Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Priberanie

    , Autor: vikina-s

    Dobrý večer p. Doktorka chcem sa opýtať mam syna 7,5 ročného pri jeho výške 117 ma váhu 18 kg chodili sme, keď bol malinký na gastro detské no nič nevyriesili ani pediatrická nič nerieši no mne sa to zdá byť veľmi malo. Mlieko úplne odmieta ani mliečne výrobky veľmi neje. Je jeho váha v poriadku ako mu pomôcť pribrať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Som mimo Slovensko, nemám tu tabuľky a z hlavy ich presne neviem, pošlite otázku ešte raz po 23.8.

Podobné otázky

  • Novorodenecka zltacka

    , Autor: Nita88

    Dobry den pani doktorka. Rada by som sa informovala ohladne novorodeneckej zltacky. Dcerka sa mi narodila 9.1.2022,dnes mame presne 5 tyzdnov. Mali sme novorodenecku zltacku,ale este stale sa mi zda jej pokozka dost zlta a aj ocne bielka. V porodnici sme mali najvyssiu hodnotu cca 195. Moze sa to zhorsovat? Do kedy to moze trvat? Myslim,ze zacala aj menej papkat,ale mozno len vytiahne vacsie mnozstvo z prsnika za kratsiu dobu. Neviem,ci to uz len tomu pripisujem,ubytok na vahe nemame. Pribera pekne.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojené dieťa môžu mať novorodeneckú žltačku až do štvrtého mesiaca veku. Treba sledovať priberanie a psychomotorický vývin dieťatka, samozrejme aj to, či sa žltačke nezhoršuje. Dieťatko je opakovane vyšetrené v poradni, tak treba na to upozorniť lekára. Doma by malo ležať pod oknom, kde sú odtiahnuté záclony, závesy a nemá tam byť ani sieťka na okne. Nemusí na ňu stále svietiť slnko ale musí byť pod denným svetlom.

  • Poraďte ?.

    , Autor: Steluska

    Dobrý deň dúfam že mi poradíte mám 20 rokov mám 9 mesačnú dcérku prvé dieťa ...ja sa od mala liečim na štítnu žľazu ...ale poďme k problému . Strašne priberám stále mám pocit hladu ..neviem to ovládať ...neviem či to má na príčinu štítna žľaza ale prosím poraďte mi dačo na chudnutie ..viem dieťa cvičenie menej jesť zdravá strava viem ale som počula že zelená káva pomáha k chudnutiu ? Alebo neviem poradíte mi dačo ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či dieťatko kojíte. Niektoré mamičky pri kojení chudnú, iné priberajú.
    Ak je priberanie bez nejakého prejedania sa výrazné, musíte navštíviť lekára. Ja nie som lekár pre dospelých, takže inak vám poradiť neviem.

  • Stolica

    , Autor: Michaela5394

    Moja dcérka má 7týždňov. Je plne kojená. dostáva len dojčenskú vodu (3-4čl keď sa jej podávajú lieky) .
    už 7 dní má zelenú stolicu. Začalo to ako hnačka. stolica bola riedka, jemne zelená. na druhý deň bola viac zelená aj s trochou hlienu. na 4 deň bolo v stolici aj mliečko a hlien bol ružovkastý, v stolici mala aj trošku krvi (len také malé červené bodky). teraz už druhý deň je jej stolica tmavozelená hustejšia a lepkavá. občas má problém sa sama vyprázdniť.
    začalo to 2dni potom ako jej dr nasadil Maltofer. (berie Vigantol, pyridoxin, kyselinu listovu a maltofer).
    okrem stolice je mála spokojná, kojím ju vždy ked si požiada, nie je ani plačlivá ani letargická. aj spinká tak ako predtým.
    môže to byť spôsobené tými liekmi? alebo to môže byť aj niečo vážnejšie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to je spôsobené liekmi, zmena farby stolice po liekoch ale aj bez užívania liekov v priebehu dňa je bežná, netreba robiť paniku, aj úplne zdravé, kojené dieťa má niekedy zelenú, vodnatú stolicu. Teraz je tmavá, mazľavá z maltoferu.
    Treba sledovať počet mokrých plienok, správanie a priberanie dieťatka aak je to v poriadku, stolici netreba pripisovať väčší význam než si zaslúži.

  • priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobre rano pani doktorka chcem sa opytat ak je dietatko len kojene a pribera na vahe 500-600g za mesiac je to v poriadku?vyzera byt kludny ma 4 mesiace,spinka mi v dvoj až troj hodinovych intervaloch ale znepokojuje ma to že ak ho idem dojčit tak pije zhruba 5-6minut,zda sa mi po takom dlhom spanku kratko,alebo sa milim?neplače ani nedava nijake znamky toho že je hladny.je take žive dietatko a ešte sa chcem poytat ak leži stale rozhadzuje ručkami a nožkami a tak mu vynde z pusinky mliečko nie preto tak menej pribera?vdaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetky prejavy, ktoré popisujete sú prejavy zdravého, spokojného dietatka v tomto veku. Malé množstvo mliečka může dieta opakovane vyvrátit. Priberanie je v poriadku. Este treba sledovat mokré plienky, malo by cih byt 5 až 9 za 24 hodín. Ak je aj to ok, nie je čo riešit, len sa tešit z krásneho bábatka.

  • nechce jesť

    , Autor: martinag

    dobrý deň, neviem čo mám robiť. Môj syn nechce jedávať. Má 5 r, a 12,5 kg. Sladkosti mu nedávame, iba ozaj výnimočne za odmenu ak niečo zje. Endokrinologic a metabolické vyšetrenia mal v poriadku. Aj genetické vyšetrenia mal o.k, nič sa nepreukázalo. Celiakia vylúčená. Sladké nápoje mu nepodávajm doma sa stravujeme pestro a vzorne. Na obed zje 10 lyžičiek polievky a niečo z druhého jedla. Potom mi o 16:00 povie že nie je hladný tak mu verím že nie je. O 18:00 idem mu dať večeru, povie mi že on nič nechce jesť, že nie je hladný. Pangamím nechce, vyvráti ho, je mu odporný. Nutrinidrinky pijávať vôbec nechce, povie mi mami ja to nechcem. Na rastovo grafe je veľmi veľmi hlboko pod 3 percentil, a tá jeho váha je ozaj obrazom toho ako biedne jedáva, že nemáva pocit hladu. Inak chorý nebýva. By som to ani neriešila keby to už nezačalo byť moc okaté že zaostáva za ostat rovesníkmi veľmi aj váhovo aj výškovo nechem aby sa mu keď bude prváčik posmievali deti. deti dokážu sa moc posmievať sú dosť v dnešnej dobe kruté deti a vedia tým dosť raniť nevinnú detskú dušičku ktorá za to nemôže že prečo zaostáva. Mám pocit že to treba riešiť včas no endokrinologička povedala že vyšetrenia mal všetky o.k. Tak tomu nechápem, prečo necíti dieťa hlad, prečo zaostáva, prečo sa s chuti nenapapá ako ostatné deti ktoré sú hladné. Z čoho prosímVás sa dá nabrať na svalovej hmote, a na váhe? Z čoho sa dá tak správne nabrať aspoň 3 kilá, rast svalovej hmoty a trocha rast na váhe neuškodí. Nevciem si už rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že neostáva iné ako dieta nechat komplexne vyšetrit na detskom oddelení alebo detskej klinike. Neviem, či takto nepapá od narodenia alebo len v poslednom čase, bolo by potrebné zhodnotit rastový graf aj priberanie počas celého života. Je ešte hodne ochorení, ktoré treba vylúčit. Mal napriklad spravený tzv. potný test?
    Sú však deti, ktoré sú dlho takéto malé, a potom v období puberty sa vyšvihnú, priberrú, narasstú a všetko je v poriadku. Důlaežité je aj porovnanie, či niekto z vás rodičov, alebo vašich súrodencov nebol takýto drobný. Takže je důležité důkladné vyšetrenie a sledovanie dietatka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: