Nádcha u detí: Lepšie odsávať alebo vysmrkať nos?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 14. marec 2020
Nádcha  u detí: Lepšie odsávať alebo vysmrkať nos?

Dobré tipy, ako si poradiť s nádchou u detí.

Pre  niekoho: „nádcha = to nič nie je...“ Ak ste však rodič a vaše dieťa ju má po nástupe do škôlky či školy často, alebo sa jej neviete zbaviť u vášho bábätka, rukou nad tým nemávnete... Najmä ak je každé vyfúkanie nošteka, či jeho odsatie problém, ktorý sa nezaobíde bez plaču.

K najčastejším ochoreniam detí patrí nádcha

Nos je pre zdravie človeka veľmi dôležitý. Chráni organizmus pred vonkajšími nečistotami, ako sú prach, baktérie, vírusy... Sliznica v nose ohrieva a zvlhčuje vdychovaný vzduch.

Ak vyschne, alebo sú riasinky na nej špinavé či zlepené, nechránia dostatočne. Na stav sliznice má vplyv aj suchý vzduch, rýchle zmeny teploty (napr. pri prechode zvnútra von) ap.

Nádcha (rinitída) patrí u dojčiat i batoliat k najčastejším ochoreniam v jesennom až jarnom období. Oproti dospelým je u detí závažnejšia v tom, že kvôli ešte nedostatočne vybudovanej imunite, neschopnosti samostatne a dobre vyfúkať si nos oveľa ľahšie prechádza do nepríjemných ochorení, akými zápal priedušiek či stredného ucha rozhodne sú.

Aké typy nádchy rozlišujeme?

Okrem „bežnej“ nádchy sú známe aj tieto typy:

- chronická – často ako dôsledok opakovaných zápalov nosovej sliznice a nosných dutín, v dôsledku ktorých dochádza k drobným zmenám na riasinkách sliznice. Vplyv na jej vznik môže mať aj zväčšená nosná mandľa, polypy, či užívanie určitých liekov.

- alergická – môže byť sezónna, napr. ako súčasť alergie na pele, trávy, alebo celoročná – alergia na roztoče, plesne, pričom alergény sa zachytávajú v nosovej sliznici a dráždia ju.

Okrem vodnatého sekrétu z nosa sa môže prejavovať aj zvýšenou teplotou, ľahšou unaviteľnosťou dieťaťa. Alergická nádcha sa často spája s astmou.

Prenos a liečba nádchy

Nádcha sa šíri kvapôčkovým prenosom, teda kašľaním, smrkaním, kýchaním, ale vírusy sa môžu preniesť aj telesným kontaktom, dotykom s kontaminovanými predmetmi, hračkami ap. Inkubačná doba môže byť od niekoľkých hodín, ochorenie trvá priemerne 7 – 10 dní.

Zvýšená malátnosť, nechuť do jedla, zhoršený spánok kvôli zatekajúcim hlienom, začínajúci kašeľ, sú, žiaľ, veľmi nepríjemné sprievodné príznaky, ktoré môžu najmä najmenších veľmi potrápiť.

O adekvátnej liečbe je vhodné poradiť sa s pediatrom. Pri komplikáciách je nutné vyšetriť zápalové parametre z krvi, prípadne urobiť výter z hrdla, či podstúpiť ORL vyšetrenie.

Keďže nádchu najčastejšie spôsobujú vírusy, liečba antibiotikami sa nenasadzuje, keďže na vírusy nie sú účinné. Vhodné sú lieky na uvoľnenie dýchacích ciest a odpuchnutie nosovej sliznice.

Avšak kvôli nežiaducim účinkom sa môžu používať max. 7 dní (u malých detí cca 5, pričom je potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie).

Aj pre deti sú však vhodné prípravky s morskou soľou, ktoré dostatočne zvlhčujú nosovú sliznicu. Ak sa u detí nádcha spája so zvýšenou teplotou nad 38,5 °C, ktorá neklesá, je dobré podať aj lieky na jej zníženie.

Ako nádche predchádzať?

U dojčiat je významnou prevenciou dojčenie. Materské mlieko obsahuje o. i. aj obranné látky proti vírusom. Pre malých i veľkých je dôležitá starostlivosť o zdravie, podporovanie imunity, otužovanie (po porade s pediatrom).

Nezabúdajte ani na pitný režim, u detí najmä v podobe čaju, nebublinkovej vody, riedených džúsov, ale aj na zvlhčovanie vzduchu v izbách. Vysušená sliznica nosa je voči vírusom menej odolná ako vlhká.

Hlieny pri nádche dobre uvoľňujú sirupy, kvapky či esencie zo skorocelu, echinacey a lipy.  

Kedy je potrebné odsávanie nošteka?

Typická nádcha sa v prvé dni prejavuje riedkymi a vodnatými hlienmi, ktoré stačí utierať, ak už vie dieťatko smrkať, jemne vysmrkať. Žltý až zelený sekrét nemusí byť prejavom vážnej infekcie, je to typický vývoj nádchy.

Keď sa však hlieny stávajú prihusté, upchávajú nos dieťatka, sťažujú dýchanie, je opodstatnené siahnuť po odsávačke (u starších detí začať s pravidelným a správnym vysmrkaním nosa). 

Radí pediatrička MUDr. Marta Špániková: „Hlien chráni sliznicu nosa pred zmenami teploty, mikroorganizmami, aj možným poranením. Nie je preto potrebné za každú cenu sa hlienu zbaviť a odsávať ho.

Ak však dôjde k výraznému zahlieneniu, ktoré bráni dieťaťu v dýchaní cez nos, dieťa nevie sať a púšťa prsník či fľašu, je vhodné prebytok väzkého hlienu odstrániť.

Pred použitím odsávačky je žiaduce zvlhčiť nos fyziologickým roztokom alebo vhodným preparátom obsahujúcim morskú vodu. U najmenších detí odporúčam balónikovú alebo hadičkovú odsávačku.

Odsávanie pomocou pomôcky nastavanej na vysávač až po dovŕšení 1 mesiaca. Odsávame naozaj len vtedy, keď je hlien väzký, bráni dieťatku dýchať cez nos a vidíme, že sme určité množstvo hlienu odsali a dieťaťu sa uľavilo.

Neodsávame „naprázdno”, zbytočne tým dráždime sliznicu nosa a môže dôjsť aj k jej poraneniu. Neodporúčam odsávať častejšie ako 2 až 3-krát denne, najlepšie pred uložením dieťatka spať.“

Akú odsávačku kúpiť?

Je vaše dieťa často choré? Potrebujete odsávačku iba doma, alebo sa vám zíde pri častom pobyte mimo domu? To všetko by ste mali pred jej kúpou zvážiť.

Môžete si vybrať medzi týmito druhmi:

  • hadičková – s ústnym odsávaním – súčasťou odsávačky sú dve hadičky, jedna sa aplikuje do nosa dieťatka, pomocou druhej dospelý ústami vytvorí podtlak pre odsatie hlienov do zásobníka.
  • balóniková – podtlak sa vytvára stláčaním balónika.
  • na batérie – s vákuovým systémom, ktorý vytvára podtlak, s rôznymi druhmi nadstavcov do nosa.
  • napojiteľná na vysávač – obsahuje dva nástavce, jeden sa s odsávačkou napojí na hadicu vysávača, druhý sa z opačného konca odsávačky priloží k nosu dieťaťa.

Pri výbere odsávačky zvážte aj tieto parametre:

HLUČNOSŤ – „naj“ je odsávačka na vysávač.
ÚČINNOSŤ – na batérie a na vysávač.
CENU – hadičková a balóniková.
RÝCHLOSŤ A KVALITU ODSATIA – na vysávač.

AKO správne odsávať?

Uložte dieťa do ľahu, otočte mu hlavičku nabok. Do nosových dierok mu vstreknite morský roztok, počkajte chvíľu, aby hlieny zredli. Odsajte obe nosné dierky, niekoľkokrát.

Celé by to nemalo trvať viac ako 2 minúty. Ak je nutné aplikovať nosné kvapky, urobte tak. Odsávačku umyte v horúcej vode (občas aj vyvarte) a usušte.

Pozor! Neodsávajte rovnakým nástavcom zároveň u viacerých detí, mohli by ste preniesť infekciu z jedného na druhého.

Argumenty ZA odsávanie:

  • je dokázateľne účinné,
  • dieťaťu sa po ňom výrazne uľaví,
  • staršie deti môžu asistovať, dokonca si s pomocou rodiča aj samé odsať noštek,
  • niektoré typy odsávačiek možno použiť doma i mimo neho, aj pri cestovaní (okrem typov na vysávač).

Argumenty PROTI odsávaniu:

  • vyššia cena odsávačiek (najmä u typov na vysávač),
  • nutnosť zakupovania batérií (u daného typu),
  • veľa detí odsávanie zle znáša,
  • strach z odsávania a/alebo zo zvuku vysávača (možno odstrániť postupným privykaním si),
  • strach, že sa poškodí noštek dieťaťa.

Na čo by ste pri odsávaní nemali zabudnúť

  • Vysvetlite dieťatku, že nebude cítiť bolesť, hoci mu odsávanie môže byť nepríjemné. Dajte mu čas na „zoznámenie sa“ s vysávačom i odsávačkou.
  • Prirovnajte to k niečomu, čo už dieťa zažilo (prezeranie hrdla u lekára, vyšetrenie zúbkov...).
  • Ubezpečte dieťa, že je to potrebné a že budete konať rýchlo. Môžete sa dohodnúť, že počas odsávania bude počítať (ak to vie) a ak napočíta do 10, musíte prestať.
  • Odsajte nos najprv sebe, alebo obľúbenej hračke dieťaťa.
  • Po skončení dieťa pochváľte, povzbuďte ho, aby ukázalo súrodencovi, ako to zvládlo...

Pri nádche je dôležité správne vysmrkanie

Odsávanie nosa je riešením iba do času, kedy sa dieťa naučí vysmrkať si nos samé. Aj v tomto prípade platí, že cvičenie robí majstra. Ako na to?

  • Ukážte dieťatku, ako si má najprv prstom pritlačiť jednu nosnú dierku a druhou fúknuť do vreckovky.
  • Pokus môže zopakovať viackrát, ústa sú pri fúkaní zavreté.
  • Všetko zopakujte aj s druhou nosnou dierkou.
  • Dieťatko musí stáť vzpriamene, hlavičku nepredkláňať ani zakláňať, vreckovku musí držať oboma rukami.
  • Na vysmrkanie nošteka sú vhodnejšie papierové hygienické vreckovky, ako látkové. Učte dieťa, aby ich po použití vyhodilo do koša a umylo si ruky.
  • Nezabudnite dieťa za každú snahu i pokus pochváliť.


Tip MAMA a ja:

Chybou je, ak rodič učí dieťa smrkať naraz z oboch dierok, dospelí by mali mať na pamäti, že dôležité je vyčistiť najprv jednu, až potom druhú nosnú dierku!

Naučte deti hravo vdychovať a vydychovať – fúkajte – napr. papierové guľôčky na dlani, či pred malým zrkadielkom a pozorujte, ako sa zarosí...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: