Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Motorický vývoj

    , Autor: adotomi

    Dobrý deň pani doktorka. Znovu sa na Vás obraciam s prosbou o radu - názor. Môj synček budem mať o 2 dni 7 mesiacov a zatiaľ sa nijako výraznejšie nepohybuje. Myslím tým neobracia sa, nelezie. Inak je dosť živý, napr. keď ho mám na rukách stále sa vrtí, krútí, vypína a prehýňa v chrbátiku ako luk. Keď leží na chrbátiku vydrží sa hrať s hračkami aj hodinu a počas celej doby kope nôžkami a kýve ručičkami. Hračky pekne chytá, prekladá si z ručičky do ručičky. Na brušku vydrží aj 10 - 15 minút pekne s vystretými ručičkami až má chrbátik prehnutý, hlavička hore a snaží sa aj chytať hračky. Keď je oblečený veľmi ťažko sa mu darí prevrátiť sa z bruška na chrbátik aj keď sa veľmi snaží. Keď je holou riťkou (napr. pri prebalovaní) nechám ho aj 15 min. skúšať sa hýbať. Dnes sa mu podarilo otočiť sa o 360 stupňov ale trvalo mu to 15 min., veľmi pomaly a nemotorne a samozrejme ako motivácia nám poslúžil balíček s vlhčenými obrúskami. Veľmi vidno ako chce, snaží sa, len mu to nejde. Čo sa týka sedenia, keď ho posadím a "uložím" sedká cca minútku potom sa rozkýve a padá. Včera sme boli v poradni a pani doktorka mi povedala (a vraví mi to od jeho narodenia), že Adík je veľmi vnímavé bábätko, sústredene všetko sleduje, ale je veľmi pohodlný a pohodový, že by povedala až flegmatik.
    Znepokojujem sa preto lebo naši vrstovníci sa dávno obracajú, "ochutnávajú" nôžky pri prebalovaní a náš všetko len veľmi pozvoľna. Nôžky si do pusy ešte nedá, len ich dvíha, chytá sa za kolienko (max. za píšťalu) a ťapká si po ňom. Čo si o tom myslíte? Je naozaj len lenivý alebo niečo nemusí byť v poriadku. Inak je veľmi veselý, usmievavý a "gagoce" si celý deň. Prepáčte mi dĺžku mailu a ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku bábätká dávajú nožičku do pusinky a začínajú sa prevracať z chrbátika na bruško, samozrejme im to ide najlepšie, keď sú zoblečené. Prevalenie sa z bruška na chrbátik nie je ešte aktívne, skôr je to také spontánne prevalenie. Nechávajte ho častejšie bez oblečenia a sledujte ako sa pohybuje/ samozrejme pozor, aby neprechladol/. Spravte si najneskôr o mesiac ďalší termín do poradne a pani doktorka iste odborne zhodnotí vývoj jeho motoriky a ak bude potrebné odošle vás na prípadné odborné konzílium.Je fakt, že aj vývoj motoriky je u detí veľmi individuálny.

Podobné otázky

  • príkrm a psychomotorický vývoj

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý den pani doktorka,chcela by som sa opýtať kedy je možné zavádzať príkrm aj viackrát za den,napr.na desiatu,olovrant alebo večeru?Zatial podávam iba ako obednajšiu dávku,zatiaľ sme na zeleninke,kedy môžeme začať s ovocím.A ešte sa chcem opýtať ako je to s psychomotorickým vývojom už skoro 6 mesačného bábätka,ktoré nejaví známky prevalovania sa ani jednu stranu a ani sa ešte neprevaluje na bruško ani na chrbátik sám.Občas sa prevalí na jeden alebo druhý bok,ale to je všetko.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prevaľovanie na bol v tomto veku je známkou, že sa postupne prevalí aj na bruško. Je to inidividuálne kedy, ale malo by to byť do siedmeho mesiaca.
    Neviem, či je dieťatko kojené alebo umelo živené. V každom prípade najneskôr v šiestom mesiaci musíte začať s bezmliečnymi príkrmami: začíname mäsovo zelneinovým / nebojte sa mäsa / je bližší mlieku ako zelenina, nie je to alergén, teda nie častý a dieťa práve mäso potrebuje/, asi po desiatich dňoch do neho pridajte krupicu, kvôli lepku. Po ďalších cca 10 dňoch začnite dopoludnia s ovocím / len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu/ a po ďalších cca 10 - 14 dňoch priadjte kašu z umelého mlieka alebo mliečnu kašu, ktorú rozrobíte s vodou. Od ôsmeho mesiaca pridajte 2x týždenne pol vareného žĺtka / nevynehávate mäso/ a od deviateho mesiaca jogurt, biely, probiotický / nie pribináči, termix a pdobne/. Od desiateho mesiaca šošovicu / červenú , lúúanú/ niektoré mamičky dávajú od jedenásteho mesiaca avokadu. Jedlo musí byť varené/ nie dusené, pečeé, zaprážané polievky a pdobne/. Postupne pridávate rôzne druhy zeleniny a ako závarku okrem zemiaka, krupice a žĺtka môžete aj ryžu alebo bezvaječnú cestovinu.

  • váha

    , Autor: jusepa

    Pani doktorka môj syn sa narodil s váhou 3220a 50 cm teraz má14 mesiacov A ma8600g A 76cm je veľmi živé dieťa A všetko papá nemá problém

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to zdravé dieťa. Je trošku drobnejší ale ak je všetko v poriadku, nie je potrebné nič riešiť Iste ho treba ďalej sledovať, hlavne hmotnosť a výšku, ako aj psychomotorický vývoj ale nevidím dôvod na obavy.

  • prejedanie

    , Autor: irinka

    Dobrý deň pani doktorka,
    neviem, či sa dobre obraciam na Vás s týmto problémom, ale skúsim. Mám dcéru, bude mať vo februári 3 roky a mám taký problém, ktorý sa týka jedenia. Viem, že asi väčšina rodičov má presne opačný problém. Dcéra má stále veľkú chuť do jedla už vlastne odkedy sa jej začali dávať príkrmy a je to na nej aj patrične vidieť – má veľké bruško, zadok, stehná. Meria 100 cm a váži 20 kg a stále pýta jesť. Váhu si drží rovnakú asi od dvoch rokov, vtedy mala dokonca 22 kg a potom schudla na 20. Sú také dni, kedy pýta papať nonstop a pritom toho zje dosť veľa – dopapá napr. raňajky polku rožka s maslom a džemom, potom asi po 10 až 15 min. raňajkuje ešte s manželom hrianky s cesnakom, syrom a rajčinami – toho zje ešte oveľa viac, hneď na to zje 2 medovníky a vzápätí povie, že je veľmi hladná a stále takto dokola. Všetci, komu to povieme, sa na tom smejú a vravia že to je dobré, že jej takto chutí jesť, ale ja aj s manželom sme z toho už zúfalí, keď celé dni len počúvame ako je hladná a chce papať a to je hladná najmä ako ona hovorí na jogurtík, oblátku, medovník a všetko možné sladké, ale keď nie je to, tak ani ostatným nepohrdne. Papá aj ovocie a zeleninu, chodíme každý deň na prechádzky, snažíme sa obmedzovať sladkosti v čo najväčšej miere, ale je to veľmi náročné, stále dokola každý deň s ňou musíme „bojovať“ a dohadovať sa, ba v poslednej dobe, keď sa nám narodilo druhé dieťa, sa toto ešte stupňuje. Nevieme, či nemá náhodou nejaký problém s metabolizmom, príp. nejaký iný, veď to predsa nemôže byť normálny stav, že je stále hladná.
    Ďakujem pekne za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je podstatne vyššia aj ťažšia ako je priemer pre jej vek. V každom prípade by som sledovala jej hmotnosť a výšku každé tri mesiace, sledovala jej psychomotorický vývoj / či nie je nejaké zaostávanie/ a podľa potreby konzultovala jej stav s neurológom alebo endokrinológom. Ale to naozaj len v prípade, že vaša lekárka usúdi, že niečo nie je v poriadku. Mám aj ja také dievčatko,ktoré veľa papalo, chvíľu aj hodne priberalo, ale behom niekoľkých mesiacov sa situácia stabilizovala a všetko je v poriadku. Je potrebné hlavne sledovať parametre a príjem potravín.

  • priberanie

    , Autor: zuzanna177

    pekny den prajem !pani dr uz som s toho zufala ,moja 9 mesacna dcerka malo pribera jej terajsia vaha je 7kg!nasa pediatricka je s nas zufala uz nam robila rozne testy,brala nam krv ci sme neni nahodov chudokrvny ci sme neni alergicky na kravsku bielkoviny,laktozu ,lepok a testy dopadli neg.brala aj moc aj ten je v poriadku.dokonca aj vzorku zo stolice aj ta bola poriadu!malinka je ziva ,vesela nie je vobec spava ma pravidelne nacikane v plienocke.stolicu mava 3krat denne vobec nie riedu taku aku rat!papa vsetko co jej dam!mliecka spapa najviac 150ml aj to sa nasej dr nepaci ale malinkej mliecko nechuti od malicka aj ked sme skusili vymenit znacku tak sa to nezlepsilo!je pravda ze ked si ju orovnam zo starsou dcerou tak spap toho menej!ona je celkovo tak maly drobcek aj postavou!malinky sa narodila po termine a s vahou 2500g a to s toho dovodu ze som mala pocas tehotenstva problemy a prestala mi pracovat maternica na 100% a aj to sa zistlo az po porode!malinka mala aj dost silnu zltacku a bola pod lampou nemohlo to by t sposobene tym a teraz malo pribera??chcely by som pocut aj nazor niekoho ineho ako len nasej dr!dakujem vam vopred

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na problémy v období narodenia, nízku hmotnosť, si nemyslím, že terajšia hmotnosť dieťatka je dôvodom na starosti. V roku by mala hmotnosť pôrodnú strojnásobiť, čo sa iste stane. Ja by som sa viac zamerala na správnu výživu / v tomto veku by mala mať mäso, zeleninu. ovocie, obilniny, žĺtok aj jogurt/ a na psychomotorický vývoj / mala by liezť, posadiť sa, reagovať na meno, hrať sa jednoduché hry/ to však určite vaša lekárka sleduje. hmotnosť je individuálna podstatné je, že priberá, aj keď pomalšie.

  • moja karinka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    mam uz takmer 3rocne dievcatko, ktoremu neustale tecu von sliny z pusinky, za 90 min. co sme vonku musime ist domov, lebo ma uplne mokru vetrovku, uplne ma vystipanu bradu, cez leto je to este OK ale teraz je to otrasne, vkuse za nou beham a utieram jej sliny.
    Ma vyrazeny predny zub, ale sliny jej tiekli aj predtym, ma znicene oblecenie cez leto, lebo ked sa napije, tak potom ma napr. zafarbene sliny od caju alebo dzusu.
    Nema na tvary ziadne deformity, hovorila som to nasej pediatricke a tak len mykla plecami, ze este musi vyrast a potom to slecna robit nebude.
    No neviem.
    Pri rozpravani je striekaju sliny von z ustociek. Ma ist uz do skolky, ale bojim sa, ze sa jej budu deti smiat.
    Inak je OK.

    Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem aký je jej celkový psychomotorický vývoj, ale ako uvádzate, je ok. Určite by som konzultovala najskôr stomatologa a otorhinolaryngologa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: