Mama v Španielsku: Sople a kašeľ tu za chorobu u detí nepovažujú

Kristína Majerová | 10. november 2023
Mama v Španielsku: Sople a kašeľ tu za chorobu u detí nepovažujú

Rodičia dajú ráno dieťaťu sirup od kašľa, od teploty a šup do škôlky. Možno je to tým, že až do júna tohto roka tu OČR neexistovala. S dieťaťom ste mohli ostať len v prípade vážnej choroby alebo hospitalizácie.

Jana Pienčáková, rodáčka z Turian (okr. Martin) netušila, že jej dávny sen navštíviť Barcelonu, sa zmení na reálny život v jej tesnej blízkosti. Avšak človek mieni, Pán Boh mení a Jankin manžel Christian jej prevrátil život naruby. Dnes je to už 9 rokov, čo Janka so svojimi dvomi deťmi, synom Luka (2 r.) a dcérou Ameliè (5.r) zažíva každodenné strasti i radosti života v Španielsku.

Moja cesta do Španielska

Španielčina mi učarovala odmalička. Jej štúdium bolo pre mňa prioritou pri výbere gymnázia. Po úspešných maturitách som v jej štúdiu pokračovala na vysokej škole a snívala, že raz navštívim Barcelonu. Ani som netušila, že jedného dňa budem bývať kúsok od nej. Život v zahraničí som nemala v pláne. Chcela som dokončiť školu a byť učiteľkou. Cez letné prázdniny som však chodievala pracovať na Malorku, kde som sa snažila zdokonaliť v jazyku. V roku 2013, dva týždne pred návratom domov, som stretla môjho terajšieho manžela. Pred sebou som mala posledný rok školy, počas ktorého sme boli nonstop v kontakte a navštevovali sa, ako nám to práca a škola dovolili. Po štátniciach som si zbalila kufre a už som tu ostala. 

Miesto učiteľstva riadim reštauráciu

Pôvodne som si chcela homologovať titul a učiť v Španielsku, ale žila som v autonómnej oblasti, kde bol vyučovací jazyk katalánčina, ktorú som neovládala. Zamestnala som sa v gastronómii. Postupne som sa aj popri malých deťoch vypracovala a dnes riadim hotelovú  reštauráciu s kapacitou 1 200 hostí. 

Na život v Španielsku som si rýchlo zvykla, jediné, čo mi aj po rokoch robí problémy, je ich zvyk neskorých večerí. Nie je nič nezvyčajné, že detské ihriská sú ešte o jedenástej v noci plné detí. Cez deň sú kvôli teplu väčšinou prázdne. 

Dovolenka z tej druhej strany

Hoci som počas leta všade evidovala fotky z dovoleniek, ja som leto trávila plným nasadením  v práci. Hodinu pred otváraním mi oznámili, že ku nám odkláňajú celý let, tzn. 60 izieb pre 140 hostí. Máte hodinu na to, aby ste všetko stihli. Do toho 20 minút pred otvorením vypne elektrika. Síce nabehne generátor, ale nefunguje klíma, odsávanie, pece v kuchyni. No des. Hrôza a stresy, aké nikomu neprajem zažiť... Nakoniec sa podarilo otvoriť s polhodinovým omeškaním, kde sa za 15 minút nahrnulo do sály 250 ľudí a za  ďalších 30 minút ďalších 200 ľudí. V momente, keď mi prišla jedna pani vynadať, že si nemohla vyfénovať vlasy, som sa už nezmohla na nič iné len  sa v duchu usmiať.

Bruško sa meria krajčírskym metrom

S manželom sme sa vzali po trojročnom vzťahu a o rok neskôr sa nám narodila prvá dcéra. Ešte pred otehotnením som si vybavila súkromné poistenie. V Španielsku som rodila dvakrát. Dcéru na Malorke, v súkromnej nemocnici, syna v štátnej nemocnici v Katalánsku. V rámci verejného zdravotníctva máte pri bezproblémovom tehotenstve len tri návštevy gynekológa, v čase morfologických vyšetrení. Inak ste sledovaná u pôrodnej asistentky, ktorá zmeria tlak, odváži vás, prehmatá bruško a odmeria jeho veľkosť krajčírskym metrom. To bolo pre mňa nepredstaviteľné, preto som si zvolila cestu súkromného poistenia. Mala som svojho gynekológa, ktorý bol zároveň aj pôrodníkom. Na prehliadky som chodila každý mesiac, kde vždy urobil aj sono.

V prípade komplikácií radšej verejné zdravotníctvo 

Po pôrode mi však prišli na určitý typ translokácie génov, preto som mala byť v ďalšom možnom tehotenstve viac sledovaná. V prípade komplikácií je lepšie využiť štátne zdravotníctvo. Pôrodná asistentka ma hneď objednala na gynekológiu do nemocnice, kde sa ma ujal primár a mala som zvýšené kontroly. Podstúpila som aj amniocentézu, našťastie, všetko bolo v poriadku. 

Počas oboch pôrodov mohol byť manžel celú dobu pri mne. Mohla som piť, dokonca aj jesť. Po narodení vám bábätko hneď položia na hruď a je s vami až do preloženia na izbu. Len na malú chvíľku ho zoberú, aby ho odvážili a poutierali. Deti sa v pôrodnici nekúpu, neodporúča sa to až do odpadnutia pupočného pahýľa. Ani merania neprebiehajú tesne po pôrode. Obe deti zmerali až na druhý deň. Sestričky sú veľmi nápomocné pri začiatkoch dojčenia. Po prvom pôrode mi naozaj veľmi pomohli. Ak nie sú žiadne komplikácie, mama a dieťa sú po 48 hodinách prepustené domov. 

Do týždňa je prvá kontrola u pediatra. Do dvoch rokov sú prehliadky časté, potom je to raz za rok alebo dva. Povinné očkovania sa líšia od autonómnej oblasti, v ktorej žijete, ale v princípe sú veľmi podobné. Rozdiel je hlavne v nepovinných očkovaniach, čo v Madride preplatia, v Barcelone nemusia. 

Mama v Španielsku: Sople a kašeľ tu za chorobu u detí nepovažujú

Do dvoch rokov len lieky na horúčku 

V prípade klasických respiračných ochorení sa deťom do dvoch rokov nezvyknú dávať lieky. Len od teploty, ale žiadne sirupy, kvapky. Odporúča sa preplach nosa a veľa tekutín. S dcérou sme nemali žiadne problémy, ale pri synovi som musela bojovať ako levica, aby nás lekári brali vážne. Väčšinu vecí tu rieši pediater a k špecialistovi sa dostanete, len ak sú problémy naozaj vážne. Ten náš to pochopil až po druhom zápale pľúc. Odvtedy je syn sledovaný na pľúcnom a aj prístup pediatra k jeho „soplíkom” sa zmenil. 

Sople a kašeľ ≠ choroba

Sople a kašeľ tu za chorobu u detí nepovažujú. Dlho mi trvalo zvyknúť si na ten orchester kašľa pred škôlkou. Rodičia dajú ráno dieťaťu sirup od kašľa, od teploty a šup do škôlky. Možno je to tým, že až do júna tohto roka tu OČR neexistovala. S dieťaťom ste mohli ostať len v prípade vážnej choroby alebo hospitalizácie. Tento rok schválili 4 dni platenej OČR ročne v prípade nečakanej choroby a 8 týždňov neplatenej starostlivosti o dieťa do 8 rokov, ktorú musíte nahlásiť dopredu. 

Materská dovolenka trvá 16 týždňov pre mamu a 16 pre otca. Väčšina matiek na ňu nastupuje v deň pôrodu. Po jej skončení si ju môžu predĺžiť o niekoľko týždňov, ak si vyberú laktačný benefit v kuse, nie skrátenú pracovnú dobu. Platená rodičovská dovolenka neexistuje, ale do 3 rokov dieťaťa je možnosť ostať s ním doma bez príjmu. Prvý rok je zamestnávateľ povinný držať pôvodné miesto, po roku vás môže preradiť inde. 

Mama v Španielsku: Sople a kašeľ tu za chorobu u detí nepovažujú

Škôlky v Španielsku

Väčšina jaslí tu funguje od štyroch mesiacov. Je možnosť štátnych alebo súkromných. V prípade klasických jaslí sa ich cena veľmi nelíši. Pohybuje sa okolo 360 až 380 eur za celý deň aj s obedom. Posledný ročník je zadarmo. Platí sa len za obedy. Desiate a pitie si deti nosia z domu. Väčšinou majú určené, čo si majú v daný deň priniesť. V jasliach ani v škôlke sa deti nezvyknú prezúvať, na pyžamá a zubné kefky zabudnite. 

Do škôlky deti nastupujú v roku, v ktorom dovŕšia 3 roky, do školy 6 rokov. U nás v Katalánsku prevažuje systém dopoludňajšej a popoludňajšej škôlky a školy. Začínajú o deviatej, končia o trinástej. O 15:00 sa do škôlky vracajú a sú tam do 17:00 hod. Samozrejme, je platená možnosť ostať v škôlke, deti sa naobedujú a potom sa hrajú. Aj do škôlky si nosia vlastné desiate a pitie. Rodičom často pomáhajú starí rodičia, ktorí si deti brávajú na obed domov (deti na obed nespia) alebo ich vyzdvihnú popoludní.

Najviac mi v Španielsku chýba rodina a priatelia 

Tu, kde žijem, sú ľudia dosť uzavretí v rámci svojej rodinnej bubliny, starých priateľstiev. Na Malorke to bolo iné, keďže tam žilo veľa cudzincov alebo ľudí z pevniny. Boli viac otvorení novým kontaktom. 

Jedenásť rokov som nebola v lete na Slovensku a počasie bolo takmer rovnaké, ako keď chodíme v zime. Tešila som sa na studenú kofolu na terase a namiesto nej som mala chuť zahrabať sa do teplých perín.  Bol to však príjemný oddych od španielskeho tepla.

Hoci sa snažíme chodiť na Slovensko každý rok, najviac mi chýba rodina a priatelia. Darmo, človek si tú diaľku uvedomí až po narodení detí... 

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: