Pediatrička radí: Domáca liečba a režimové opatrenia pri bežných respiračných chorobách u detí

MUDr. Marta Špániková | 6. január 2024
Pediatrička radí: Domáca liečba a režimové opatrenia pri bežných respiračných chorobách u detí

V týchto časoch, keď ubúdajú praktickí lekári pre deti a dorast, je takmer nemožné ísť s každým soplíkom a kašľom k lekárovi. Poďme sa teda spoločne učiť zvládať domácu liečbu pri bežných nezávažných infekciách u detí. Najčastejšie sú to infekcie horných dýchacích ciest.

Kašeľ

Chladné počasie nahráva rôznym vírusom, preto nečudo, ak sa u detí objaví kašeľ. Sám nie je ochorením, len jeho príznakom. Najdôležitejšie je rozpoznať, o aký druh ide.

Mamičky to často vidia ako problém.

  • Vlhký kašeľ, ktorý nie je až tak vyčerpávajúci, býva vtedy, ak má dieťatko aj nádchu, počujeme, že odkašľalo, zvuk pri ňom je mäkký, akoby bublinkový. Dieťatko odkašľaný hlien často vyvracia, prehltne, vypľuje.
  • Pri suchom kašli vidíme určitú námahu, opakovanie, zvuk je vyšší, bez následného zmäkčenia, dieťatko býva zachrípnuté, sťažuje si na bolesť v hrdle. 

Liečba sa u oboch druhov mení. Nie je vhodné kombinovať lieky na odkašľanie s liekmi proti kašľu. Je to nezmysel, odkašľaný hlien treba odstrániť, nie kašeľ utlmiť. Suchý kašeľ, ktorý dieťa vysiľuje, treba potlačiť. Existujú na to voľnopredajné lieky na báze byliniek i chemických látok. Najlepšie poradí lekár alebo farmaceut. 

Liečba kašľa má vychádzať z diagnostiky, ktorá odhalí príčinu

Niekedy je to možné rýchlo, inokedy to trvá dlhšie. Liečbou kašľa v žiadnom prípade nie je podávanie antibiotík! Tie sú na mieste len vtedy, ak vyšetrenia potvrdia, že kašeľ je príznakom bakteriálneho ochorenia.

Ak sú jeho príčinou vírusy, antibiotiká sú voči nim neúčinné, a preto zväčša nie je potrebné ich užívať. Čo sa týka liekov na tlmenie kašľa a liekov, ktoré podporujú vykašliavanie hlienu, nie je správne ich kombinovať. Je to nelogický postup. Pri výbere voľnopredajných liekov je dobré siahnuť po porade s lekárom po takých, ktoré majú minimálne vedľajšie účinky (ideálne sú prípravky na bylinnej báze), deti nemajú s ich užívaním ťažkosti a sú pre ich vek a hmotnosť vhodné. 

Kašeľ a sople

Zabrániť kašľu možno aj dôsledným a správnym čistením nošteka. Často býva totiž príčinou ťažkostí dieťaťa zväčšená nosná mandľa. Ak sa to u dieťaťa potvrdí, nie je dôvod obávať sa riešenia tohto problému malým operačným zákrokom, ktorý sa v súčasnosti vykonáva  v rámci jednodňovej chirurgie.

Lieky na kašeľ delíme na:

  • antitusiká – na utlmenie suchého kašľa
  • expektoranciá – účinné na liečbu vlhkého kašľa, rozpúšťajú hlieny

Niekedy lieky na kašeľ kombinujme s inými liekmi – pod kontrolou lekára. Pri kombinácii liekov na kašeľ a antibiotík postupujeme podľa rady lekára či lekárnika. Odstup v podávaní býva zväčša 1 hodina.

Na vznik a vývoj kašľa môže mať tiež vplyv životné prostredie. Preto skôr než liekmi je potrebné ovplyvňovať kašeľ aj režimovými opatreniami v domácnosti.

INHALUJTE!
Prečítajte si tiež:

INHALUJTE!

Pozor na sušenie bielizne v byte a psychogénny kašeľ

Dôležité je dôsledné vetranie, zvlhčovanie vzduchu, odstránenie škodlivín (niekedy dráždi na kašeľ aj rozvešaná bielizeň  vypláchaná v avivážnom prostriedku).

Netreba zabudnúť ani na možnosť, keď je kašeľ podmienený psychogénne. Býva to pri rôznej záťaži organizmu dieťaťa, napr. problémy v rodine (úmrtie, rozvod, narodenie súrodenca, hádky...), v škole i mimo nej (šikanovanie, strach z neúspechu, zlé známky, drogová závislosť...). Takýto kašeľ býva charakteristický tým, že dieťa kašle iba cez deň, v noci nie. Pri týchto dôvodoch však lieky proti kašľu veľmi nepomôžu a na mieste je skôr rozhovor s dieťaťom o jeho ťažkostiach, prípadne aj vyhľadanie odbornej pomoci.

Pediatrička radí: Domáca liečba a režimové opatrenia pri bežných respiračných chorobách u detí

Režimové opatrenia pri ochoreniach horných dýchacích ciest

Pri ochoreniach dýchacích ciest aj v domácej liečbe môžeme použiť podporné liečebné úkony, ktoré pomôžu k zlepšeniu zdravotného stavu dieťatka. V domácnosti, kde je dieťa, najmä ak je choré, nefajčíme ani vo vnútorných priestoroch ani na balkóne!

  1. Snažíme sa dosiahnuť primeranú vlhkosť vzduch, hlavne v zime, keď sa kúri. Nestačia nádoby s vodou na radiátore. Vlhké ručníky či plachty majú byť blízko dieťatka.
  2. Pri niektorých ochoreniach sú vhodné inhalácie alebo stačí variť slanú vodu v širokom hrnci a v uzavretej miestnosti sa s dieťaťom zahrať. Opatrnosť je nutná, aby nedošlo k obareniu. Vhodné sú aj olejové alebo mastné obklady na krk a hrudník.
  3. Dieťa nenútime do jedla, ponúkame mu vodu, ovocnú šťavu riedenú s vodou, nie sladké nápoje. Čaj vhodný pre dané ochorenie a vek môže byť s citrónom, medom alebo i cukrom, aby dieťaťu chutil a pilo ho.
    Nie je pravdou, že mlieko zahlieňuje. Deťom pokojne aj počas ochorenia dýchacích ciest doprajeme mliečne výrobky, ak ich bežne konzumujú. Ak však ešte pijú mlieko z fľaše alebo hrnčeka, niekedy podráždenie koreňa jazyka mliekom alebo hlienom môže viesť ku vracaniu. Preto sa niekoľko dní tejto konzumácii vyhneme.
  4. Lokálne ošetríme noštek morskou vodou, fyziologickým roztokom, ak je soplík hustý, väzký, použijeme morskú vodu v kombinácii s kyselinou hyaluronovou. Deti od 1 roka učíme vyfúkať si nos do vreckovky.

Lekára vyhľadajte hneď, ak:

  • je dieťa s príznakmi infekcie dýchacích ciest a teplotou mladšie ako 3 mesiace
  • je chronicky vážne choré
  • aj po podaní liekov na pokles horúčky je stále malátne, unavené, nezahrá sa, neje, nepije
  • zvýšená teplota je viac ako 3 dni
  • opakovane vracia, nielen po liekoch, hlavne pri kašli

Horúčka

Deťom do 2 rokov meriame teplotu v konečníku, od nameranej hodnoty odrátame 0,5 až 0,7 stupňa a túto hodnotu považujeme za aktuálnu teplotu. Ak je nižšia ako 38 °C, nie je potrebné podávať liek na zníženie teploty, ani ochladzovať telo.

Podávame dostatok tekutín, nenútime do jedla – ak má chuť, podávame ľahko stráviteľné pokrmy. Dieťa má mať telesný pokoj, nebyť v kolektíve. Sledujeme jeho celkový zdravotný stav a teplotu.

Pri teplote nad 38 °C sa podávajú lieky na jej zníženie, tzv. antipyretiká s dvomi účinnými látkami – paracetamol a ibuprofen.

  • Medzi dvoma dávkami lieku s ROVNAKOU účinnou látkou (či už vo forme sirupu, tablety alebo čapíka) musí uplynúť interval 6 až 8 hodín.
  • Medzi dvoma dávkami liekov s ODLIŠNOU účinnou látkou interval nie je podstatný. Nie je však správne podať oba lieky na zníženie  teploty naraz či v intervale kratšom ako 90 minút, musíme vyčkať na účinok už podaného lieku.
Horúčka
Prečítajte si tiež:

Horúčka

Paracetamol podávame v dávke 15 mg na 1 kg hmotnosti dieťaťa a môžeme to zopakovať po 6 alebo 8 hodinách. Ibuprofen podávame v dávke 7 mg na 1 kg hmotnosti. Dávku môžeme zopakovať tiež po 6 až 8 hodinách. Pri jednom ochorení riešime teplotu jednou účinnou látkou (buď paracetamol, alebo ibuprofen) a druhý liek používame len ako doplnkový, keď podaný liek neudrží teplotu celých 6 hodín nižšiu ako 38 až 38,5 °C.

Pri vysokej horúčke ochladzujeme telo

Pri teplote nad 39 °C ochladzujeme telo. Robíme zábaly plienkou, ktorou obalíme hrudník, prípadne celé telo. Plienku namočíme do asi 25 °C teplej vody a poriadne vyžmýkame, aby bola chladná, ale nie veľmi mokrá. Môžeme ňou alebo žinkou potierať 10 až 20 minút aj telo dieťatka. 

Ďalším možným spôsobom zníženia horúčky je omývanie tela špongiou alebo froté rukavicou. Teplota v miestnosti by mala byť asi 22 až 25 °C, voda, ktorú potrebujeme, by mala mať asi 25 °C. Dieťatko zoblečieme donaha a vyžmýkanou špongiou alebo rukavicou namočenou v pripravenej vode potierame jeho tvár, hlavičku a telo. Celý proces opakujeme 10 až 15 minút. Špongiu alebo rukavicu namáčame opakovane, pretože postupne schne a je teplá. Voda z povrchu tela sa odparuje, a tým sa znižuje teplota dieťatka.

POZOR!

Je zaužívané použiť pri fyzikálnom ochladzovaní tela sprchu alebo vlažný kúpeľ dieťatka. Tento spôsob ochladzovania tela však nie je možné použiť v prípade, že má dieťa chladné ruky a nohy!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: