Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie proti TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Rada by som sa Vas opytala na nazor ohladne ockovania proti TBC. Dcerka sa narodila predcasne a doposial nebola zaockovana. Kedze ma 20 mesiacov a nepozdavalo sa mi to, tak som zavolala lekarke a ta povedala, ze mame prist do kalmetiz. strediska. Neviem aky je postup, ale myslim, ze by oni mali objednat dieta na ockovanie. Trosku som sa o toto ockovanie zaujimala a zistila som, ze ockovanie vlastne uplne neochrani od tbc, len ohranici nakazu. V zahranici sa dokonca upusta od neho. Aky je vas nazor na toto, mam dat dcerku zaockovat, nebude to mat vedlajsie ucinky, kedze doteraz je zdrava a okrem zakl. ockovania je ockovana proti pneumokokom a dostavala synagis. Nanarusi to jej imunitny system? Nieje lepsie este nejaky cas pockat? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Imunitný systém sa určite nanaruší. je potrebné skontrolovať, či má protilátky proti tbc, čo sa robí v kalmetzačnom stredisku a podľa výsledku sa potom postuje ďalej. Tbc očkovanie chráni hlavne deti proti nebezpečnému tuberkuloznemu zápalu mozgových blán. Sú rôzne názory na toto očkovanie ale tu nie je priestor na túto diskusiu.

Podobné otázky

  • ockovanie na TBC

    , Autor: mimacasper

    Dobry den,momentalne uz nie je povinne ockovanie proti TBC,ale prechodne zijeme v egypte,kde je toto ockovanie pre deti povinne,odporucate preto dat dieta zaockovat?termin mam v aprili,kedy sa dieta ockuje proti TBC a kolko asi vakcina stoji,kedze nie je povinna predpokladam,ze vakcinu poistovna nepreplaca.a este otazka,kolko po pripadnom ockovani na TBC sa odporuca ockovat hexa vakcinou.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa sa očkuje proti tbc buď do šiestich týždňov po narodení, ďalšie očkovanie je možné najskôr o 12 týždňov po očkovaní tbc, ale musí byť zhojená chránička / teda miesto vpichu / po tomto očkovaní. Druhá možnosť je očkovanie až po skončení základného očkovania/ teda po 15tom mesiaci/ a v takom rípade je potrebné previesť test na tuberkulozne protilátky a podľa výsledku očkovať alebo nie.

  • dilema ci ockovat TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    v septembri sa nam narodi druhe dieta a ja som pocula ze od januara 2012 sa rusi ockovanie TBC. zaujimali by ma dovody preco sa rusi a pripadne preco sa nezrusilo uz teraz ak ma negativne vedlajsie ucinky. (prve dieta malo komplikaciu, s ktorou sme skoncili na plucnom, a dost nerada by som to zazila znova)
    mozem teda toto ockovanie odmietnut bez postihu uz v septembri?
    a este ma zaujima kde a ako sa da tbc nakazit a ktore skupiny su najviac ohrozene
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti tbc sa asi od prvého januára zruší a budú sa očkovať len niektoré skupiny obyvateľstva. je to tak preto, že situácia vo výskyte tuberkulózy je t.č. na Slovensku dobrá. Očkovanie nemá žiadne negatívne účinky / problémy, ktoré sa po očkovaní vyskytujú sú zväčša normálne vedľajšie účinky po očkovaní/. očkovanie chráni hlavne deti do jednho roka proti najťažším formám ochorenia/ zápal pľúc a zápal mozgových blán/.Ohrozený je každý človek, ktorý príde do kontaktu s osobou chorou na toto ochorenie, ktorá vylučuje chorboplodné zárodky ak jedinec nemá proti ochoreniu protilátky a ak je zároveň jeho imunitný systém oslabený.
    Komplikácie po očkovaní sa dajú riešiť, ak však neočkované dieťa dostane tbc meningitídu / tzv. bazilárnu/ je takmer isté, že zomrie. Podľa niektorých odborníkov viem, že ak sa prestane očkovať, nebudeme mať síce komplikácie po očkovaní ale asi jedno dieťa ročne na hore uvednú meningitídu na Slovenksu zomrie. Nikto nevie, čie dieťa to bude.

  • Tuberkulóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    o necelý mesiac porodím druhé dieťatko. V médiách som sa dočítala, že od januára 2012 sa má u nás zrušiť povinné očkovanie proti tuberkulóze. Veľa mojich kamarátok, čo teraz rodilo, toto očkovanie odmietlo. Chcela som sa spýtať, aký Vy máte názor na toto očkovanie, keďže je s tým spojených veľa zdravotných rizík. V prípade, že toto očkovanie odmietnem, aký ma čaká postih? Tiež som sa dočítala, že sa môžu očkovať deti, ktoré majú pri narodení viacej ako 2200 g a nemajú žiadne zdravotné komplikácie. Dcérka sa narodila s pôrodnou hmotnosťou 2100 g a mala vírusové ochorenie, ktoré bolo liečené antibiotikami. Hneď po ich využití bola zaočkovaná. Našťastie žiadne zdravotné komplikácie nemala. Ako postupovať, ak by sa tieto komplikácie vyskytli aj pri druhom dieťatku? Dať, či nedať ho zaočkovať?
    Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.
    S pozdravom
    Marková

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti tbc sa naozaj pravdepodobne po 1.1.2012 zruší. Na jednej strane prináša stále častejšie komplikácie samotné očkovanie, tie sú však takmer na 100 percent riešiteľné, na druhje strane chráni proti závažným formám ochorenia na tbc u malých detí hlavne tuberkulozny záapal mozgových blán a pľúc, ktoré už však / hlavne ten prvý / v tomto veku riešiteľné nie sú a končia smrťou. Vzhľadom na to, že situácia v ochorení na tbc sa u nás považuje za uspokojivú, budú sa očkovať len deti rizkových skupín obyvateľstva.
    Myslím, že postihnutie za to, že nedáte novorodeniatko zaočkovať nie je žiadne Nateraz je rozhodnutie len na vás. je potrebné zvažiť spôsob života / bývanie vo viacgeneračnej rodine s príbuzným chorým na tbc je rizko, ktorému by ste očkovaním predišli/.

  • Očkovanie proti TBC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer,
    mam jednu otazku ohladom ockovania TBC. Dcerka ma 7,5 mesiaca, boli sme ockovani proti TBC par dni po narodeni, miesto ockovania sa nam pekne zahojilo a tak sme absolvovali aj dalsie dve povinne ockovania do noziciek + ockovania proti rotavirusu. Pred 2 dnami sme boli na poradni mame 8500 g a 70 cm (porodne miery 56cm/3950g), vsetko bolo v poriadku.
    Dnes pri vecernom kupani som si vsak vsimla na rucke kde bola ockovana opat zahnisany vpich. Nevyzera ze je to zapalene, len ten hnis ma trosku zaskocil. Je to v poriadku alebo radsej zajst za pediatrom? Som znepokojena.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pozorujeme aj oneskorenú reakciu na očkovanie proti tbc. Odporúčam ranku dezinfikovať pri kúpaní, sledovať, nič nevytláčať a pri zväčšení ranky nad v priemere 10 mm konzultovať lekára.

  • TBC ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,pocula som ze po ockovani proti tbc na ramienku musi vyjst neaka reakcia,zacervenanie alebo dokonca aj hnis.Moja dcera ma uz tri mesiace a nikdy tam nic nemala.Ked sme boli u lekara,tak ani ona tam velmi nic nevidela,bol tam iba taky velmi malicky cerveny fliacik a hovorila,ze dufajme ze to je ono.Cize ani ona si neni ista,ci je to ono.Chcem sa spytat,ci sa moze stat,ze nebola dobre zaockovana a ci to treba neako riesit,mam troska strach.
    A este by som sa Vas chcela opytat,vsimla som si ze jej troska pulzuje fontanela,nema ju padnutu a neni ani dehydratovana,kedze vela caju pije.Znamena to nieco alebo je to normalne?Ked som si to vsimla tak bola v klude,neplakala ani nepapala
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Fontanela občas pulzuje, je to v poriadku, pokial dieťa nemá iné príznaky ochorenia, hlavne vysokú horúčku.
    Dieťa v tomto veku nemá piť žiaden čaj ani vodu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Stačí mu príjem tekutín kojením alebo v mlieku.
    Očkovanie proti tbc sa prejaví ako hnisavá ranka na ramienku, alebo len pomalou tvorbou jazvičky po začervenaní . Ak tam nebude žiadna reakcia, hodnotí sa hlavne po skončeí základného očkovania, lekárka to vyrieši doslaní na pľúcne pracovisko

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: