Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vaha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    moja dcerka ma 2 roky a 3 mesiace a vazi len 11 kg.Inak je zdrava nechodime ani ku lekarke,

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    potrebovala by som vedieť aj akú má výšku. Keďže nebýva chorá a správne sa vyvíja, jedná sa pravdepodobne o drobnejšie dieťatko a inak je všetko v poriadku. Ešte dve veci treba zhodnotiť, ako ste vyzerali vy a otec dieťatka v rovnakom veku a aký je jedálníček dieťatka, ak zodpovedá doporučeniam pre tento vek, je naozaj všetko v poriadku.

Podobné otázky

  • Priberanie

    , Autor: vikina-s

    Dobrý večer p. Doktorka chcem sa opýtať mam syna 7,5 ročného pri jeho výške 117 ma váhu 18 kg chodili sme, keď bol malinký na gastro detské no nič nevyriesili ani pediatrická nič nerieši no mne sa to zdá byť veľmi malo. Mlieko úplne odmieta ani mliečne výrobky veľmi neje. Je jeho váha v poriadku ako mu pomôcť pribrať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Som mimo Slovensko, nemám tu tabuľky a z hlavy ich presne neviem, pošlite otázku ešte raz po 23.8.

  • 5 ročný chlapec

    , Autor: 123zuzana

    Dobrý deň prajem, prosím Vás mám 5r chlapca a je voči mne dosť drzý, nerešpektuje ma, neposlúcha.. pritom je veľmi šikovný, len nemá žiadnu autoritu ku mne. 3r sme žili so svokrovcami a tí mi ju dosť podkopavali, ja som niečo zákazala ale oni ...dovolili a tak je to aj teraz keď tam prídem...ja poviem nie, nemôže a svokra, že ale veď môže čoby nemohol...
    Už neviem ako ďalej.. manžel je často preč, je s ním menej tak jeho posluchne síce nie hneď ale ...
    Ja neviem kde robím chybu, snažím sa byť v kľude a riešiť to s malým rozprávať sa s ním vysvetliť mu čo robí zle a čo nie, ale on sa mi len smeje..
    Ale nie vždy to ide kľudom potom vybuchnem a už je,, vojna,, :-/
    On má len svoje tv, hračky, bojovníkov... na ostatné má ,, čas,, snažím sa s ním aj trochu učiť ale keďže babka je TOP a ona povie v škole sa to naučí ...tak to potom aj doma počúvam :-(

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to problém dvojgeneračného súžitia: na jednej strane možno pomoc na druhej strane zasahovanie do výchovy nie vždy najšťastnejším spôsobom. Samozrejme rolu zohráva aj povaha a vek dieťatka, v určitých vekových obdobiach sú deti negativistické a na všetko odpovedia nie.
    Jediné riešenie vidím v rozhovore medzi vami manželom a jeho rodičmi, aby nezasahovali do výchovy, uvedomili si, že dieťa musí mať mantinely, niektoré veci musí poslúchnuť vo svojom vlastnom záujme.

  • Dieťa rozpráva veľmi hlasno

    , Autor: katasen

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadom hlasného rozprávania našej dcéry. Má 2 roky 3 mesiace. Po 2. narodeninách sa veľmi rozrozprávala, všetko komentuje, dopĺňa básničky, snaží sa súvislo komunikovať. Problém je ale v tom, že veľmi pri tom kričí. Nenamáha si hlasivky, vyzerá to z jej strany prirodzene, ale som z nej po celom dni veľmi "ohučana". Keď sme v obchode alebo na ihrisku, tak ju je všade veľmi počuť a všetci ju počujú. Keď ju upozorním, tak dokáže stlmiť zvuk a na chvíľku rozprávať tichšie, ale potom zase kričí... Počuje dobre, stačí, že sa potichu bavíme s manželom a hneď začujeme, ako opakuje slova, ktoré zachytí, takže poruchou sluchu by to nemalo byť. Do jaslí nechodí, súrodenca zatiaľ nemá (ale je na ceste, čo si myslím, že ešte nemôže mať vplyv na hlasné rozprávanie). Bojím sa, že po príchode bábätka, to bude ešte horšie a bude ho stále budiť.... Prosím o zhodnotenie situácie, resp. radu, ako ju trošku stíšiť v jej prejave. Ďakujem Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zamerala by som sa v prvom rade na sluch. Nemusí celkom zle pčuť ale v tomto veku majú deti zväčšenú nosnú mandľu / spía s otvorenou pusou, chrápu/ ale sprievodným znakom môže byť aj porucha sluchu. Určite odporúčam vyšetrenie u otorhinolaryngológa.
    Na druhej strane dôvodom môže byť aj povaha, dieťa už v tomto veku môže prejavovať, že sa chce presadiť pred vetkými, byť stredobodom pozornosti, takže jednou z možností je upozorniť na seba hlasným prejavom. Ak vyetrenie ORL bude v poriadku, odporúčam len jemne upozorňovať, že ju predsa každý počuje a nemusí kričať, taktiež dať príklad, že vy sa s ockom a každým počujete, aj keď nekričíte.

  • Vaha 9 mes.dietata

    , Autor: iva-2

    Dobry den p.doktorka.
    Je podla Vas normalne, ze dieta papa pekne, no pocas 6 tyz nepribralo a drzi si vahu 7810g?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má priebežne priberať, hmotnostné prírastky sú rôzne, ale hmotnosť stúpa.
    To, že za šesť týždńov nepribralo môže mať tri príčiny:
    Zle ste si zapamätali predchádzajúcu hmotnosť
    Vážii ste sa na inej váhe
    Dieťa sa veľa pohybuje oproti obdobiu predchádzajúceho váženia, ale toto by nemala byť príčina úplného zastavenia zvyšovania hmtonosti. preto odporúčam dieťa po týždni znova prevážiť na tej istej váhe:

  • Vaha dietata

    , Autor: katush

    Dobry den,
    Moj syn ma 9 mesiacov a od narodenia velmi malo pribera, aktualne ma len 6850g, vysku ma naopak "normalnu", 73cm. Narodil sa v termine s vahou 3350 a 52cm. Uz na pohlad je velmi stihly, ma velmi tenke nozicky aj rucicky. Do ukonceneho 6 mesiaca bol vylucne kojeny, potom som pridavala postupne prikrmy, teraz sme aktualne na 3 prikrmoch denne. Snazim sa donho "dostat" co najviac jedla, zje priblizne 100 -120 ml a viac odmieta. Mam si kvoli jeho vahe robit starosti pripadne ist na nejake vysetrenia?
    Od 8 mesiaca stvornozkuje, sam vsak este nesedi (len na patach). Mam ho nejako motivovat do sikmeho sedu?
    Je velmi bojazlivy a uzkostlivy, v novom prostredi potrebuje vzdy cas kym sa odvazi zoznamovat sa s prostredim. Od 8 mesiaca zacal byt aj dost placlivy, hoci pricina nie je zjavna (najedeny, prebaleny, vyspinkany). Myslite ze je namieste konzultacia napr s neurologom?
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti bývajú rôzne, aj hmotnosť býva rôzna podľa typu dieťatka. Kojené detičky všeobecne bývajú drobnejšie ako umelo živené. To, že ešte nesedí nie je príznak zaostávania v tomto veku. ZTi, že je bojazlivejší je normálny vývoj v tomto veku, dieťa sa bojí cudzích ľudí, je fixované na matku. Sledujte vývin a ak by ste mali akékoľvek pochybnosti, je na mieste v poradni to skonzultovať s lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: