Aké bylinkové čaje ponúknuť drobcom?

redakcia MAMA a ja, MUDr. Katarína Vicianová | 5. december 2016
bylinky čaj pre dieťa

Už naše prababičky poznali účinky rôznych bylín. Dnes je fytoterapia samostatná podporná liečebná náuka. Ktoré bylinky a bylinkové čaje sú pre deti vhodné?

Vaša otázka:

Kedy môžem dcérke ponúknuť bylinkový čaj? Zatiaľ jej robievam ovocné, ale nedávno chcela ochutnať môj žihľavový s citrónom. Dcéra má 2 roky - ktoré bylinky by boli pre tento vek najvhodnejšie? Nielen do čaju... Toto leto sa mi podarilo nasušiť veľa bazy, ja ten čaj milujem, môžem  ponúknuť aj dcére?

Aké bylinky a bylinkové čaje sú vhodné pre deti?

Na vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová: Vaša dcérka má 2 roky a to je vek, keď už môže citrusy. Takže citrón a ostatné citrusy, nakoľko majú vysoký obsah vitamínu C, sú vhodnou súčasťou napr. čajov, strúhanej mrkvy s jablkom a šalátov z čerstvej zeleniny a ovocia.

Už naše prababičky poznali účinky rôznych bylín. Dnes je fytoterapia samostatná podporná liečebná náuka.

Je naozaj výborné, že bylinky sušíte sama a viete, kde ste ich zbierali. Čaj môžete pripraviť z bazy, žihľavy, lipového kvetu, šípok, materinej dúšky, mäty, dokonca agátu. Treba však byť opatrní. Mali by ste  dcérke vždy pripraviť jednozložkový čaj, aby ste v prípade možnej alergie vedeli, o aký čaj ide, na ktorý zareagovala napr. vyrážkou.

Prečítajte si aj:  Čajík pre dojča

Kamilkový čaj sa malým deťom neodporúča

Kamilkový čaj sa deťom vôbec neodporúča, pretože kamilky patria k najčastejším alergénom.

Pre vás i ostatné čitateľky odporúčam do stravy pridať petržlenovú vňať (už okolo 10. mesiaca života). Aby ste využili jej všetky dôležité zložky, do jedla ju pridávajte buď tesne pred dokončením, alebo až po ňom. Dlhým varením prichádza o mnoho účinných látok.

Deti po 1. roku života môžu dostať i pažítku a kôpor, neskôr cibuľkovú vňať, bobkový list a jemné bylinky ako  bazalku, majorán, rozmarín, rascu, fenikel. Pri zavádzaní spomínaných zložiek potravy musíme byť u najmenších detí veľmi opatrní. Vždy použijeme iba jednu bylinu, a to v malom množstve, aby sme rozpoznali, či na ňu dieťatko nereaguje alergiou.

Je naozaj veľmi potešujúce, že je stále viac mamičiek ochotných doma variť čerstvú stravu a dennodenne rozmýšľať, čo je pre dieťa zdravé a čo nie.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Pomôžu pri otehotnení bylinky, čaje, tanec či iné netradičné metódy?

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: