sa používa nielen ako prevencia, ale aj počas liečby.
  • Šalvia účinne pôsobí ako kloktadlo pri zápaloch hrdla, angíne. Pozor, nemala by sa piť vo veľkých množstvách!
  • Zázvor má svoju charakteristickú štipľavú chuť a menšie deti čaj z neho vypijú ťažšie. Je však výborným pomocníkom práve pri nádche a prechladnutí. 

Často a intenzívne vetrajte

Dlhodobé vetranie miestností nemá význam. Potrebujete osviežiť a vymeniť vzduch v miestnosti. Dieťa presuňte do inej izby a otvorte na pár minút okná dokorán. Zvlhčujte vzduch v miestnosti – prostredníctvom zvlhčovača vzduchu, alebo môžete postupovať takto: namočte látkovú plienku alebo iný bavlnený kus látky do vody (môžete do nej pridať i pár kvapiek éterického oleja), vyžmýkajte a zaveste na sušiak vedľa postele. 

Funkciu zvlhčovača nahradí i nádoba s horúcou vodou, v ktorej vylúhujete rumanček kamilkový alebo rozpustíte 2 až 3 lyžice morskej soli 

TOP potraviny pre zdravú imunitu
Prečítajte si tiež:

TOP potraviny pre zdravú imunitu

Naučte dieťa preplachovať si nos

Pripravte do malej plytkej misky jemný roztok s morskou soľou. Dieťa si jednu nosovú dierku zapchá a druhou z celej sily potiahne pripravený roztok do nosa. Ako pomocník môže v tomto prípade poslúžiť krátka slamka, cez ktorú dieťa roztok potiahne jednoduchšie. Ideálny výsledok sa dosiahne, ak roztok vytečie ústami von. Tak máte istotu, že sa dutiny naozaj dobre prepláchli. Využiť však môžete aj voľnopredajné prípravky, ktoré sú pripravené priamo k použitiu.

Materské mlieko pre najmenších – ak sa soplíky tvoria dojčeným bábätkám, osvedčeným pomocníkom je práve mamičkino materské mlieko. Stačí kvapnúť do nošteka pár kvapiek alebo vytrieť nosovú dierku vatovou tyčinkou namočenou v materskom mlieku. To totiž obsahuje mnohé cenné látky, účinné proti vírusom. 

Jedzte cesnak – cesnak je prírodné antibiotikum

Väčšie deti ho v pohode zjedia napríklad na maslovom chlebíku. Tým menším ho môžete nastrúhaný vmiešať do ľahkej tvarohovej nátierky. Látky, ktoré obsahuje, podporujú čistenie dýchacích ciest a zlepšujú odkašliavanie.  

Nohy do vody – pripravte nádobu s teplou až horúcou vodou (podľa toho, akú teplotu dieťa znesie). Na uvoľnenie hlienov by si malo v takejto vode máčať nohy 2 – 3-krát za deň, pokiaľ voda nevychladne. 

Kašeľ - cibuľový čaj

Cibuľový čaj proti kašľu poznali už naše prastaré mamy. Najemno nakrájanú cibuľu chvíľku povaríte a ešte necháte 10 – 15 minút postáť. Precedíte a po vychladnutí pridáte med. Pre dosiahnutie lepšieho efektu pridajte po vypnutí za lyžicu majoránky a nechajte ešte pár minút lúhovať. 

Cibuľový sirup je tiež výborným pomocníkom na lepšie vykašliavanie hlienov. Vydrží pár dní, potom je dobré pripraviť čerstvý. 1 väčšiu cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Časť cibule dáme do skleneného zaváracieho pohára a zalejeme primeraným množstvom medu. Pridáme ďalšiu vrstvu cibule a zase med. Vrstvy striedame. Pri malých deťoch alebo alergikoch platí, že med treba nahradiť trstinovým cukrom.

Pohár zatvoríme a necháme pol dňa odstáť na kuchynskej linke. Cibuľa pustí šťavu, ktorá sa podáva deťom, 3-krát denne čajová lyžička. Väčšie deti môžu užívať aj 6 – 8 čajových lyžičiek denne. Sirup skladujeme v chladničke, aby sa neskazil. Po dvoch dňoch treba pripraviť čerstvý.  

Chrípka

Ide o infekčné vírusové ochorenie, ktoré skolí človeka zo dňa na deň. Neobchádza ani deti a šíri sa veľmi rýchlo. Na jej liečbu sa nepredpisujú antibiotiká. Ako sa hovorí, treba ju jednoducho vyležať.

Pri chrípke môže pomôcť: 

  • odpočinok na lôžku
  • dostatočný pitný režim – ideálny je lipový čaj na zníženie horúčky, majoránkový čaj ochutený medom, šípkový čaj, čaj z materinej dúšky. Ak dieťa znesie, môžete mu pripraviť i zázvorový čaj. Pozor, má korenistú chuť a dieťa sa môže sťažovať, že ho štípe. Pitný režim doplňte ovocnými šťavami a čistou vodou. Počas choroby môžete zvýšiť príjem tekutín.
  • lieky na zníženie teploty – ak je teplota vyššia ako 38, 5 °C, je potrebné podať dieťaťu liek na zníženie horúčky. V prípade, ak sa vám nedarí horúčku zraziť, urobte dieťaťu studený zábal. Namočte uterák do vlažnej (nikdy nie studenej) vody, omotajte mu ho okolo hrudníka (popod chrbát a na prsia), prekryte suchým uterákom. Nechajte pôsobiť 10 minút a zopakujte. Teplota by mala začať klesať. Pri malých deťom sa neodporúča sprcha, je to pre ne príliš veľký šok, najmä pri vysokej horúčke.
  • počas choroby nezaťažujte organizmus stravou. Vhodnou alternatívou sú ľahko stráviteľné, najmä zeleninové jedlá. Môže sa však stať, že dieťa nebude chcieť prijímať potravu vôbec, v takom prípade ho nenúťte.
  • zvýšený prísun vitamínu C zabezpečíte i prostredníctvom potravinových doplnkov, o ich užívaní sa však v prípade detí poraďte s pediatrom alebo lekárnikom 

Protichrípkový čaj 

V prvých štádiách chrípky môže pomôcť čaj, ktorý pripravíte z dvoch lyžíc bazového kvetu a šípok, a jednej lyžice medovky a materinej dúšky. Všetky bylinky zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať 15 minút.

Keď cítite, že niečo na vás alebo na vaše dieťaťa „lezie“, nečakajte na to, kým choroba prepukne úplne. Existuje nekonečný rad tipov, receptov a odporúčaní, podľa ktorých môžete nepríjemné prejavy spomenutých ochorení poraziť i prostredníctvom pomocníkov z vašej „komory“.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: