Apatia u bábätka: čo si všímať a kedy volať pohotovosť?

Redakcia | 27. október 2016
Apatia u bábätka: čo si všímať a kedy volať pohotovosť?

Za apatiou môžu skrývať počiatočné symptómy ťažkého infekčného ochorenia, otravy alebo poruchy látkovej výmeny. Aké sú príznaky apatie u dieťaťa a čo si všímať?

Apatia znamená letargiu (otupenosť), nezúčastnenosť a chýbajúce reakcie na vonkajšie podnety, ako napr. prihovorenie sa, zdvihnutie na ruky, dotyky a pod. V užšom zmysle je apatia porucha. Postihuje aj centrálny nervový systém a je u bábätka vážnym symptómom.

Najmä u dojčaťa, ktoré ešte nevie samo artikulovať, sa za apatiou môžu skrývať počiatočné symptómy ťažkého infekčného ochorenia, otravy alebo poruchy látkovej výmeny. Horúčka nemusí byť pri chorobách dojčiat nevyhnutným sprievodným javom, dokonca ani pri ťažkých infekciách.

 

 

Aké sú príznaky apatie?

Ak chcete vedieť, či je vaše dieťa letargické a apatické alebo iba unavené, potom si všímajte nasledovné:

  • Preberie sa dieťa, ak ho vezmete na ruky?
  • Ak mu podáte ruku, chytí sa jej a bude sa dvíhať?
  • Nadviaže očný kontakt a usmieva sa?
  • Pije?
  • Má dlhšie fázy bdenia (tzn. nie je zasa hneď malátne, ak ho položíte)?

Ak na tieto otázky odpovedáte kladne, nejde pravdepodobne o apatiu, vaše dieťa je len unavené. Ak však všetky otázky zodpoviete záporne, môže isť o skutočnú apatiu.


Čo môžem robiť proti apatii?


Počúvajte svoj vnútorný hlas: ak spozorujete, že je vaše inokedy živé a aktívne bábätko zrazu „akési iné“, teda malátne a otupené, mali by ste ho v každom prípade pozorovať a v prípade pochybností (radšej zbytočne ako neskoro) vyhľadať detského lekára. Majte na mysli aj nasledovné: čím je bábätko mladšie, tým menej charakteristicky môžu prebiehať bežné infekcie, otravy a iné choroby. Strata vedomia je už potom neskorým symptómom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: