Odsávačka materského mlieka: Zbytočnosť alebo nutnosť?

PR | 18. marec 2019
Odsávačka materského mlieka: Zbytočnosť alebo nutnosť?
foto: PR

Materské mlieko obsahuje tie najlepšie živiny pre bábätko. Mnoho detí sa bez problémov prisaje hneď v pôrodnice. Občas to ale nejde tak ľahko a bábätko i mamička potrebujú pomoc.

V takýchto prípadoch je dobré sa obrátiť na laktačnú poradkyňu. Skvelým pomocníkom ale môžu byť aj odsávačky materského mlieka, ktoré dokážu spustiť laktáciu. Naopak tiež dokážu mamičkám uľaviť, keď majú mlieka nadbytok. Užitočné sú aj  pri liečbe zápalu prsníka.

Manuálnu alebo elektrickú odsávačku materského mlieka?

Mamičky často vedú diskusie, či je nutné si odsávačku materského mlieka zaobstarať ešte pred pôrodom. Nevyhnutné to nie je, potom sa ale môžu dostať do situácie, kedy budú manžela o polnoci posielať do lekárne, aby odsávačku kúpil, pretože nadbytočné mlieko, ktoré ich tlačí v prsiach musia odsať, alebo ich trápi zapálený prsník.

Aby sa nastávajúce mamičky takýchto stresových situácií vyvarovali, odporúčajú odborníci zaobstarať pre začiatok aspoň lacnejšiu manuálnu odsávačku.

"Odporúčame zaobstarať takú manuálnu odsávačku, ktorá sa dá v prípade, že neskôr zistíte, že potrebujete odsávať mlieko častejšie, rozšíriť o motorovú jednotku, ktorá z manuálnou urobí elektrickú odsávačku," poradil Petr Horáček z českej, rodinnej firmy Zopa.

odsávačka materského mlieka

Čo by mala vedieť odsávačka mlieka

Každá mamička je jedinečná a to aj čo sa týka dojčenia a teda aj prípadného odsávania materského mlieka. Preto je dobré pozrieť sa po odsávačkách, ktoré majú niekoľko úrovní intenzity sania. To ženy ocenia pri bežnom odsávaní, ale hlavne pri zápale, kedy je prsník extra citlivý. Mamička si nastaví intenzitu podľa seba, odsávanie tak pre ňu nebude bolestivé.

"Odporúčame tiež, aby si mamičky zaobstarali odsávačku, ktorá má viac režimov než len sania. Ženy ocenia napríklad funkciu stimulácia, ktorá rozmasíruje prsník, aby mlieko začalo dobre tiecť, "zmienil Horáček.

Dôležitý je tiež materiál, z ktorého je vyrobená časť, ktorá sa prikladá na prsník. Medzi najobľúbenejšie patria silikón, ktorý sa dokáže prispôsobiť. Vďaka nemu môže odsávačka napodobniť prirodzené satie dieťaťa.

Medzi najkvalitnejšie a pritom cenovo dostupné odsávačky materského mlieka patria tie od českej značky Zopa.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: