Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ploche nožičky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mam obyvy ze moj mladsi syn ma ploche chodidla, od mala ma dost hrubu nozicku a neviem ci to vytvara len dojem alebo ich ma naozaj ploche. Od kedy sa pustil behat nosil lne detske topanocky s vyvysenou pätou. Len teraz posledne dva mesiace uplne odmieta nosit vnutri papucky na von ho ako tak donutim obut si topanky. Mas dost siroku nozicku tak si myslim ze ho papucky ominaju a preto ich nechce nosit tak som to vyriesila tak ze mu na vnutro davam este hrubsie ponozky no neviem ci robim spravne , predsa len je v obdobi ked mu nozicka najviac rastie a mam strach aby nemal ploche nohy nemali by sme s nim zajst k niakemu odbornikovi a ak tak k akemu ? dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatné je ako je váš mladší syn starý a ako chodí, či napríklad nekladie nožičky špičkami smerom k sebe. Do troch rokov je v oblasti klenby tukový vankúšik, takže je ťažké určiť plochonožie. Je správne, že mu dávate širšie topánočky. Vzhľadom na to, že v otázke nemám dostatok informácií, môžem len doporučiť konzultáciu s vašim detským lekárom, ktorý si v prípade problémov vyžiada ortopedické konzílium a potom podľa potreby ortopedické vložky alebo špeciálnu obuv

Podobné otázky

  • nozicky

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka, potrebovala by som poznat Vas nazor a ci ste sa stretli s niecim takym vo svojej praxi..mojej kamaratky syn, ma 5 a pol roka, ma jednu nohu v stehne hrubsiu ako druhu o tri cm..Lytka ma uz rovnako velke..bola aj u ortopeda, ktory to meral a teda bud je jedna noha hrubsia , stehno, alebo ta druha je tensia ako ma byt..este sa tam ma zastavit , ale az o mesiac a dovtedy ma len cakat..nic blizsie jej zatial nepovedali, a ona je plna strachu a obav, co to moze vobec byt..syncek ma ploche nozicky, ale s tym to vraj nic nema spolocne a zda sa jej, ze jedna nozicka akoby bola aj slabsia, alebo pomalsia, hlavne ked bol ako dvojrocny..prosim vas, nestretli ste sa s niecim podobnym, o co moze ist?myslite, ze z toho vyrastie? dakujem velmi pekne za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ľudské telo je asymetrické, ale samozrejme veľmé rozdiely na oboch stranách tela nevidíme. Môže to mať rôzne príčiny, cievne, lymfatické, svalové. Je potrebné naozaj stav sledovať, merať, počkať ako sa to vyvíje, prípadne spraviť nejaké zobrazovacie metódy vyšetrenie, čo za uvedeným nepomerom väzí: USG, rtg, niekedy aj CT alebo MR.

  • Vbocene kolienka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, chcela by som sa opytat, co sa da robit, ak ma dieta vbocene kolienka (takzvane do X). Pozerala som syncekove chodidla, ploche nozicky nema (aj pri slapnuti bosou mokrou nozickou na podlozku alebo do piesku je chodidlo krasne tvarovane). No predsa mu utekaju kolienka dnu. Nosievame vylucne topanocky s klembou, v lete pobehuje po zahrade bosy. Doma chodi bosy tiez. Mozem vas poprosit o radu, co s tym, pripadne odporucit nejake cvicenie? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je starý ale vo veku okolo štyroch rokov je tento jav normálny. Sledujte vývoj, chodzu a ak by sa situácia zhoršovala, poraďte sa s lekárom, ktorý sa na neho aj pozrie.

  • ploche nozicky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mame 16 mesacnu dcerku, chodi od 12,5 mesiaca. Zo zaciatku sme ju nechavali doma chodit naboso , ked sa viac rozchodila, obuli sme jej papucky s klenbou.Odvtedy pri chodzi kladie spicky k sebe, hlavne lavu nozicku vytaca smerom dovnutra, to pri chodzi naboso nerobila a ani nerobi. Po vonku chodi v kozenych topanockach s pevnou podrazkou a tiez pozorujeme tento jav. Ma nespravnu obuv, alebo je u nej predpoklad na ploche nozky? Mame uz teraz navstivit lekara, alebo je lepsie este chvilu pockat?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chôdza sa vyvíja aklenba tiež. Klenba sa vyvíja až okolo tretieho roka veku, ale už skôr sa dajú pozorovať niektoré poruchy nohy, aj plochonožie. Ak bude chôdza stále ako popisujete, je možná konzultácia u ortopeda aj skôr, než dovŕši tri roky.

  • chodenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    precitala som si niekolko prispevkov dozadu ohladne chodze, a viackrat je tam spomenuta chodza po spickach. Ja mam syna( 4r.), ktory chodí spickami dovnutra. Naslapuje pekne na cele chodidlo, ale spicky oboch noziciek smeruju dovnutra. Nezakopava, beha, je zivy, skolkar. Pred rokom a pol nam ortoped povedal, že ešte "ma na taku chodzu narok", nedal ani vlozky, zevraj nema ploche nozicky, spominal niečo o ludoch s volnejsim väzivom, nemame ani kontrolu.
    Je ešte v jeho veku takato chodza v norme? Nemoze nieco tiez prejavovat? Este podotknem, že podla mna je syn chudší, taky prutik...16kg/107cm
    Dakujem za Vasu odpoved, E.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chôdzu by mala zhodnostiť pani doktorka pri šesťročnej prehliadke. Sú deti, ktoré chodia so špičkami mierne dovnútra a nič chorobné to neznamená. Je potrebné to vidieť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: