Dojčenské recepty: MRKVA
Mrkvu deti milujú. Dá sa navyše variovať na toľko spôsobov a je plná živín. Tak poďme variť!
Mrkva
- Obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme mení na vitamín A (Retinol).
- 100 g gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A.
- Mrkva je bohatá aj na iné vitamíny: B, Vitamín C (Kyselina L-askorbová), Vitamín D (Kalciferol) a Vitamín E (tokoferol), Vitamín B9 (Kyselina Listová), Vitamín B5 (Kyselina Pantoténová), kremičitú, pektínové látky a silice
- Je aj významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje Horčík (Magnézium), Vápnik (Kalcium) i Železo.
Mrkva je plná antioxidantov a plná vlákniny.
Príkrmy: Prvá mrkvička
Ako prvý príkrm je najvhodnejšie podať zeleninu, môžeme začať napríklad mrkvou. Namiesto mrkvy môžeme použiť ako prvú zeleninu aj cuketu, tekvicu, zemiak, či batát.
Po prvom zeleninovom príkrme môžeme s odstupom aspoň 3 – 4 dni zaradiť inú zeleninu. Najprv podávame iba malé množstvo príkrmu na ochutnanie, pokojne aj jednu lyžičku. Dieťa sa dosýti mliekom. Dávka sa postupne zvyšuje, nakoniec dieťa papá príkrm v takom množstve, ktoré ho dostatočne zasýti aj bez okamžitého dokrmovania mliekom. Po 3-4 týždňoch po zavedení zeleniny môžeme príkrm obohatiť o mäso alebo vaječný žĺtok.
Prvý mrkvový príkrm (6 mesiacov +)
Suroviny:
- 1 mrkva (ak sa dá, zo záhradky alebo v biokvalite)
- voda
Postup:
1. Mrkvu dáme variť, ideálne iba nad paru a varíme ju domäkka asi 15 minút.
2. Po uvarení pridáme trochu vody, nad ktorou sa parila, tak, aby bol pokrm kašovitej konzistencie.
3. Mrkvu roztlačíme vidličkou.
4. Na začiatku môžeme pridávať viac vody a pripravovať redšiu mrkvovú kašičku, neskôr dieťa dokáže spapať i hustejší príkrm.
Recepty z mrkvy
Mrkvová polievka s tekvicou hokaidó (od +6.mesiaca)
RECEPT TU:
Chutná mrkvová nátierka s chlebom ( od 1. roka)
RECEPT TU:
Kuskus s mrkvou a špargľou (od 10.mesiaca)
RECEPT TU:
Mrkvový kuskus ako dezert?
Mrkvový kuskus možno starším deťom uvariť aj na sladko, k mrkve a kuskusu pridajte hrozienka máčané 10 minút v teplej vode, ďalej nadrobno nasekané vlašské orechy a slnečnicové semienka. Zalejte horúcou vodou a po odstátia vmiešajte biely jogurt alebo tvaroh. Podľa chuti oslaďte medom.