INHALUJTE!

Dagmar Baluchová | 30. november 2017
INHALUJTE!

Respiračné ochorenia patria k tomuto obdobiu ako opadané lístie a studený vietor. Naozaj? Že možno zimu prežiť aj bez chorôb, a dokonca aj u detí, nám príde ako sen. Ale verte, dá sa to.

Hlavnou témou hneď po Vianociach a počasí sa stali – choroby. Ambulancie pediatrov i všeobecných lekárov praskajú vo švíkoch, rovnako tak pohotovosti.

Prečo sme v zime chorľavejší?

Príčin je viac. V tomto období je náš organizmus vystavený častejšiemu striedaniu teplôt, ktoré sú vonku príliš nízke a vnútri zasa vysoké. S tým súvisí aj suchý vzduch, menej časté vetranie miestností. Počas celého dňa sme viac vnútri ako vonku, prijímame nedostatok slnečného žiarenia, ktoré zasa spôsobuje to, že hodnoty vitamínu D sú v populácii nízke.

A ak holdujete nie príliš zdravej strave a málo sa hýbete, vášmu telu chýbajú aj ďalšie vitamíny či hormóny, ktoré vplývajú na to, ako spíte, ako sa cítite, ale i ako fungujú vaše vnútorné orgány. Kombináciou týchto faktorov sa stávame voči útokom vírusov a baktérií menej odolnejší, a tak – nadľahčene povedané – vírus, s ktorým by si vaše telo v inom období roka hravo poradilo – vás teraz môže ľahko vyradiť z vášho denného kolobehu a skončíte v posteli.

To sa týka aj detí, ktorých imunita  si toho pamätá ešte menej ako tá dospelácka.  Obzvlášť časté sú v tomto období ochorenia dýchacích ciest. Spolu s pokožkou najvýraznejšie reagujú na pričasté zmeny teplôt. To ich stav oslabuje, dochádza k ich nedostatočnému prekrveniu a znižuje ich obranu proti infektom. 

Preventívne aj liečebne

Ako malé deti sme sa často pri kašli či zahlienení doma naparovali nad hrncom s bylinkovým čajom. Priznajte sa, aj vy ste to z duše neznášali? S uterákom na hlave nad pariacim sa hrncom ste márne protestovali. Mama a tato vedeli, že toto „určite“ pomôže. A mali pravdu.

Inhalovanie má preventívny význam, teda inhalovať môžeme, aj keď sme zdraví, ale i v prípadoch, kedy sa objavila nádcha, kašeľ, a to aj v akútnom stave (liečebný význam inhalácie). Čo je zaujímavé, inhalovanie je vhodné aj pre alergikov a astmatikov, u ktorých môžu mať respiračné ochorenia ešte dlhší a ťažší priebeh. U nich však platí pravidlo – zvlášť opatrne vyberať bylinky a liečivá určené na inhalovanie a robiť tak iba so súhlasom alergiológa.  

inhalátor pre dieťa

Bez hrnca a uteráku

Dnes, našťastie, už nemusíme seba ani svoje deti trápiť nad pariacim sa hrncom s uterákom na hlave. Oveľa komfortnejšie a rovnako účinné sú inhalátory. Na trhu sú v ponuke viaceré druhy, napr. elektrické, kompresorové, parné či ultrazvukové. Mnohé nevyzerajú vôbec odstrašujúco a okrem dôležitých funkcií  majú aj veselý detský dizajn (napr. postavičky zvieratiek), čo výrazne pomáha inhalovanie deťom spríjemniť. 

TIPY MAMA a ja:

Ako vybrať správny inhalátor

  • Pri výbere inhalátora si na začiatok položte otázku, či má slúžiť iba ako prevencia, alebo ho chcete používať aj pri samotnej liečbe.
  • Kľúčovým faktorom pri výbere je rozprašovací výkon inhalátora. Ide o rýchlosť, akou dokáže premieňať liečebný roztok na dýchateľnú hmlovinu. Udáva sa v mililitroch za minútu. Čím vyššia je táto hodnota, tým rýchlejšie dopraví inhalátor liečivo do dýchacích ciest, a tým kratšie bude nutná aplikácia. Rozprašovací výkon môže byť uvedený na obale napr. takto: 0,3 ml/min.
  • Dôležitým ukazovateľom je veľkosť častí rozprášeného liečiva a funkcie, ktoré pomáhajú dostať liečivo čo najefektívnejšie do dýchacích ciest, napr. prispôsobenie prístroja dychovému tempu pacienta či regulácia prietoku vzduchu.
  • Veľkosť kvapiek liečiva vytvorené inhalátorom – menšie čiastočky (do cca 5 mikrometrov/ μm) sú vhodné aj na liečbu astmy, väčšie častice (okolo 10 μm) dobre ošetrujú sliznicu nosa a dolné dýchacie cesty atď. Na liečbu je ideálna stredná veľkosť častíc, teda 1 – 6 μm.
  • Inhalátor by mal obsahovať novorodeneckú a/alebo detskú masku a náustok. Každému dieťaťu či dospelému vyhovuje pri inhalovaní niečo iné. U detí sa skôr osvedčuje maska.
  • Čo je plusom pri kúpe inhalátora? Ak má nízku hmotnosť, tichú prevádzku, je skladný, nechýba cestovné puzdro či edukačné CD.

STAROSTLIVOSŤ o inhalátor

Pred prvým použitím, ako aj po každom použití je dôležité inhalátor a jeho príslušenstvo vyčistiť. Takáto dezinfekcia výrazne znižuje riziko prenosu rôznych infekcií, keďže pri používaní inhalátora dochádza k stretu s rôznymi vírusmi a baktériami. Na dezinfekciu inhalátora je vhodné zakúpiť špeciálny roztok a podľa návodu ním prístroj čistiť.

AKO ČASTO a ČO inhalovať?

Pri prevencii – podľa potreby, prípadne raz denne – vhodná je inhalácia minerálnou vodou alebo soľným roztokom (cca 10 minút)

Pri prechladnutí, viróze, kašli – podľa potreby, priemerne 2 až 3-krát denne – vhodnou minerálnou vodou, soľným roztokom, prípadne liečivom, ktoré odporučí lekár. Vďaka inhalovaniu sa liečivé látky dostanú hlboko do dýchacích ciest, liečia ich a posilňujú. 

Alergici, astmatici, iné chronické ochorenia dýchacích ciest – podľa odporúčania lekára v závislosti od ďalšej liečby

Pozor!

Inhalovanie nie je vhodné hneď po jedle, ani pri vysokých horúčkach. Osoby trpiace vysokým krvným tlakom a chorobami srdca by mali inhalovať iba so súhlasom lekára.

Vyskúšajte aj:

Himalájsku alebo morskú soľ

Sú čoraz populárnejšie, a to nielen v gastronómii. Svojich nadšencov majú aj pri inhalovaní. Dôvody sú viaceré: látky v himalájskej i morskej soli napomáhajú detoxikácii, zlepšujú spánok, zmierňujú opuchy a znižujú zahlienenie. Skúste to vyskúšať aj sami na sebe.

Bylinky

Ako deti sme sa často naparovali nad harmančekom. Dnes sú lekári pri inhalovaní byliniek opatrnejší, pretože mnohé z nich môžu byť alergénom. Ak uvažujete nad bylinkami pri inhalovaní, pozor platí obzvlášť pre malé deti, tehotné ženy a alergikov. Bylinky, ktoré sa všeobecne odporúčajú na inhalovanie, sú najmä mäta, harmanček, tymian, medovka, šalvia, echinacea, majorán, či repík.

TIP MAMA a ja

Ak majú deti problém vydržať pár minút inhalovať, čítajte im pritom rozprávku, pustite detské pesničky alebo vymyslite nejakú kreatívnu krátku hru. Vyhnite sa dávaniu odmien za to, že procedúru podstúpia. Nerobia to kvôli vám, ale pre svoje zdravie. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: