Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hnacka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,dcere ma 4dni hnacky,niekedy su do zelena,ma bolesti bruska.Prvy den mala teplotu 39,8.na druhy den klesala.Teraz ma do 37,5.Crp sa jej ale zvysilo na 48.Robili jej vyter z konecnika.Kazdy lekar mi odporuca ine lieky na hnacku,uz som z toho zufala.Dnes sa jej 2krat objavila krv pri vytierani zadocka,no hnackuje uz menej.Zacala castejsie aj cikat.Moc ma ako tak v poriadku len vykazuje miernu dehydrataciu.Tekutiny neustale doplname.dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, ako hodnotíte dehydratáciu a ani ste nenapísali ako staré je dieťatko. Dehydratácia u dieťaťa do jedného roka je dôvodom ihneď na návštevu lekára. Hnačka sa lieči zásadne diétou, podávaním tekutín a rehydratačného roztoku / kulíšek, humana/, taktiež u menších detí ORS roztokom od firmy HIPP, u kojencov ryžovým odvarom. Odporúčam podávať enterinu, kým hnačka neustúpi a potom najmenej tri týždne niektoré probiotika. Dôležitá je dostatočná rekonvalescenica a postupná realimentácia - teda postupný návrat k bežnej strave.
    POdľa informácií o ochorení sa pravdepodobne jedná o salmonel=ozu alebo campylobakteriózu. Je potrebné pátrať po diétnej chybe - teda konzumácii nevhodného jedla.

Podobné otázky

  • Stolica

    , Autor: Michaela5394

    Moja dcérka má 7týždňov. Je plne kojená. dostáva len dojčenskú vodu (3-4čl keď sa jej podávajú lieky) .
    už 7 dní má zelenú stolicu. Začalo to ako hnačka. stolica bola riedka, jemne zelená. na druhý deň bola viac zelená aj s trochou hlienu. na 4 deň bolo v stolici aj mliečko a hlien bol ružovkastý, v stolici mala aj trošku krvi (len také malé červené bodky). teraz už druhý deň je jej stolica tmavozelená hustejšia a lepkavá. občas má problém sa sama vyprázdniť.
    začalo to 2dni potom ako jej dr nasadil Maltofer. (berie Vigantol, pyridoxin, kyselinu listovu a maltofer).
    okrem stolice je mála spokojná, kojím ju vždy ked si požiada, nie je ani plačlivá ani letargická. aj spinká tak ako predtým.
    môže to byť spôsobené tými liekmi? alebo to môže byť aj niečo vážnejšie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to je spôsobené liekmi, zmena farby stolice po liekoch ale aj bez užívania liekov v priebehu dňa je bežná, netreba robiť paniku, aj úplne zdravé, kojené dieťa má niekedy zelenú, vodnatú stolicu. Teraz je tmavá, mazľavá z maltoferu.
    Treba sledovať počet mokrých plienok, správanie a priberanie dieťatka aak je to v poriadku, stolici netreba pripisovať väčší význam než si zaslúži.

  • Hnačka

    , Autor: sima0805

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať či je normalne že ma môj maličký hnačky asi tak 3 krát do dňa a su žltej farby je na umelom mliecku a pije nutrilon omeno comfort.Už asi mesiac pije cisto len umele mliecko zacala nám ko nasa lekarka predpisovat.Mam velke obavy ci je všetko v poriadku pretože prve dieťa mi začalo hnackovat a nakoniec mal nador nad oblickou chvalabohu vyšiel z toho ale ja som uz taka prelaknuta. Hneď myslim na najhorsie ako boli sme na gastre a pozerali nam brusko ze ma vsetko v poriadku este o mesiac ideme zistit ci nema reflux ale teraz mam strach.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste ako je dieťatko staré. Predpokladám, že do pol roka. Dieťa v tomto veku môže mať stolicu viackrát denne a je žltej farby, ale môže byť aj zelenej niekdy.
    CHápem vaše obavy, ale stolica ako ju popisujete nie je príznakom ochorenia.

  • Hnačka +mlieko

    , Autor: domini232

    Dobrý deň Vám prajem... Mam 3 ročnú dcérku. Vo štvrtok večer zvracala (vyšlo s nej kakao a paprika) asi 3x. V noci už len vodu zvracala keďže už jest som jej nedala aby nezvracala ešte viac. V piatok ráno sa cítila lepšie nič nechcela jest len zase kakao. Tak som jej ho dala ale samozrejme ho vyvracala. Potom jedla výživu, chlieb s maslom a suchare keďže bola hladná, už nezvracala vôbec. Co sa týka stolici tak ju mala vpohode tuhú ako ma byt. Mliečko už píla rano a vecer nevyzvracalo ho. Lenze včera večer a dnes cez deň už kaka úplne riedke a to vždy keď vypije kakao. Ma ho strašne rada najradšej by ho píla od rána do večera ale snažím sa obmedziť na 2-3x denne. Moja otázka znie môže riedka stolica súvisieť s mliekom ako napr. intolerancia na mlieko? Nemá žiadne problémy žiadne bolesti bruška, žiadne nafúknuté bruško, len smradlave prdiky ma a riedku stolicu. Nikdy predtým taky problém so stolicou nemala. Mozem aj doma nejako zistiť ci to súvisí s pitím kakaa.? Pytam sa Vás preto lebo naša detská dr. ma momentálne dovolenku. Dúfam že som napísala dosť zrozumiteľne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má pravdepodobne nejakú infekciu zažívacieho traktu. V takom prípade črevo nevie správne spracovať rôzne základné živiny, veľmi často práve mlieko / spôsobujú to hlavne rotavírusy/. Preto je nevhodné zaťažiť dieťa po taktomo ochorení veľmi zavčasu mliekom alebo inou potravinou na báze mlieka. Je to prechodná intolerancia mlieka. Hnačka je pravdepodbne následná fáza vírusovej infekcie zažívacieho traktu alebo aj porucha vstrebávania mlieka na paodklade prechodnej intolerancie Odporúčam podať dieťatu enterinu, upraví hnačku. Držte diétu niekoľko dní až týždňov, nedávajte kakou ani mlieko a po cca dvoch týždňoch postupne zaveďte znova najprv skysané mliečne výrobky / jogurty/ a potom mlieko a prípadne aj kako.

  • Streptokok B a novorodenec

    , Autor: zuzana2502

    Dobrý večer. Prosím vás potrebovala by som objasniť zopár vecí ohľadne mojej dcérky. Počas tehotenstva som mala pozitívny test na streptokoka skupiny B. Počas pôrodu mi boli podané antibiotiká. Na prepúšťacej správe boli uvedené vykonané vyšetrenia ktoré by som potrebovala vysvetliť. Klinický materiál(špecifikácia)žal.obsahu aeróbna kultivácia nález pôdy ostali sterilné. Mykologia nález negatívny. Kultivácia po pomnožení žal.obsah nález eschericia coli. Výter ucho kultivácia po pomnožení aj aerobna kultivácia nálezy pôdy ostali sterilné a mykologia negatívny nález. Z pôrodnice bolo doporučené očkovanie proti rotavírusom. Prosím vás môžete mi objasniť či je dcérka podla týchto výsledkov v poriadku a prečo má byť zaočkovaná proti rotavírusom? A ešte by ma zaujímalo čo znamená usg coxy: Coxy II.a? Ma klbiky v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie nálezy boli pravdepodobne aj z vašich vyšetrení, nález z uška bol od bábätka. Všetky nálezy sú v poriadku a dieťatko nie je nijako ohrozené podľa uvedených výsledkov.
    USG coxy II a znamená, že tam nie je porušený vývin bedrových zhybov ale je potrebné ešte kontrolné vyšetrenie, ktorého termín určí ortopéd, ktorý dieťa vyšetroval.
    Očkovanie proti rotavírusom nesúvisí nijako s uvedenými nálezmi. V jednej našej pôrodnici veľmi správne poučia mamičky a aj to napíšu do správy, že je vhodné očkovaie proti rotavírusom, pretože toto očkovanie chráni deti proti závažnej infekcii, ktorý je spôsobená rotavírusom a prejaví sa ako vysoká. eplota, hnačka, vracanie, zväčša aj kašeľ a nádcha a čím je dieťatko menšie, tým je pravdepodobnejšie, že liečba bude musiť prebiehať v nemcnici na infekčonom oddelení. V krajnách tretieho sveta je toto ochorenie zodpovedné za tisícky úmrtí detí do roka. Vaša lekárka by vás mala poučiť o spôsobe a čae očkvania. Podávajú sa dve alebo tri látky, podľa výberu očkovacej látky, očkovacia látka sa aplikuje tak, že dieťatko vypije malé množstvo tekutiny, odstup medzi podaním očkovacej látky je namenej štyri týždne , očkovanie začína v druhom mesiaci ale musí byť ukončené vo veku šesť mesiacov. Jedna očk látka stojí cca 40 euro, ale poisťovňa všetko nad 10 euro po vyučtovaní rodičom vráti.

  • Kampylobakter a mlieko

    , Autor: silinka

    Dobrý deň prajem. Mojej 15 mesačnej dcérke bol zistený kampylobakter. Začalo sa to teplotami, hnačkami, zvracaním. Dostali sme antibiotiká + probiotiká a nasadili diétu. Avšak u dcérky bol a je problém, odmieta ryžový i mrkvový odvar, skúšala som ho osladiť glukopurom, rozmixovaným banánom, dokonca som kúpila aj nutrilon bez laktózy, HiPP ORS 200. Nič z toho mi nechce vôbec vypiť. Začal problém so spánkom, či už na obed, alebo večer. Nechce bez mliečka zaspať, resp. nevie a dlho s tým bojujeme, aby zaspala, už to trvá týždeň.Večera v podobe kuracieho mäska a ryže či zemiačikov nestačí. Niekedy večer zaspí až okolo 23 hod. po veľkom plači. Pije len vodu. Hnačka už prešla. Chcela by som sa spýtať, či by sme mohli aspoň pred spánkom na obed a večer podať mliečko ( pijeme HA Nutrilon ) alebo kašu ? je ešte niečo čo by sme mohli vyskúšať? ...vlastne žiadne mliečne výrobky nesmieme a neviem do kedy ? Malej to veľmi chýba. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    mliečne výrobky neodporúčame pri rotavírusovej infekcii. Diétu pri iných hnačkovitých ochoreniach držíme len obmedzený čas. Mohli by ste jej dať príslušné mlieko, HA Nutrilon, ktorý pije spočiatku rozriedený ryžovým odvarom / 1 pol. lyžica ryže sa varí v pol litri vody dovtedy, kým sa ryža nerozvarí/ vodu treba prilievať, aby jej tam bolo stále rovnako/, spočiatku riediť pol na pol, potom pridávať mlieko a uberať ryžový odvar, takže po dvoch dňoch prejdete znova na plné mlieko. Inak podávajte vodu, a samozrejme už bežnú vhodnú stravu pre deti v jej veku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: