Ako naučiť dieťa fúkať nos?

Mgr. Martina Vážanová, MUDr. Marta Špániková | 3. november 2023
Ako naučiť dieťa fúkať nos?

Naučiť dieťa správne smrkať a dôkladne si tak vyčistiť noštek, nemusí byť vôbec jednoduché. Máme niekoľko odporúčaní, ako to zvládnuť.

Fúkanie nosa: Čo platí pri učení dieťaťa?

  • Najvhodnejším obdobím na učenie hygieny nosnej dutiny je vek 12 – 15 mesiacov.
  • Treba začať vždy v období bez príznakov akútnej nádchy.
  • Najideálnejšou metódou je forma hry, pretože ide o najprirodzenejšiu detskú činnosť.
  • V prvej fáze učenia je najvhodnejšia „hra na ježka či zajačika“. Zobete si plyšové alebo drevené zvieratko a názorne dieťaťu ukážte, ako funí ježko/zajačik. Podporte ho, aby to zopakovalo.

TIP MAMA a ja: Zahrajte sa so zrkadielkom

Deťom sa veľmi páči fúkať noštekom na zrkadlo, ktoré sa zarosí. V zime to môžete skúsiť aj s oknom.

Naučte dieťa fúkať si nos pomocou hry

  1. Na dlaň alebo na stolík dajte chumáčiky  vaty a súťažte, kto ďalej odfúkne vatu nosom, pričom ústa musia byť zavreté. Súťaží sa vždy tak, aby jedna nosná dierka bola zatlačená zvrchu prstom a fúka sa len jednou. Hra je zábavná, ukončená odmenou pre víťaza. Správne namotivovanou hrou dieťa zvládne aj náročné fúknutie, čím sa zároveň naučí správnu techniku čistenia nosa.
  2. Vhodné je aj hranie na píšťalku. Jednu nosnú dierku stlačíme, pred druhú dáme detskú píšťalku a fúkaním do otvoru píšťalky dieťa noštekom „hrá“. Pre drobcov to býva veľká zábava, samozrejme, aj túto hru volíme len ak je nos plne priechodný, bez nádchy.

Ako naučiť dieťa fúkať si nos

Ako správne fúkať nos do vreckovky?

Ak sa dieťa pomocou uvedených hier naučilo vzduch vyfúknuť cez nosné dierky, je pripravené fúkať sekrét do vreckovky.

Pri fúkaní dajte pozor, aby ste vreckovkou nezakrývali oči. Postupujte rovnako ako pri hre. Fúka sa každá nosná dierka osobitne, pričom druhá je vždy ukazovákom zvislo pritlačená od koreňa nosa. Ak sa vám nedarí, nezabúdajte na motiváciu.

Spomeňte si, čo sa dieťaťu najviac páčilo pri hre a zopakujte to aj pri fúkaní do vreckovky. Nikdy počas fúkania neprerušujte vyfúknutý tlak stláčaním nosových krídel.

Čistý nos je základ

Smrkanie nošteka je činnosť naučená – čím skôr začnete s jej učením, tým skôr sa to dieťa naučí.

  • Správna technika smrkania pozostáva z nádychu, zatlačenia jednej nosovej dutiny, a pri výdychu dieťa vysmrká celý hlienový obsah nosovej dierky.
  • Potom nasleduje druhý nádych, zatlačenie už vyčistenej nosovej dutiny, a pri výdychu vyprázdni druhú (zahlienenú) nosovú dierku.

Chybou je, ak rodič učí dieťa smrkať naraz z oboch dierok, dospelí by mali mať na pamäti, že dôležité je vyčistiť najprv jednu, až potom druhú nosovú dutinu!

Správne zvládnutá technika fúkania nosa u detí pomáha:

  • predchádzať komplikáciám pri respiračných ochoreniach,
  • ľahšie zvládnuť akútnu respiračnú infekciu,
  • zmierniť prejavy alergickej nádchy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: