Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • červené hrdielko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,chcela by som sa opýtať- dcérka dostala 28.sept.angínu-začalo sa to ráno teplotou -37,3 večer 38,9,na druhý deň sme šli na pohotovosť-nič iné okrem teploty na nej nebolo vidieť.Pani doktorka jej pozrela do hrdielka/mne ho dcérka odmietla ukázať/-a mala tam na predných faryngeálnych oblúkoch asi 2-3 hnisavé čapy ,veľké ako špendl.hlavička+ červené hrdlo.Dostali sme Zinnat 125 mg sirup s dávkovaním 4-0-4 ml,a Ibuprofen od bolesti pri prehĺtaní.Dcérka užívala Zinnat 10 dní,každý deň som kontrolovala stav hrdielka,po týždni už hnisavé čapy neboli prítomné.avšak mám taký pocit,akoby načervenalé hrdielko /konkrétne - predné faryngeálne oblúky/zostalo naďalej trošku červené/viacej červenšie oproti ostanej ustnej dutine/ .Neviem to presne zhodnotiť,pretože doteraz mi dcérka nechcela ukázať hrdielko,takže teraz sa mi to zdá menej červené,neviem či to také má byť normálne.
    Môže to byť tak ? ,že pretrváva začervenanie ? -sú to už tri týždne,dcérka je inak bez akýchkoľvek ťažkostí...
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je bez ťažkostí, tak to neriešte. Ale ak brala antibiotika, bolo potrebné ísť na kontrolu alekár zhodnotí, či je potrebné niečo užívať. Inak čapy nebývajú na oblúkoch ale na mandliach.

Podobné otázky

  • laryngitída

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,mám 2 ročnú dcéru--asi 3-4 x do roka sa stane,že je zachrípnutá,má červené hrdielko,kultivácie bývajú negatívne.Dnes sme znova zachrípli,zas červené hrdielko,boli sme u pani doktorky.Na moju otázku,či sa môže jednať o laryngitídu-mi povedala,že nevie,ak sa bude dieťa dusiť,tak asi áno.Zostala som prestrašená.Doteraz sme nič také nezažili a vždy sa to obišlo bez záchvatov.
    chcem sa len opýtať-ako v prípade záchvatu mám dcérke zabezpečiť studený vzduch,ktorý sa odporúča.
    tiež by som chcela vedieť ako vlastne účinkuje Fenistil kv.,ktorý sa v prípade zachrípnutia doporučuje.
    Na nete som sa dočítala,že v prípade záchvatu sa doporučuje kortikoidný spray do pusinky,vraj účinkuje rýchlejšie ako čípok.Neviete mi prosím povedať o aký spray sa jedná.Naša pani doktorka,o takom ničom nepočula :-(
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Cervene hrdielko ani zachripnutie neznamenaju laryngitidu. Taktiez laryngitiud neliecime kortikoidnym sprayom, urcite je potrebne zvlhcit prostredie, ukludnit dieta, podat fanistil / ucinkuje ako antihistaminiku, proti opuchu hrtanu a na ochoreni sa casto podiela aj alergicka zlozka/a v pripade neuspechu tejto liecby podame kortikoid v cipku, ak po dvadsiatich minutach nepomoze a dieta sa dalej dusi, zavolame rychlu zdravotnu pomoc.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: