Trápi vás kašeľ? Pediatrička rodičom malých detí odporúča TOTO

Dagmar Balúchová | 11. január 2023
liečba kašľa, kašeľ a dieťa, cibuľový sirup, dieťa kašle

Cez deň i v noci – úporne kašlete. Ako z tohto začarovaného kruhu von?

Kašeľ nie je banalita. Zvyčajne potrápi niekoľko týždňov, je únavný, vyčerpáva organizmus, znižuje chuť do jedla, zhoršuje spánok a najhoršie je, že na jeho liečbu zaberá každému niečo iné. Je totiž rozdiel, keď kašeľ trápi bábätko, školopovinné dieťa či dospelého a tiež to, čo kašeľ spustilo... Či za jeho pôvodom stoja baktérie, vírusy, chlamýdie alebo iné príčiny, ktorých nie je málo.

Kašeľ: Dôležité príznaky

Kašeľ má svoj význam – tak ako všetko, čo sa deje v ľudskom organizme. Odborne je definovaný ako obranný reflex. Jeho pôsobením sa z dýchacieho ústrojenstva odstraňujú drobné cudzie telesá, infekčné a iné škodlivé látky ako aj hlien, aby sa zaistili voľné dýchacie cesty. 

Pediatrička MUDr. Marta Špániková dopĺňa: „Problematika kašľa je veľmi rozsiahla. Pri jeho hodnotení musíme brať do úvahy vek dieťaťa, sprievodné príznaky, jeho častosť, charakter a dĺžku trvania. Najčastejšie býva kašeľ u detí príznakom ochorenia horných dýchacích ciest. Býva sprevádzaný zvýšenou sekréciou z nosa, u väčších detí aj bolesťami hlavy, niekedy i  zvýšenou teplotou, nie veľmi vysokou.

Dieťa je však zväčša v dobrej kondícii, papá, hrá sa, je čulé, občas je mrzuté pre obmedzenú možnosť dýchania cez noštek.  Udáva sa, že ak dieťa zakašle 10- až 30-krát denne a nemá iné ťažkosti, nemusí ísť o ochorenie. Iná situácia nastane, ak príde dusivý až vlhký kašeľ náhle z plného zdravia, spojený s horúčkou, nechutenstvom často aj vracaním, bolesťami bruška a malátnosťou.

Vtedy je podozrenie na ochorenie dolných dýchacích ciest, často zistíme zápal pľúc a v tomto prípade je nutné, čo najskôr navštíviť lekára. Ak je kašeľ spojený aj s ťažkosťami pri dýchaní, buď pri nádychu alebo výdychu, dieťa zapája všetky svaly na hrudníku, jeho hrudník je akoby zdvihnutý, jamka na krku sa vťahuje (dušnosť), je tiež potrebné čo najskôr navštíviť lekára,“ uzatvára Špániková. 

Respiračné ochorenia spojené s ročným obdobím (jeseň, zima) alebo s nástupom do kolektívneho zariadenia majú rôznu frekvenciu podľa veku. Ak dieťa za rok prekoná približne 6 – 8 takýchto ochorení a zvládne ich bežnou liečbou, zväčša bez antibiotík, nie je dôvod uvažovať uňho o poruche imunitného systému a dožadovať sa imunoalergiologického vyšetrenia. Ak ale ich frekvencia stúpa a liečba nezaberá, potom je naň dôvod.

Udáva sa, že ak dieťa zakašle 10- až 30-krát denne a nemá iné ťažkosti, nemusí ísť o ochorenie.

liečba kašľa

Suchý alebo vlhký kašeľ?

Bežný kašeľ býva zvyčajne suchý alebo vlhký. Aký je medzi nimi rozdiel? Zásadný.

  • Suchý kašeľ sprevádzajú pocity dráždenia, škrabanie v krku. Často sa objavuje večer alebo v noci, znižuje kvalitu spánku. Na jeho liečbu sa používajú antitusiká.
  • Suchý kašeľ môže postupne prejsť do vlhkého kašľa, pri ktorom sa vykašliava hlien. Na jeho liečbu sa odporúčajú mukolytiká  a sekretomotoriká, ktoré podporujú vykašliavanie. 

Pozor! Platí zásada nekombinovať lieky podporujúce vykašliavanie a zároveň lieky potláčajúce kašeľ! Suchý neproduktívny kašeľ sa snažíme utlmiť, potlačiť. Vlhký kašeľ podporujeme liekmi, ktoré uvoľnia a zriedia hlien. 

Kašeľ môže mať aj iné príčiny – chronické ochorenie dýchacích orgánov, metabolické poruchy, gastroesofageálna refluxová choroba, dokonca i psychogénne podmienené príčiny. 

Cibuľový sirup? Radšej nie!

Každý typ kašľa si vyžaduje špecifickú liečbu. Presnejšie povedané, neliečime kašeľ, ale jeho príčinu, teda ak je spôsobený zápalom, lieči sa zápal, ak vznikol vdýchnutím cudzieho telesa, jeho odstránením atď.

Pediatrička rodičom malých detí, ktoré trápi kašeľ, odporúča:

  • dojčatám určite nepodávať doma pripravené prostriedky proti kašľu typu cibuľový sirup ap.;
  • čo najskôr naučiť dieťatko správne fúkať noštek, aby sekrét nezatekal a nevyvolával kašeľ;
  • niekedy je potrebné odstrániť zväčšenú nosovú mandľu, v takých prípadoch sú nutné ďalšie vyšetrenia, ktoré poukážu na oprávnenosť tohto zákroku;
  • veľmi zásadné je zabezpečiť v domácnosti dostatočnú vlhkosť a to, aby sa v okolí dieťatka nefajčilo, jednoznačne to zaťažuje dýchací systém dieťaťa a ono sa stáva pasívnym fajčiarom, čoho dôsledkom je kašeľ, častý, chronický, zväčša dráždivý. Dokonca aj keď sa fajčiar v rodine bráni, že fajčí len na balkóne, v celom byte i z jeho oblečenia je dym cítiť a dieťa práve preto môže kašľať. Je nehorázne, čo sa často stáva, že dieťa má dôkladnú liečbu a starostlivosť imunoalergiológa, pneumológa, chodí na klimatickú liečbu a doma pritom rodičia fajčia. Je to neúcta k dieťaťu, ale aj k ľudom, ktorí zabezpečujú jeho liečbu.

Dbajte na to, aby malo dieťa dostatok tekutín izbovej teploty, ľahšiu stravu, pri spánku mu upravte lôžko, aby spalo vo zvýšenej polohe. U malých detí je dôležité, aby ich vždy prehliadol lekár, ktorý vyšetreniami stanoví diagnózu a následne správnu liečbu.

Pamätajte na to, že podávať malým deťom svojvoľne rôzne voľnopredajné sirupy či lieky proti kašľu môže ich stav ešte zhoršiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: