Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • cervene hrdlo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka,

    moja 2,5 rocna dcera ma cervene a bolave hrdielko. uz vcera sa stazovala ze ju bolia ustocka. ide o to ze uz v polke januara mala soplik, bez teploty a davala som jej kvapky. po tyzdni som ich vysadila. tyzden bolo dobre a dostala soplik znova. co by som pripisala aj tomu ze bola vonku zima a zrejme aj z toho sa jej podrazdila sliznica. znova som jej davala kvapky ale ine. potom bolo asi 3 tyzden dobre ale dostala soplik zas. to som navstivila lekarku. mala aj zle jedla a moje podozrenie sa potvrdilo, mala aj cervene hrdlo. takze dostala take zarabane kvapky.lebo soplik bol uz zlty. vytery z nosa a ust boli negativne. ako tak vyzdravela. za tri tyzdne ale dostala zapal stredneho ucha.bola preliecena. ale soplik sa vratil po tyzdni od vysadenia kvapiek. znova navsteva lekara. a vytery a odber krvi z prsta. vsetko negativne. boli sme aj na orl a lekarka povedala ze jej len konci ten zapal co mala. a ze sa to upravi. dostala zarabane kvapky do nosa a aerius. to som absolvovala 12.3. vcera sme dobrali zarabane kvapky. nos vyzeral ze je ok. dnes na obed nechcela poriadne jest ze ju boli hrdlo. a zobudila sa mi na upchatu nosnu dierku. tak som jej nasadila panadol aby necitila to hrdielko. a naozaj neviem co mam robit. ma len slabsiu imunitu a dlhsie jej trva kym sa uplne vyzdravie. alebo robim niekde chybu ja alebo je tam nieco ine. mam pockat a nedopovat ju stale niecim, alebo ist k lekarovi zasa.
    dakujem pat

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No určite ju "nedopujte" panadolom, ak nemá teplotu. Tak ako popisujte môže začínať vírusová angína a zápal dutiny ústnej, ľudovo povedané slintavka. Bývajú pri tom aj vysoké teploty a dieťa musí vyšetriť lekár. Možno, že je len po liekoch a opakovaných virózach trochu oslabená a mohli by jej pomôcť vitamíny, napríklad Cebion multi a probiotická flóra, napríklad Dophillus infant, ten by určite prispel aj povzbudeniu imunity.Ak sa stav nebude zlepšovať je na mieste znovu navštíviť lekára.

Podobné otázky

  • červené hrdielko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,chcela by som sa opýtať- dcérka dostala 28.sept.angínu-začalo sa to ráno teplotou -37,3 večer 38,9,na druhý deň sme šli na pohotovosť-nič iné okrem teploty na nej nebolo vidieť.Pani doktorka jej pozrela do hrdielka/mne ho dcérka odmietla ukázať/-a mala tam na predných faryngeálnych oblúkoch asi 2-3 hnisavé čapy ,veľké ako špendl.hlavička+ červené hrdlo.Dostali sme Zinnat 125 mg sirup s dávkovaním 4-0-4 ml,a Ibuprofen od bolesti pri prehĺtaní.Dcérka užívala Zinnat 10 dní,každý deň som kontrolovala stav hrdielka,po týždni už hnisavé čapy neboli prítomné.avšak mám taký pocit,akoby načervenalé hrdielko /konkrétne - predné faryngeálne oblúky/zostalo naďalej trošku červené/viacej červenšie oproti ostanej ustnej dutine/ .Neviem to presne zhodnotiť,pretože doteraz mi dcérka nechcela ukázať hrdielko,takže teraz sa mi to zdá menej červené,neviem či to také má byť normálne.
    Môže to byť tak ? ,že pretrváva začervenanie ? -sú to už tri týždne,dcérka je inak bez akýchkoľvek ťažkostí...
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je bez ťažkostí, tak to neriešte. Ale ak brala antibiotika, bolo potrebné ísť na kontrolu alekár zhodnotí, či je potrebné niečo užívať. Inak čapy nebývajú na oblúkoch ale na mandliach.

  • zúbky súrne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat ako dlho môže mat dieťa horučky keď mu idú zúbky? Lebo moja dcérka má 17 mesiacov, horúčky vlastne nie su to úplne horúčky tie prvé 3 dni to bolo okolo 39 ale teraz sa jej zdvihne teplota iba na večer,keď ide spať. Bola som aj za doktorom povedal že má aj trochu červené hrdlo a že ak horúčky neprestanú do dneska mam jej nasadiť antibiotika, ale ja by som jej ich najradšej nedávala lebo naposledy mala jedny pred mesiacom a nechcem jej este viac pokaziť imunitu, čo mám robiť mám jej znovu nasadiť tie antibiotika alebo ešte počkať zopár dní či tá teplota neprestane. Prepáčte že spochybňujem rozhodnutie lekára ale som v zahraničí a ja týmto doktorom proste moc neverím. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mrzí ma, že odpove´d trochu mešká, už ste sa pravdepodobne rozhodli ale aj tak by som vám neporadila. Automaticky priraďovať horúčku k zúbkom nie je možné, vždy najskôr dieťa vyšetrím, aby som zistila že príčinou teploty nie je ničo iné. S antibiotikami sa tiež neponáhľam, najčastejšou príčinou ochorení detí v tomto veku aj horúčok býva viróza a tam antibiotika nezaberú. Názor kolegu by som si nedovolila spochybňovať.

  • imunoglukan sirup

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa opytat, ci moze moj 5 mesacny syn brat Imunoglukan sirup na posilnenie imunity. Bol chory, mal cervene hrdlo a bol cely zahlieneny. Teraz dobera posledne davky antibiotik a lekarka doporucila tento sirup na posilnenie imunity. Lenze obal hovori, ze je vhodny az pre deti od troch rokov. mozem mu ho dat, alebo si mam zaobstarat iny? dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Presne ako hovorí obal, je vhodný pre deti od troch rokov, takže päťmesačnému by som ho nedávala.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: