3 odporúčania pri zavádzaní ovocia a zeleniny
Ideálne je, ak zeleninové alebo zeleninovo-mäskové príkrmy pripravujeme doma, a nekupujeme hotové príkrmy s menej prirodzenou chuťou.
V posledných rokoch sa čoraz viac zdôrazňuje pravidlo „sezóna/región“ nielen vo výžive detí. Čo presne znamená? Náš organizmus je extrémne citlivý a dokonalo regulovaný systém, ktorý najlepšie funguje vo svojom prirodzenom prostredí a s rešpektom k prírode, ale aj k akejsi stravovacej histórii nášho rodu. Práve u najmenších detí urobíme najlepšie, ak ich učíme vnímať prirodzené chute pôvodných potravín typické pre náš región, ale aj s ohľadom na ročné obdobie.
Stálice v zdravom jedálničku
Sú potraviny, ktoré sú dostupné celoročne a sú aj základom racionálneho jedálnička. Rôzne formy obilnín, strukovín, olejnatých semien, orechov a živočíšnych produktov máme k dispozícii neustále. Sezónnosti podliehajú najmä zelenina a ovocie, ktoré sú práve spojené s množstvom otáznikov v súvislosti s ich zavádzaním. Ako postupovať v tomto období, keď sa nám ponúka taká paleta čerstvých plodov prírody? Ako inak – opatrne.
Zavádzame nové potraviny
Existujú jasné pravidlá pri postupnosti dopĺňania rôznych druhov? Pokiaľ ste sa stretli s presnými tabuľkami zavádzania, vždy majú hlavne odporúčací charakter. Často ide o empirické poznatky vychádzajúce zo skúseností typických pre stredoeurópsky región v kombinácii s novými, ale bezpečnými potravinami iných regiónov (ako je banán, avokádo či citrusy). Na prvom mieste je a bude vždy naše dieťa a jeho reakcie na danú potravinu a chuťové preferencie či možné riziko alergií. Nezabúdajme, že dieťa nepotrebuje spoznať desiatky nových druhov chutí za pár mesiacov – bude mať na to dosť času počas života. Rešpektujme jeho zvedavosť, ale rovnako ochotne sa stavajme aj k jeho zamietavým postojom.
JEDÁLNIČEK po 1. roku dieťaťa: Aká strava je vhodná pre batoľatá?
Na začiatok SLADKÁ ZELENINA
Zlatým štandardom po zavŕšení výlučného dojčenia je ponúknuť dieťaťu ako prvý príkrm zeleninu vo forme hladkého pyré doplnenú o zdroj kvalitného tuku. Na prvé príkrmy teda využívame zeleninku, ako je tepelne upravená mrkva, batát, cuketa, tekvica, ružičky brokolice či patizón. O mesiac neskôr prichádza na rad aj hrášok, kaleráb či špenát, môžeme využiť aj letnú uhorku či chrumkať listy ľadového šalátu. Väčšina tepelne upravenej zeleniny máva sladkastú chuť, ktorá je pre dieťa prirodzená. Ideálne je, ak zeleninové alebo zeleninovo-mäskové príkrmy pripravujeme doma, a nekupujeme hotové príkrmy s menej prirodzenou chuťou.
RADA 1: Odstup aspoň 3 dni
Nepovieme nič nové, ak upozorníme na základné pravidlo zavádzania. V útlom veku medzi 6. mesiacom až dovŕšeným prvým rokom života skúšame nové druhy zeleniny a ovocia s odstupom aspoň 3 dní. Odstup 3 až 4 dní má význam pre sledovanie nežiaducej reakcie. Ak sa nevyskytne žiadny problém, výrazné odmietanie a dieťatko zvedavo ochutnáva bez nejakých nežiaducich prejavov, môžeme potravinu zaradiť definitívne a aj kombinovať.
Zavádzame prvé príkrmy: Ako, kedy a čím začať?
Kedy začať S OVOCÍM?
S ovocím sa dieťa stretáva trošku neskôr – koncom 7. mesiaca, napríklad vo forme obilninovo-ovocných kaší. Aj ovocie je spočiatku vhodné upraviť tepelne, zľahka podusiť a rozmixovať v kaši. Na začiatok skutočne postačuje jabĺčko či banán, v lete poslúžia aj odkôstkované čerešne či čučoriedky.
Aj keď banán a avokádo nie sú pre nás typické plodiny, považujú sa za nealergénne a veľmi dobre akceptované bábätkami. Pre ich konzistenciu sú asi ako jediné vhodné v surovom stave bez tepelnej úpravy. Preto ich vítame pre jemné spestrenie lokálnych zdrojov.
- Ak vaše dieťatko dovŕšilo 8. mesiac, potom si môže pochutnať aj na melóne, malinách a našich typických marhuliach, broskyniach či nektárinke.
- Koncom 8. mesiaca už môžeme skombinovať ovocie aj s dobrým bielym jogurtom. Pre rozšírenie spektra potravín môžeme časom skúsiť povariť v kaši aj sušené ovocie v bio kvalite.
- Po 10. mesiaci môžeme vyskúšať hrušku či slivky, a skúsime aj exotické ovocie ako mango či ananás. Po prvom roku môžeme opatrne zavádzať jahody a citrusové plody (pomaranč, mandarínka, kivi).
RADA 2: Sezónnosť a príprava
Používame kvalitnú, čerstvú, resp. sezónnu zeleninu a ovocie (ak je to možné), ktoré najprv namočíme na pár minút do vody, následne dôkladne ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a uvaríme ideálne nad parou, prípadne v malom množstve vody. Vyberajte mäkké, dozreté plody – zrelosť je zárukou vysokej koncentrácie vitamínov, minerálov, ale aj množstva bioaktívnych rastlinných zložiek, ktoré sú pre nás nesmierne dôležité. Nebojte sa skúsiť aj jednozložkové ovocné pyré – ale treba rátať s výraznou sladkou až kyselkavou chuťou, ktorá môže byť veľmi koncentrovaná. Najmä druhy ako marhuľa či broskyňa zvyknú byť po podusení kyslé.
Prieberčivosť v jedle
Mnohé deti sa fixujú len na určité konkrétne druhy potravín a iné zaryto odmietajú. Faktom je, že najmenšie deti preferujú farebné potraviny – najmä červenú, oranžovú, žltú, najmenej obľubujú zelené jedlá. Koncom druhého roka sa u dieťaťa objavuje neofóbia, teda strach z nového a nepoznaného, teda aj z nových nevyskúšaných potravín. Je veľmi dôležité, ako k dieťatku pristupujeme, rozhodne by sme sa nemali nechať vyprovokovať ku kriku či nátlaku. Aj odmietnuté jedlo môžeme skúsiť po čase zaradiť.
Ale naspäť k otázke – čo teda s prieberčivým dieťaťom? Hlavne nepodľahnite stresu či strachu, že dieťaťu niečo zásadné chýba, ak neje 15 druhov ovocia. Aj ak máme doma malého jablkožrúta, kupujme rôzne druhy jabĺčok, každé môže mať trochu iné zloženie živín. Záleží od mnohých faktorov – a najmä ovocie z trhu môže byť rôznorodou zmesou v závislosti od miesta pestovania, času zberu, či dĺžky skladovania.
RADA 3: Zapojte dieťa do výberu
Dovoľte dieťaťu spolupracovať pri nákupe, vyberaní ovocia a zeleniny, ukladaniu do košíka, prekladaniu do misky a poličiek chladničky. Spoločne umývajte, ukladajte, lúpte a krájajte. Dieťa si týmto spôsobom uvedomuje reťazec udalostí, ktoré vedú od potraviny k jeho tanieru. Zároveň mu pomôžeme zoznamovať sa s neznámymi potravinami.
Ste v strese? Skúste psychobiotické stravovanie
Len bio ovocie a zeleninu?
Zeleninu a ovocie netreba démonizovať, ani pokiaľ ich kupujeme výhradne v obchodných reťazcoch. Nezabúdajme, že každý zjedený kúsok sa ráta a prispieva k zdraviu. Určite nie je riešením, ak namiesto čerstvého ovocia a zeleniny budete deťom kupovať kapsičky či fľaštičky v bio kvalite. Ak už bio, tak sa sústreďme na živočíšne zdroje a aspoň najmenším deťom doprajme mäsko z overenej farmy, či vajíčka z biochovu.