Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Reč

    , Autor: Majka127994

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, mam 28 mesačného chlapca. Keď sa narodil vážil 2690kg a 48cm zdravý chlapec. Teraz 12kg a 92cm. Chodí, beha, vymýšľa, čítam mu knižky, ktorého pomaly ani nezaujíma, niekedy mi ukazoval obrázky a pomenovala som ich ale nezopakoval nič. Rozpráva mami; babi, mňam, nie, nejdem. Vyjadruje najčastejšie negativnejsie prejaví, nejdem, nechcem. Pred pol rokom vedel povedať aj áno, ale teraz keď sa ho spýtať chceš niečo sladké? Ideme na prechádzku, ideme pozrieť film si hladný? Namiesto áno ma chytá za ruku a vodí kam chce. Namiesto toho aby mi povedal áno. Používa gestiku a mimiku pohyby tela. Rukami hodí a ukáže co chce a spýta sa ma ci to môže tak ze mi to položí na ruky pozriem na mňa a ukáže mi an to prstami a povie hm, vtedy viem ze to chce. Poviem ako môžeš si dat. Usmeje sa zoberie vysmiaty mi sadne na nohy a papa. Nechce rozpravat. U doktorky sme boli je v poriadku. Chlapci rozprávajú neskôr. Ale predsa ani knižky ho nebavia, zoberie mobil sam si pusti co chce,mobil ovláda lepšie než knihy. Ja zoberiem knihu začnem čítať aby ma počul a on si ľahne na mňa keďže ho kojim mobil do rúk a pusti si abecedu alebo niečo čo ho záujme. Je podľa vás normálne ze dieta ma radšej rozprávku cez mobil ako knihy. A ze nerozprava zatiaľ. Niečo blaboce ale veľa toho nepovie. Ďakujem za odpoveď Maria

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zásadná chyba: mobil nemal doteraz a do troch rokov určite ani vidieť!!!!!!!!!!!Ani vedieť, že sa tam niečo ukazuje. Je to jednoduché kukať a nemysliť!!!!Bude to náročné, ale mobil úplne odstráňte z jeho dostupnosti a venujte sa mu ako predtým: hra, spievanie, obrázky, veci v okolí pomenovávajte. Nič iné vám neviem poradiť. Je to ťažké vysloviť ale mobil, tablet: spravia z múdreho dieťaťa hlúpe

Podobné otázky

  • Dvojročný syn nereaguje na meno

    , Autor: Sisa148

    Dobrý deň, mám syna, ktorý má 2roky a dva mesiace a mám pocit že nereaguje na meno, skôr ignoruje, vadí mu zvuk vŕtačky stekot psa ale nie vždy, ak mladší syn plače tak plače aj on, inak vie keď mu poviem že ideme papa vezme topánky obúva sa ak mu poviem že sa ideme kúpať začnem púšťať vodu do vane hneď sa vyzlieka, hra sa s autami spája traktor s vlečkou, keď si kychnem povie mi na zdravíčko ak mu niečo dám povie ďakujem, rozprávať začal po druhých narodeninách začal opakovať slová pesničky typu Kukulienka vie dopĺňať aj hlava ramená kolená palce bude aj ukazovať. Robí mi starosť to že nie veľmi reaguje na meno keď ho zavolám Janko poď s mamkou a idem preč z izby ide za mnou. Myslíte že ide o niejaku poruchu alebo je to len povahou ? Do hier sa zapája hra s loptou, kockami kreslenie. Ak niečo chce príde za mnou chytí za ruku a dovedie má ktomu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy tento problém súvisí s tým, že deťom hovoríme všelijako: zlatko,mojko a podobne.
    Teraz je veľký problém ak deti začnú pred ukončeným tretím rokom pracovať, hrať sa s ipadom, počítačom, telefónom, je to zásadný problém a príčina nerovnomerného, oneskoreného vývin hlavne reči.
    Podľa vašich info si myslím, že dieťaťu ničnie je ale ak si nie ste istá, oslovte vašu lekárku, nech spraví test kroý sa volá mchat.

  • 21 nesačné dieťa sa všetkého bojí

    , Autor: danka-4

    Dobry den prajem p. doktorka.
    Moj takmer 21 m syn sa vsetkeho boji. Boji sa deti, niekedy cudzich ludi, viac muzov, no to by som ako tak chapala.. no zacal sa bat napr pierka z vtacika, ked sme na ihrisku a zbada tam nieco take, uteka prec a uz tam nechce ist. Niekedy sa boji aj listov zo stromu, ak zafuka vietor a zafukne mu ich k noham a podobne. Mam pocit,ze sa s nim uz nikam neda ist, vsade si nieco najde :(
    Od malicka bol trosku taky, ale tychto zvlastnych veci sa zacal bat tak cca 2-3 mesiace do zadu. Uz som rozmyslala, ci sa nieco nestalo ale naozaj neviem. Kazdy den chodime doobedu von aj na 3 hodiny a nikdy takto nevyvadzal. Vacsinou mu ukazem, chytim to do ruky, ze aha, je to len pierko, alebo listok. Niekedy mi dokonca povie, ukaze, ze to mam zobrat a dat prec. Niekedy je to fakt vycerpavajuce :(
    Je to prosim normalne?
    Dakujem vopred za Vas cas a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti sa niekedy boja neznámych vecí. Podľa toho ako situáciu popisujete sú však jeho obavy prehnané. Treba zhodnotiť, či táto situácia nenastala po nejakom traumatizujúcom zážitku: zmena prostredia, svedok nepríjemnej situácie, vstup do kolektívu a separácia od matky a podobne. Ak to vidíte ako problém bežnej komunikácie a režimu dieťatka a stupňujú sa jeho obavy, je na mieste vyšetrenie u detského psychológa.

  • Vivija sa dobre?

    , Autor: zuza12370

    Dobrý deň mám syna 4 ročného s podozrením na autizmus aj keď na 90% asi autista bude no mám skoro 13 mesačnú dcérku o ktorú mám obavi, vôbec neviem či sa vivija dobre lebo syn bol a je stále pozadu tak vás prosím o radu či sa dcérka vivija dobre .Tak dcérka začala dávať prvé kroky pat dní pred prvými narodeninami terás už samostatne chodí predtým stvornozkovala.Vie dať papa ajked terás už len papa hovorí každému kto ide prec Ale z rukou už nezamava,vie ukázať aká je veľká ,varila misicka ajked len naznačí nevie to ukážkovo.Ked sa jej spitam ako robí i kravička tak len čaká namna ras mi aj odpovedala že mumu,alezato zopakovať vie tu kravicku,opakuje pomne keď niečo poviem tak sa snaží tak nezrozumiteľné,,keď je j poviem odnes bracekovi keksy odnesie a povie na(akože podáva)alebo jej poviem chod kakať na nočník tak ide z druhej izbi a sadne si samozrejme akože,aj telefón detský dáva k uchu a hovorí haló ľaľa,no neoslovuje ma mama ,keď sa jej niekto spitá kde jej mama sem-tam sa obzrie keď sa jej spitam kde je braček Tomáško hneď ho hľadá,vie dať aj tapitap,na časti tela keď ju učím a spitam sa jej kde ma nos oči tak neukáže len na ucho aj to občas ale keď jumamna rukách otocenu k sebe a pitamsa jejkde mám ja tak občas ukáže na nos oko moje aj ucho ale keď sa jej spitam kde ma ona pupok tak hneď ukáže aj povie pupu ,keď jej poviem abi spievala tak začne spievať nanana alebo tancovať tak tancuje no akosi juneviem tie časti tela naučiť akobi ju to nezaujímalo.Ked vidí niekde zvieratko povie havo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko čo popisujete sú bežné vhodné a dostatočné prejavy dieťatka v jej veku.

  • Problém s ucenim nových veci

    , Autor:

    Dobrý deň mám 16mesacnu dcérku no mám pocit že zaostáva alebo mi nerozumie. Nevie vkladať do vkladacky kocky ani ťahať za sebou hračku na šnúre, sama papat, vyzliecť si ponožky ani kotulat loptu keď sa ju snažím učiť používať lyžičku alebo ceruzku tak radšej ich pustí alebo keď ma sama jesť rohlík tak to nie a pritom je hladná :/ má epilepsiu ale jej záchvaty nie sú časté a podľa doktorky nemá tak poškodený mozog žeby zaostávala. Vníma všetko čo sa deje okolo ale reaguje len keď sa jej zachce. A ja neviem či zaostáva je lenivá alebo len rozmazana. Alebo je to v poriadku a chcem od nej veľa?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všeobecne je dané, kedy má čo dieťatko dokázať: prevracanie, lezenie, sedenie, reč atd. Je to však všeobecne dané a každé dieťa je samostatná osobnosť a nie všetko je presne podľa tabuliek. Podstatné je, že dieťa sa postupne učí nové veci, vyvíja sa, napreduje. Každé svojim tempom. Dôležité tiež je dieťaťu sa venovať, trpezlivo ho učiť ako sa veci vkladajú, učiť ho poznvať zvieratká, nové slová. Je veľmi dôležité to robiť na konkrétnych veciach, opakovane a trpezlivo. Deti by v žiadnom prípade v tomto veku nemali sledovať televíziu/ ani tú dugtv/ nemali by sa hrať s telefónmi a i-padmi. Treba im ukazovať konkrétne veci, javy a pomenovávať ich.

  • Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    ako som napísala, tak si to myslím aj po tomto doplnení. Nezabudnite, že aby mohol liezť, musí mať medi kolienom a podložkou odpor. To znamená nemôže loziť po hladkom povrchu, musí mať buď na podložke koberec / pevný, nesmie s pod ním hýbať alebo na punčoškách protišmykové kolienka/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: