Dobrý deň, mám dilema okolo výživy môjho 10-mes. dieťaťa. Všade sa uvádzajú rôzne rady, recepty pre dojčatá, niekde aj isté zoznamy vhodných potravín alebo úpravy. Avšak nikde to nieje kompletné, preto mám v otázke výživy niekoľko „dier“, otázok, ktorými si niesom istá. Isteže väčšinu vecí dáva matka dieťaťu ako uzná za vhodné, ale sú aj potraviny, pri ktorých nechcem riskovať.
Chcela by som vás teda poprosiť, či by ste mi k jednotlivým potravinám/zložkám (nižšie uvedené)mohli uviesť, od akého veku je to vhodné konzumovať. Prípadne pri niektorých nejednoznačných aspoň do akej miery organizmu škodia a čo môžu dieťatku spôsobiť.
A ešte jedna otázka ohľadom výživy – keď je niekde uvedené, že potravina je „nevhodná“ pre určitú vekovú kategóriu znamená to, že dieťa vôbec potravinu nesmie zjesť pretože by ho to mohlo vážne ohroziť, alebo je to len kvôli tomu aby sme sa vyhli možným alergiám a menším ťažkostiam?
-Ryby (morské, sladkovodné)
-kravské mlieko + výrobky (syry, smotana, bryndza...)
-mäso (ktoré druhy)
-zelenina ako: rajčiny, paprika, kapusta, cvikla
-červené ovocie (jahody, maliny, černice...)
-citrusy
-tropické ovocie (ananás, mango, kiwi..)
-soľ a cukor! (odkedy už nezaťažujú pečeň?)
-koreniny (pepř, paprika, kari, škorica...)
-cesnak, zázvor
-prídavky ako ocot,kypriaci prášok, konzervanty..
-čisté kakao (kakaový bôb je predsa zdravý)
-pečivo (je tam veľa prid. látok, kvasnice atď)
-celé vajcia (žltko+bielko)
-orechy, gaštany, zrniečka,luskoviny, sója...
-hrozno a iné bobule
-hríby
Ak je nevhodná určitá potravina, je to dané jej zložením / napríklad údeniny spôsobom spracovania a použitej tzv. mäsiarskej soli/ a nie je vhodné podávať ju deťom do určitého veku
ryby oba druhy v našom teritoriu od jedného roka
kravské mlieko ako mliečna porcia až po treťom roku, dovtedy len formula, do varenia bežná smotana, mlieko po roku, tvaroh a čerstvé syry po roku, tavené syry po druhom roku, bryndza po treťom roku, zrejúce syry typu camembert po šiestom roku
mäso všetky druhy, čerstvé, bravčové nie mastné, zverina z dobrého zdroja, veterinárne skontrolovaná, riadne varená
zelenina po roku bežná, vždy podľa churi a záujmu o konzumáciu u dieťaťa
červené ovocie po roku, sledovať reakciu, podobne ako citrusy a tropické plody. U detí s alergiou alebo pozitívnou rodinnou anmnézou na alergie / hlavne potravinové/ až po treťom roku
soľ nezaťažuje pečeň ale obličky, solíme od roka, cukor tiež nezaťažuje obličky, nie je vhodné ho podávať veľa, ale bežne sa môže od roka, do roka by sa mohol tiež, ale nie je čo sladiť.
koreniny bylinkové a nepálivé od roka, pálivé v dospelosti
cesnak po treťom roku / ak je vo váre, nekonzumuje sa od roka/ fašírka, strukoviny/, zázvor najskôr po treťom ideálne až šiestom roku,aj neskôr, je pálivý
prídavky v malej miere po roku pri prechode na roidnnú stravu, ale veľmi opatrne!
kakao po roku v koláčiku, ale nedávať čokoládu, najlepšie do troch rokov
jednoduché pečivo po roku / niekedy aj do roka, pozor na zabehnutie/, celozrnné, tmavé až po piatom roku
celé vajce po roku
orechy a podobne po roku u nealergických detí, ale pozor na vdýchnutie, musia byť primerane upravené, aby ic dieťa nevdýchlo
hrozno od roka/ niekedy aj pred rokom/ ale ošúpané bez jadierok, podobne aj iné bobule
hríby najskôr po šiestom roku života
Newsletter
Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám:
Pre skvalitnenie poskytovaných služieb používame cookies. Ďalším pokračovaním prehliadania na portáli
súhlasíte s Pravidlami používania
portálu MAMA a Ja.
Prihlás sa na odber newsletter
Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: