Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kravské mlieko

    , Autor: flartina

    Dobrý deň, zaujímal by ma nazor lekára na kravské mlieko pre bábätká. Vo väčšine článkov sa píše ze v ňom nieje dostatok vitamínu D a zaťažuje obličky a je vhodné až od 1 roka. Ja mam 30 rokov, ja a moja generácia sme odchovane na kravskom mlieku, myslím ze aj skôr ako od 1 roku a som zdravá, prekonala som bežné detské choroby ale nemám žiadnu alergiu. Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kedysi deti okrem kojenia nepili žiadne iné mlieko, ale všetko okolo bábätiek vyzeralo inak.........
    Aj veda o výžive detí napreduje a dnes vieme, že deti by mali do roka / z môjho pohľadu aj pohľadu mnohých odborníkov do troch rokov/ piť mlieko ako mliečnu porciu vo forme umelého mlieka, formuly, ktoré je prispôsobené nárokom detského organizmu na kvalitu mlieka. Po roku by dieťa nemalo prijimať viac ako 330 až 500 ml mlieka, v tom je aj mliečna kaša, mlieko v strave / tam sa používa bežné mlieko a smotana/, mliečne výrobky. Takže samotného mlieka má za deň vypiť 100 až 300 ml maximálne, podľa toho koľko malo mliečnych iných výrobkov.

Podobné otázky

  • Odmietanie mlieka

    , Autor: Lenka1987

    Dobry den pani doktorka
    Chcela by som sa prosim poinformovat mame doma 10mes. chlapčeka a odmieta mi pit mlieko už len uvidi fľašu s mliekom a ani sa ho nedotkne. Okrem jogurtou v a krupice v žiadnej forme doňho neviem dostat mlieko. Začalo to vtedy ked nam zistili ze nemožeme žiadne kravske mlieko a museli sme prejst na Ha mlieko od vtedy stym mame problem. Čo sa tyka jedal začona byt vyberavy nezie mi hoci čo mame problem s ranajkami a s jedlami cez den. Ako s priberanim problem samotny nemame prospieva pekne len stym jedlom nejak bojujeme. Som zufala lebo viem že jest potrebuje a malo čo doňho dostat viem. Čo sa tyka telutin pije veľa plienky menime dost často vzhladom nato koľko caju nam vypije. Za vašu odpoved vopred Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čaj nemá piť vôbec!!!!!!!!!!!!! Od smädu v tomto veku prevarenú ochladenú vodu. Ak papá jogurt a mliečnu kašu a nič mu nie je nepotrebuje HA mlieko, inak to je tiež na base kravského mlieka. Samozrejme nemôže piť mlieko bežné kravské ale umelé detské mlieko, formulu vhodnú
    é pre deti do jedného roka. Ak by však aj mlieko nechcel, nič sa nedeje. Ak má denne cca 30 až 50 gramov mäsa / kvalitné/ jogurt, mliečnu kašu ovocie, zeleninu, obilniny tak je dobre živený aj bez mlieka

  • Kravské mlieko ?

    , Autor: Steluska

    Dobrý deň mám 8 mesačnú dcérku ktorá vôbec nechce piť umelé mlieko už som Humenská asi 10 teraz sme na Nutrilon ár ...vipije možno 60 tri krát za deň dakedy ani nie ..v noci sa budí pije trošku lepšie ale dneska som jej dala kravské v krabičke a vipila skoro 120 .čo si o Tom mislite ...a keď bola malá dr.hovoeila že má reflux takmpeeyo sa bojím ale už nemá žiadne priznaki skbor by som povedala že jej ten reflux odstúpil už ..a koľko by mala vipit keď má osem mesiacov viem že určite viac než 60 ale neviem čo mám robiť nedá sa ..ona nechce

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som jej nedávala krabicové mlieko z bežnej siete obchodov ani trvanlivé ani čerstvé!!!!!! 60 ml niekoľkokrát denne je úplne v poriadku. Ak má dieťa kvalitnú stravu, týždenne denne mäso cca 30 gramov, ovocie, zeleninu, mliečnu obilninovú kašu, po deviatom mesiaci môže aj jogurt, od ôsmeho mesiaca dvakrát týždenne žĺtok, tak mlieka viac nepotrebuje a už vôbec nie krabicové!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • grckanie aj po zmenách mlieka

    , Autor:

    Dobrý deň p.doktorka,
    už ste mi tu raz odpovedali na moju otázku, riešila som, že môj syn je na UM od narodenia, a stále sme mali problém s grckaním po rôznych UM, no našťastie prospieva, len je to také nepríjemné, všetko ovracané. Teraz sa obraciam na Vás opäť, nakoľko naša pediatrička má 2 týž.dovolenku a k zastupujúcej Dr.nechcem ísť, nemám s ňou pozitívne skúsenosti. Syn (teraz má 6 a pol mesiaca ) pil už dlho Bebu Comfort 1,potom sme prešli na 2. Chutila mu, stolica pravidelná, postupne sme zaviedli príkrmy, papá ukážkovo. Na Vaše odporúčanie sme mu po jedle zvykli dávať Gastrotuss Baby, asi trochu pomohol, no 2 dni bolo dobre, na ďalší zas zvracal, hlavne teda, keď sa na zemi hrá, trénuje sedenie a stavanie sa na štyri. Po tých príkrmoch, ešte keď jedol len zeleninu, tak mal redšiu stolicu, potom už tak zhustla,asi keď sa mäso pridalo, no neboli to doslova bobky. Zašla som už za našou pediatričkou, najmä kvôli tomu zvracaniu, a teda aj kvôli tomu, že nám posledný mesiac a pol strašne spáva, stále sa budí s plačom, no zároveň spí, už Vy ste naznačila, že ide asi o nejakých strach, resp. asi nočné desy. Dr. mi tie nočné desy potvrdila, že jej to príde ešte skoro, no všetko to tomu nasvedčuje, a že to musí prejsť samo. No čo sa týka grcania, najskôr chcela nasadiť Bebu Sensitive, no že nechce na ňom testovať rôzne UM, tak že nech dám kravské mlieko, ak je domáce, tak riediť s dojčenskou vodou, a že dostať do neho veľa tekutín, že preto je stolica tvrdšia. A že ak to s grcaním nepomôže,tak dávať lyžičku,dve krupice pred jedením mlieka, nech sa tam spraví hmota. Moc sa mi to nepozdávalo, no je to Dr., tak sme skúsili. Dalo sa mi zohnať mlieko priamo z družstva, tak som vždy prevarila a riedila, synovi aj chutilo, nejak nenamietal. Akorát že potom začal mať problémy s kakaní, nevedel sa poriadne sám vykakať, museli sme pomáhať tlačením nožičkami na bruško, raz aj rektálnou rúrkou. A ako keby sa pri každom jedení, okrem príkrmov, jedoval, skoro vždy sa potom aj pokakal, ako by nemohol dopiť to mlieko, lebo ho brucho bolí. Grcanie sa trochu zlepšilo, no neprestalo. Ostal strašne nervozny, skoro stále plakal, tak som zadovážila Bebu Sensitive. Správanie sa zlepšilo, aj vyprázdňovanie, no grcká zas viac, dokonca po 3 hodinách, z toho hodina spánku, sa zobudí s plačom, grgne a vygrcá. To mlieko je pritom také hustejšie, aj horkejšie, než Beba Comfort. Prosím Vás, môžem sa vrátiť k Bebe Comfort a proste vydržať, kedy to zvracanie skončí samo? Či nie je tá Beba Sensitive kvázi zbytočná a ťažká pre neho. Ďakujem opäť za Vašu odpoveď. S prianím príjemného dňa Zuzana Ch.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rada, dať dieťaťu bežné kravské mlieko bola naozaj nevhodná. Opakovane sa prednáša, sú na to rôzne štúdie a nakoniec aj vaša skúsenosť to potvrdzuje, že kravské mlieko svojim zložení neprimerane zaťažuje detský organizmus. Dnes máme naozaj mlieka upravené pre výživu detí a je správne ich deťom podávať,na rozdiel od bežného neupraveného kravského mlieka. Dokonca z mjej skúsenosti vyplýva a odporúčam to aj mojim mamičkám, aby bežné kravské mlieko ako mliečnu porciu podávali deťom až po teťom roku života.
    To, že dieťatko grcká aj po troch hodinách, hlavne pri zmene polohy, hre je prejavom ete stále pretrvávajúceho gastroesofageálneho refluxu. Pokiaľ nebýva choré, nekale, piberá nie je potrebná peciálna liečba. Aj keď nerada mením mlieka, vo vašom prípade by som tak spravila a ponúkla dieťatku mieko tzv. AR, anti efluxné. Neviem, či značka Nestlé také má, určite je to mlieko Nutilon AR s touto vlastnosťou. Taktiež môžete podvať po jedle už spomínaný gastrotus.
    Čo sa týka tvrdej stolice, odporúčam podávať dostatok tekutín ale dieťa neprelievať. Denne to nemá byť viac ako 200 ml prevarenej ochladenej vody. Žiadne čaje.
    Na úpravu stolice môžete podávať dlhodbo probiotika / probiofix, swis lactobacily, bio gaia/ mám s tým veľmi dobré sksenosti pri úprave stolice.

  • mlieko a prijem tekutin (14 mes. dieta)

    , Autor: ewwwe

    Dobry den pani doktorka,
    chcela by som sa spyatat od kedy je spravne zaviest kravske mlieko. Ja som uz zaviedla no pocula som ze to je skoro, preco sa hovori ze by sa malo zaviest neskor? Syn nemal ziadnu zvlastnu reakciu a aj mu chutilo, robievam mu krupicnu kasu z neho.
    A este by som sa chcela spytat aky (kolko) by mal byt denny prijem tekutin u 14 mes dietata. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kravské mlieko zavádzame až po treťom roku / krupicová kaša do neho po druhom roku veku života/ preto, lebo nie je vyrobené pre detskú výživu, obsahuje veľkú dávku bielkovín a niektoré práce dokazujú, že môže jednak alergizovať a jednak určitým imunologickým mechanizmom byť u predisponovaných jedincov príčinou vzniku cukrovky. V žiadnom prípade nie je ako hlavná mliečna dávka vhodné trvanlivé ani nízkotučné mlieko.
    Dieťa v tomto veku by malo dostať asi 180 ml tekutín, okrem polievky, mlieka a iných zložiek potravy ktorú konzumuje.

  • Dilema o výžive

    , Autor: lui-freedom

    Dobrý deň, mám dilema okolo výživy môjho 10-mes. dieťaťa. Všade sa uvádzajú rôzne rady, recepty pre dojčatá, niekde aj isté zoznamy vhodných potravín alebo úpravy. Avšak nikde to nieje kompletné, preto mám v otázke výživy niekoľko „dier“, otázok, ktorými si niesom istá. Isteže väčšinu vecí dáva matka dieťaťu ako uzná za vhodné, ale sú aj potraviny, pri ktorých nechcem riskovať.
    Chcela by som vás teda poprosiť, či by ste mi k jednotlivým potravinám/zložkám (nižšie uvedené)mohli uviesť, od akého veku je to vhodné konzumovať. Prípadne pri niektorých nejednoznačných aspoň do akej miery organizmu škodia a čo môžu dieťatku spôsobiť.
    A ešte jedna otázka ohľadom výživy – keď je niekde uvedené, že potravina je „nevhodná“ pre určitú vekovú kategóriu znamená to, že dieťa vôbec potravinu nesmie zjesť pretože by ho to mohlo vážne ohroziť, alebo je to len kvôli tomu aby sme sa vyhli možným alergiám a menším ťažkostiam?

    -Ryby (morské, sladkovodné)
    -kravské mlieko + výrobky (syry, smotana, bryndza...)
    -mäso (ktoré druhy)
    -zelenina ako: rajčiny, paprika, kapusta, cvikla
    -červené ovocie (jahody, maliny, černice...)
    -citrusy
    -tropické ovocie (ananás, mango, kiwi..)
    -soľ a cukor! (odkedy už nezaťažujú pečeň?)
    -koreniny (pepř, paprika, kari, škorica...)
    -cesnak, zázvor
    -prídavky ako ocot,kypriaci prášok, konzervanty..
    -čisté kakao (kakaový bôb je predsa zdravý)
    -pečivo (je tam veľa prid. látok, kvasnice atď)
    -celé vajcia (žltko+bielko)
    -orechy, gaštany, zrniečka,luskoviny, sója...
    -hrozno a iné bobule
    -hríby

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je nevhodná určitá potravina, je to dané jej zložením / napríklad údeniny spôsobom spracovania a použitej tzv. mäsiarskej soli/ a nie je vhodné podávať ju deťom do určitého veku
    ryby oba druhy v našom teritoriu od jedného roka
    kravské mlieko ako mliečna porcia až po treťom roku, dovtedy len formula, do varenia bežná smotana, mlieko po roku, tvaroh a čerstvé syry po roku, tavené syry po druhom roku, bryndza po treťom roku, zrejúce syry typu camembert po šiestom roku
    mäso všetky druhy, čerstvé, bravčové nie mastné, zverina z dobrého zdroja, veterinárne skontrolovaná, riadne varená
    zelenina po roku bežná, vždy podľa churi a záujmu o konzumáciu u dieťaťa
    červené ovocie po roku, sledovať reakciu, podobne ako citrusy a tropické plody. U detí s alergiou alebo pozitívnou rodinnou anmnézou na alergie / hlavne potravinové/ až po treťom roku
    soľ nezaťažuje pečeň ale obličky, solíme od roka, cukor tiež nezaťažuje obličky, nie je vhodné ho podávať veľa, ale bežne sa môže od roka, do roka by sa mohol tiež, ale nie je čo sladiť.
    koreniny bylinkové a nepálivé od roka, pálivé v dospelosti
    cesnak po treťom roku / ak je vo váre, nekonzumuje sa od roka/ fašírka, strukoviny/, zázvor najskôr po treťom ideálne až šiestom roku,aj neskôr, je pálivý
    prídavky v malej miere po roku pri prechode na roidnnú stravu, ale veľmi opatrne!
    kakao po roku v koláčiku, ale nedávať čokoládu, najlepšie do troch rokov
    jednoduché pečivo po roku / niekedy aj do roka, pozor na zabehnutie/, celozrnné, tmavé až po piatom roku
    celé vajce po roku
    orechy a podobne po roku u nealergických detí, ale pozor na vdýchnutie, musia byť primerane upravené, aby ic dieťa nevdýchlo
    hrozno od roka/ niekedy aj pred rokom/ ale ošúpané bez jadierok, podobne aj iné bobule
    hríby najskôr po šiestom roku života

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: