Choré bábätko: Ako znižovať horúčku a upokojiť dieťa?

Redakcia | 30. september 2021
ako sa postarať o choré bábätko

Je niekoľko sprievodných javov začínajúcej choroby, ktorá vás môže upozorniť na to, že sa s bábätkom niečo deje. Sú to na prvý pohľad viditeľné zmeny v správaní.

Pre mnohých rodičov je prvá choroba dieťatka náročnou skúškou. Nielen preto, že občas je ťažké vôbec rozpoznať prvé príznaky, ale najmä preto, lebo obdobie choroby býva zvyčajne veľmi namáhavé.

Je spojené s nepohodou, zvýšenou plačlivosťou a nepokojným spánkom dieťatka. Teda aj rodičov...

Príznaky, ktoré pomôžu odhaliť chorobu dieťatka

Je niekoľko sprievodných javov začínajúcej choroby, ktorá vás môže upozorniť na to, že sa s bábätkom niečo deje. Sú to na prvý pohľad viditeľné zmeny v správaní. Zvyčajne čulé bábätko je zrazu viac ospalé, viac mrzuté, unavené. Môže mať akoby menšie, opuchnuté očká a červené líčka, čo zväčša signalizuje zvýšenú teplotu. 

Bábätko sa môže prejavovať častejším plačom, čím komunikuje svoju nepohodu. Nevie sa uložiť na spánok, ak sa mu podarí zaspať, spánok je prerušovaný a nepokojný. Na druhej strane, pri vysokej teplote býva dieťa často spavé oveľa viac ako inokedy, polihuje a je malátne.

Na chorobu môže upozorňovať aj nechuť do jedla, odmietanie maminkinho prsníka či minimálny pitný režim. Ďalším príznakom signalizujúcim, že niečo nie je v poriadku, je vyrážka. Tá môže znamenať alergickú reakciu alebo byť znamením infekčného ochorenia. 

Ako dieťatku merať teplotu

Zvýšená teplota je prirodzená obranná reakcia organizmu na zvýšený počet vírusov a baktérií v tele. Nie je preto nutné, dokonca ani vhodné, znižovať ju okamžite. Do určitej hodnoty treba nechať organizmus, aby sa s teplotou vysporiadal sám.

Na druhej strane treba byť opatrný, najmä pri malých deťoch, pretože veľmi vysoká horúčka môže spôsobiť febrilné kŕče. Ideálne miesto na meranie teploty u bábätka je konečník. Teplomer musí byť čistý, vydezinfikovaný.

Postup: teplomer opatrne zasunieme do konečníka bábätka, pritom mu držíme skrčené nožičky. Od nameranej hodnoty odpočítame 0,5 °C. To je výsledná teplota. Teplotu nižšiu ako 38,5°C neznižujeme liekmi. 

Ako zabojovať s vysokou horúčkou u bábätiek

U detí nie je ničím výnimočným ani horúčka okolo 40 °C. Je potrebné ju však okamžite znížiť. Okrem podania lieku s obsahom paracetamolu alebo ibuprofenu (dávkovanie nájdete na škatuľke alebo ho môžete konzultovať s pediatrom a postupovať podľa odporučenej schémy), sa na znižovanie teploty odporúčajú aj vlažné sprchy alebo zábaly.

Na sprchovanie nikdy nepoužívame studenú vodu! Naopak, mala by byť vlažná, maximálne o tri stupne chladnejšia, ako je nameraná teplota tela. Dieťatko buď opatrne osprchujeme alebo mu špongiou poumývame telíčko. Zabalíme ho do suchej osušky a uložíme na lôžko.

Pri zábaloch rovnako použijeme vlažnú vodu. Namočíme do nej uterák alebo plachtu, vyžmýkame a mokrú tkaninu obkrútime dieťatku okolo tela. Ruky a nohy necháme voľné. Prekryjeme suchým uterákom a uložíme dieťa do postele.  Zábal vymeníme po 10 minútach, maximálne 3-krát. Ak sa ani tak nepodarí teplotu znížiť, kontaktujte lekára.

Ak má dieťa s horúčkou studené končatiny, zábaly nie sú vhodné. Signalizujú nedostatok tekutín v organizme, preto okamžite zabezpečte pitný režim. Počas choroby nie je problém, ak dieťa odmieta jesť. Oveľa dôležitejšie je, aby dostatočne pilo.

Veľmi dobrým pomocníkom pri znižovaní teploty je práve dostatok tekutín. Pri dojčenom bábätku dojčite ešte častejšie, aby ste tak predišli dehydratácii. Drobcov, ktorí už pijú aj iné tekutiny okrem materského mliečka, zásobujte čistou vodou, prípadne špeciálnymi bylinkovými čajmi.

Ako bojovať s chorobou doma

  • Choré dieťatko potrebuje zvýšenú starostlivosť. A, samozrejme, viac vašej pozornosti a prejavov lásky.
  • Nebráňte sa uspávaniu bábätka počas choroby na rukách. Možno sa mu pre upchatý noštek či kašeľ bude zaspávať ťažšie a práve vo vašom náručí nájde pocit bezpečia a teplo, ktoré pozná.
  • Odložte všetky povinnosti bokom a buďte dieťatku nablízku. Hladkajte ho, častejšie ho dojčite, spite spolu s ním alebo aspoň oddychujte pri ňom, aby cítilo vašu blízkosť.
  • Neustále dbajte na dostatočný pitný režim. Choré dieťatko by malo ležať a nevyvíjať nadmernú aktivitu. Docielite to napríklad čítaním rozprávok alebo ich púšťaním. So starším dieťaťom sa môžete hrať spoločenskú hru v posteli.
  • Pri chorobe môže pomôcť aj diétna strava. Doplňte do jedálnička viac ovocia a zeleniny a bylinkové čaje. Ak dieťa bolí hrdlo, pripravte mu rozmixované pokrmy.
  • Nedajte najavo svoju nervozitu, stres a únavu. Dieťa, dokonca aj bábätko citlivo vníma vaše nálady. Snažte sa napriek starostiam pôsobiť pokojne a prihovárajte sa mu s úsmevom.
  • Ak si potrebujete oddýchnuť alebo zmeniť prostredie, pokojne a bez výčitiek sa pri starostlivosti o choré dieťa vymeňte s partnerom alebo starým rodičom. 

Kedy navštíviť lekára s bábätkom 

Ak sa aj napriek vašim snahám nepodarilo stav bábätka zlepšiť, je vhodné, aby ste navštívili svojho pediatra, prípadne v akútnom stave, detskú pohotovosť. Návštevu neodkladajte, ak pretrvávajú vysoké horúčky, ktoré neklesajú ani po podaní lieku, ani po aplikovaní zábalov.

Lekára volajte okamžite pri febrilných kŕčoch a tiež pri akútnom vracaní či hnačke (ext. zdroj hnačka). Pravdaže platí pravidlo – ak sa vám čokoľvek nepozdáva a okolie vás presviedča, že stav zvládnete, no vy si nie ste istí, verte rodičovskej intuícii a choďte k lekárovi. Radšej zbytočne ako vôbec!

Pediatra treba vyhľadať tiež, ak dieťa:

  • je spavé a veľmi podráždené
  • má neutíchajúci plač
  • neustále si chytá uško
  • má problémy s dýchaním
  • má vyrážky alebo nezvyčajný prejav na koži
  • má stuhnutú šiju

Ako dieťaťu podávať lieky

Väčšina liekov od teploty, ako aj antibiotiká, je pre deti vo forme sirupu. S ich podávaním by ste nemali mať zásadný problém.

Súčasťou balenia je aj špeciálna striekačka s odmerkou – tzv. liekovka. Ak dieťa neprotestuje, môže sirup vypiť priamo z nej. Vhodná je i forma podávania z lyžičky. Uprednostnite však plastovú pred kovovou, ktorá môže v niektorých prípadoch zmeniť chuť podávaných kvapiek či sirupu.

Starším deťom môže lekár predpísať aj lieky vo forme tabliet či kapsúl. Obsah kapsuly sa dá zvyčajne vysypať na lyžičku s trochou čaju. Rovnako tabletku viete rozdrviť a podať ju dieťaťu na lyžičke. Dôležité je mať pripravený nápoj na zapitie.

V prípade, ak dieťa liek radikálne odmieta a nespolupracuje, máte pri liekoch od teploty možnosť zvoliť čapík, ktorý sa aplikuje priamo do konečníka. Ak dieťa úplne odmieta užiť predpísaný liek alebo ho celý vyvracia, kontaktujte pediatra.

Choroba zvyčajne vyčerpá nielen dieťa samotné, ale aj rodičov, ktorí sa o neho starajú. Je to náročné obdobie, ale treba ho zvládnuť s pokojom a vedomím, že keď prejde, bude zase dobre. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: