Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • priberanie

    , Autor: zuzanna177

    pekny den prajem !pani dr uz som s toho zufala ,moja 9 mesacna dcerka malo pribera jej terajsia vaha je 7kg!nasa pediatricka je s nas zufala uz nam robila rozne testy,brala nam krv ci sme neni nahodov chudokrvny ci sme neni alergicky na kravsku bielkoviny,laktozu ,lepok a testy dopadli neg.brala aj moc aj ten je v poriadku.dokonca aj vzorku zo stolice aj ta bola poriadu!malinka je ziva ,vesela nie je vobec spava ma pravidelne nacikane v plienocke.stolicu mava 3krat denne vobec nie riedu taku aku rat!papa vsetko co jej dam!mliecka spapa najviac 150ml aj to sa nasej dr nepaci ale malinkej mliecko nechuti od malicka aj ked sme skusili vymenit znacku tak sa to nezlepsilo!je pravda ze ked si ju orovnam zo starsou dcerou tak spap toho menej!ona je celkovo tak maly drobcek aj postavou!malinky sa narodila po termine a s vahou 2500g a to s toho dovodu ze som mala pocas tehotenstva problemy a prestala mi pracovat maternica na 100% a aj to sa zistlo az po porode!malinka mala aj dost silnu zltacku a bola pod lampou nemohlo to by t sposobene tym a teraz malo pribera??chcely by som pocut aj nazor niekoho ineho ako len nasej dr!dakujem vam vopred

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na problémy v období narodenia, nízku hmotnosť, si nemyslím, že terajšia hmotnosť dieťatka je dôvodom na starosti. V roku by mala hmotnosť pôrodnú strojnásobiť, čo sa iste stane. Ja by som sa viac zamerala na správnu výživu / v tomto veku by mala mať mäso, zeleninu. ovocie, obilniny, žĺtok aj jogurt/ a na psychomotorický vývoj / mala by liezť, posadiť sa, reagovať na meno, hrať sa jednoduché hry/ to však určite vaša lekárka sleduje. hmotnosť je individuálna podstatné je, že priberá, aj keď pomalšie.

Podobné otázky

  • Novorodenecka zltacka

    , Autor: Nita88

    Dobry den pani doktorka. Rada by som sa informovala ohladne novorodeneckej zltacky. Dcerka sa mi narodila 9.1.2022,dnes mame presne 5 tyzdnov. Mali sme novorodenecku zltacku,ale este stale sa mi zda jej pokozka dost zlta a aj ocne bielka. V porodnici sme mali najvyssiu hodnotu cca 195. Moze sa to zhorsovat? Do kedy to moze trvat? Myslim,ze zacala aj menej papkat,ale mozno len vytiahne vacsie mnozstvo z prsnika za kratsiu dobu. Neviem,ci to uz len tomu pripisujem,ubytok na vahe nemame. Pribera pekne.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojené dieťa môžu mať novorodeneckú žltačku až do štvrtého mesiaca veku. Treba sledovať priberanie a psychomotorický vývin dieťatka, samozrejme aj to, či sa žltačke nezhoršuje. Dieťatko je opakovane vyšetrené v poradni, tak treba na to upozorniť lekára. Doma by malo ležať pod oknom, kde sú odtiahnuté záclony, závesy a nemá tam byť ani sieťka na okne. Nemusí na ňu stále svietiť slnko ale musí byť pod denným svetlom.

  • Modré okolo úst

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň naša mala mala mala 5.12 dva mesiace a chcem sa opýtať čo môže znamenať ak ma okolo úst nikedy take do modrá ale ak zasvietim na tomiesto telefónom tak modré tam nič nevidím no keď zhasněm takvidno ? Už som si to všimla aj pri nosovom koreni medzi očami ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neveim to posúdiť z týchto informácií. premodrávanie môže znamenať poruchu kardiovaskulárneho alebo dýchacieho systému ale treba naozaj najprv zhodnotiť, či je to len kvôli nedostatku svetla, že sa javí modrá farba alebo dieťa naozaj premodráva. Ak by premodrávalo, malo by pravdepodobne aj iné ťažkosti: nepriberanie, apatiu, ťažkosti s dýchaním..........

  • Priberanie

    , Autor: vikina-s

    Dobrý večer p. Doktorka chcem sa opýtať mam syna 7,5 ročného pri jeho výške 117 ma váhu 18 kg chodili sme, keď bol malinký na gastro detské no nič nevyriesili ani pediatrická nič nerieši no mne sa to zdá byť veľmi malo. Mlieko úplne odmieta ani mliečne výrobky veľmi neje. Je jeho váha v poriadku ako mu pomôcť pribrať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Som mimo Slovensko, nemám tu tabuľky a z hlavy ich presne neviem, pošlite otázku ešte raz po 23.8.

  • Poraďte ?.

    , Autor: Steluska

    Dobrý deň dúfam že mi poradíte mám 20 rokov mám 9 mesačnú dcérku prvé dieťa ...ja sa od mala liečim na štítnu žľazu ...ale poďme k problému . Strašne priberám stále mám pocit hladu ..neviem to ovládať ...neviem či to má na príčinu štítna žľaza ale prosím poraďte mi dačo na chudnutie ..viem dieťa cvičenie menej jesť zdravá strava viem ale som počula že zelená káva pomáha k chudnutiu ? Alebo neviem poradíte mi dačo ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či dieťatko kojíte. Niektoré mamičky pri kojení chudnú, iné priberajú.
    Ak je priberanie bez nejakého prejedania sa výrazné, musíte navštíviť lekára. Ja nie som lekár pre dospelých, takže inak vám poradiť neviem.

  • Stolica

    , Autor: Michaela5394

    Moja dcérka má 7týždňov. Je plne kojená. dostáva len dojčenskú vodu (3-4čl keď sa jej podávajú lieky) .
    už 7 dní má zelenú stolicu. Začalo to ako hnačka. stolica bola riedka, jemne zelená. na druhý deň bola viac zelená aj s trochou hlienu. na 4 deň bolo v stolici aj mliečko a hlien bol ružovkastý, v stolici mala aj trošku krvi (len také malé červené bodky). teraz už druhý deň je jej stolica tmavozelená hustejšia a lepkavá. občas má problém sa sama vyprázdniť.
    začalo to 2dni potom ako jej dr nasadil Maltofer. (berie Vigantol, pyridoxin, kyselinu listovu a maltofer).
    okrem stolice je mála spokojná, kojím ju vždy ked si požiada, nie je ani plačlivá ani letargická. aj spinká tak ako predtým.
    môže to byť spôsobené tými liekmi? alebo to môže byť aj niečo vážnejšie?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to je spôsobené liekmi, zmena farby stolice po liekoch ale aj bez užívania liekov v priebehu dňa je bežná, netreba robiť paniku, aj úplne zdravé, kojené dieťa má niekedy zelenú, vodnatú stolicu. Teraz je tmavá, mazľavá z maltoferu.
    Treba sledovať počet mokrých plienok, správanie a priberanie dieťatka aak je to v poriadku, stolici netreba pripisovať väčší význam než si zaslúži.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: